Sosyal Medya

Genel

Ebola 15 dakikada test edilecek

Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika'da binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsünü 15 dakika gibi kısa bir sürede tespit edebilen kan testinin kullanımına onay verdi.



Ä°ngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre; ABD'li Corgenix ÅŸirketince hazırlanan ''ReEBOV'' adlı test, mevcut kullanılan klasik metotlara göre daha az kesin ve güvenilir sonuçlar veriyor, ancak en büyük özelliÄŸi sonuçların 15 dakika gibi kısa sürede alınabilmesi.

Test, kanda virüse ait baÅŸka parçaları araÅŸtırabiliyor. Elektrik baÄŸlantısı olmadan da yapılabilen test, enerji nakil ÅŸebekesinin bulunmadığı uzak bölgelerde de kullanılabiliyor. Hızlı test, kiÅŸiden elde edilecek ilk sonuçlara göre virüsün ilk belirtilerinin bulunup bulunmadığını tespit ederek, hızlı bir ÅŸekilde hastanın izole edilerek tedaviye baÅŸlanmasına imkanı verebiliyor.

DSÖ, söz konusu testin ilk basamak saÄŸlık hizmeti veren kurumlar ile mobil ünitelerde kullanılabilmesi için onay verdi. Mevcut tekniklerle yapılan testlerde, laboratuvar ortamında virüsün genetik yapısındaki parçalar kan içerisinde tespit edilerek, kiÅŸinin virüs taşıyıp taşımadığı anlaşılıyordu. Bu sistemde sonuç alabilme süresi ise 12 ila 24 saat arasında deÄŸiÅŸiyordu.

DSÖ, hızlı testin ardından güvenli sonuç için geleneksel yöntemlerin de kullanılması uyarısında bulundu.

Dünya genelinde ebola virüsü yüzünden yaÅŸamını yitirenlerin sayısının 9 bin 177'ye yükseldiÄŸi bildirildi. Ebola vakası sayısının ise 22 bin 894'e ulaÅŸtığı açıklandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.