Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Dünyanın en hızlı internetine sahip ülkeler!

4.5G kapıda. Peki biz teknolojinin neresindeyiz?



Malum 1 Nisan itibarı ile 4.5G'ye geçeceğiz. Gerçi dünyanın zaten büyük bir kısmı -hatta gelişmiş ülkeler kategorisindekilerin tamamı- 4G'ye uzun bir süre önce geçti ama züğürt tesellisi babında biz de en azından 4.5G'ye atlıyoruz diye avutalım kendimizi.

Bakın halihazırda dünya 4G haritası nasıl:

 

 

 

 

Açık mavilerde 4G var, koyu maviler (ki bunlardan birisi de biziz) yakın gelecekte geçecek olanlar. Hani Afrika kıtasının çoğunluğunu oluşturduğu lacivertimsiler ise 4G planı henüz olmayanlar.

 

 

 
 

 

 



Gördüğümüz gibi maalesef geri kalmışın da gerisindeyiz desek yeri.

Tabii iş 4G'ye geçmekle bitmiyor. Geçmesi basit, asıl önemli olan altyapının ne düzeyde olduğu ya da olacağı. Yani yaygınlığın ülke genelindeki düzeyi, bağlantının kararlılık seviyesi ve tabii ki hız gibi faktörler.

4G/LTE (veya 4.5G/LTE-A) altyapısına geçen ülkelerin teorik olarak 40Mbps'lık bağlantı (indirme) hızı sunabilmeleri gerekiyor. Tabii yukarıda da dediğimiz gibi operatörüne, bölgesine vs. göre değişiyor pratikteki hız.

Bakın Open Signal'in son raporuna göre indirme hızı en yüksek olan ülkeler hangileri:

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 




Singapur 37Mbps'lik indirme hızı ile bu alanda dünyanın en iyisi. Singapur'u sırasıyla Yeni Zelanda, Macaristan, İsrail ve G. Kore izliyor. ABD ise 10Mbps'lik ortalaması ile listenin sonlarında yer alıyor. En dipteki ülkeler ise 3Mbps ile İran, Suudi Arabistan ve Kostarika. Yani aslında 4G ağı olsa da 3G'den bile düşük hizmet sunuyorlar.

Kapsama Alanına Göre

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 


Bir diÄŸer önemli kıstas olan kapsama alanında ise lider %97 G. Kore. Yani bunun anlamı ülkenin neredeyse tamamının 4G kapsamında bulunması. Ä°kinci sırada ise %90 ile bir ada ülkesi olan ve envai çeÅŸit parçadan oluÅŸan Japonya geliyor. Ä°lk 5'teki diÄŸer 3 ülke ise sırasıyla Hong Kong, Kuveyt ve Hollanda. En yüksek baÄŸlantı hızını sunan Singapur iÅŸ kapsamaya gelince %83 ile 6. sırada yer alıyor. 10Mbps ortalama ile baÄŸlantı hızında listenin sonlarında yer alan ABD buna karşın ülke genelinin %81'ine yaymayı baÅŸarmış bu hizmetini. Listenin sonundaki ülkelerde ise ortalama kapsama alanı ülkenin %40'ı seviyesinde.

Dikkatimizi çeken bir diğer detay da hız anlamında oldukça yukarıda seyreden İsrail'in ülkenin ancak yarısına kapsama altına alabilmiş oluşu. İngiltere ise hem hız (10Mbps) hem de kapsamada (%53) sınıfta kalmış. Keza Almanya da 14Mbps'lik hızı ve %56'lık kapsama alanı ile pek iyi sayılmaz.

OpenSignal'in raporuna buradan eriÅŸebilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.