Sosyal Medya

Düşünce Platformu

Dostların ayrılığı

İnsanoğlu hem iyiliğin hem kötülüğün çekirdeğini aynı kapta taşıyan tek varlık. Aynı kapta sevgi ile nefreti, öfke ile sükûneti, iyilikle kötülüğü barındıran bir aktördür o...



Fatma Tuncer - Milli Gazete
 
Rivayete göre bir köyde yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen iki komşu yaşamaktadır. İki ailenin muhabbeti dilden dile dolaşmakta, hikâyeleri anlatılmaktadır. Evlerinin avluları dahi bitişik olan aile fertleri bir bedende nefes alıp veren insan gibidir. Fakat bir gün hiç beklenmedik bir olay gerçekleşir. Komşulardan birinin tavuğu diğerinin avlusuna kaçar ve yeri eşeleyip buraya yumurtlar. Komşunun gelini kapıyı çalar ve tavuğun yumurtasını ister. Her ne olduysa yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen ailenin kızı gelinin bu talebini ret eder ve tavuğun avluya yumurtlamadığını söyler. İki kadın arasında başlayan kavgaya, anne baba ve oğullar da katılır. Derken iki aile akla hayale gelmeyecek türden bir kavgaya tutuşurlar. Köy halkı, göz mü değdi hiç beklemezdik, dostları kim neden ayırdı der ve aileleri uzlaştırmaya çalışırlar. Fakat iki ailenin kavgası uzun süre devam eder ve taraflardan birinin oğlu öldürülür. Bu olaydan sonra taraflar evlerine çekilirler fakat oğullarını kaybeden aile intikam yemini etmeye devam eder. Ve daha oğullarının yasını tutmadan diğer komşunun tarlasını ve evini ateşe verirler. Bütün servetini kaybeden aile kalan eşyalarını da alır ve köyü terk etmek zorunda kalır. İki ailenin dostluğu bir yumurta yüzünden düşmanlığa dönüşür. İnsanların gıpta ile baktığı aile fertleri bir yumurta uğruna birbirlerini ebedi düşman ilan ederler.
Çevrenizde iyi adamdır, dosttur deyip özel deÄŸer biçtiÄŸiniz insanlar vardır. Bu kimselere, “ondan gördüğüm iyiliÄŸi yakınlarımdan dahi görmedim” der vefa gösterirsiniz. Bu kimse belki de sıkıntılı anlarınızda kapısını çalabildiÄŸiniz tek kiÅŸidir. Fakat öyle anlar olur ki, incir çekirdeÄŸini doldurmayacak bir mesele dahi bu kiÅŸinin içindeki ÅŸiddet ve nefreti ortaya çıkarıverir. Artık bu kiÅŸi yıllardır tanıdığınız o kiÅŸi deÄŸildir. Sizinle ekmeÄŸini aşını paylaÅŸan kiÅŸi gitmiÅŸ yerine hiç tanımadığınız biri gelmiÅŸtir.
 

İnsanoğlu hem iyiliğin hem kötülüğün çekirdeğini aynı kapta taşıyan tek varlık. Aynı kapta sevgi ile nefreti, öfke ile sükûneti, iyilikle kötülüğü barındıran bir aktördür o...

Büyüklerimiz bir insanı tanımak istiyorsanız öfke anında gösterdiği tepkilere bakın derler. İyi günlerinizde sizinle oturup kalkan kişinin benliğinde gizlediği kin ve nefreti göremeyebilirsiniz. Fakat öfke anında her şey ortaya çıkar ve siz o kişinin gerçek yüzünü görebilirsiniz.

Dünya incitenlerle incinenlerin sırlarına vakıftır. Ottan sudan meseleler için kırılan gönüller hayattan çekilir ve sessizliğe gömülürler. Belki zamanla birçok şey değişir fakat geçmişten kalan yaralar kolay kolay tedavi edilmez.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.