Sosyal Medya

Makale

Dinlerarası diyalog

Önce bilinen bazı hususları bir daha hatırlayalım:

'Dinler arası diyalog' mecazi bir ifadedir ve kastedilen mana 'farklı dinlere mensup insanlar arasında diyalog'dur.

Farklı dinlere mensup insanlar arasında öteden beri savaÅŸ dışında da iliÅŸkiler olmuÅŸ, bu insanlar birbirini tanımış, ortaklık ve komÅŸuluk yapmış, bir kısmından Müslümanlar kız almış, din adamları bir araya gelerek tartışmalar yapmış, barış ve antlaÅŸmalar yaparak iliÅŸkiler kurmuÅŸ, ötekileri kendi dinlerine davet etmek için çabalar göstermiÅŸlerdir. Bu sebeple ve bu manada 'diyalog meÅŸru mu, deÄŸil mi, faydalı mı, zararlı mı, olmalı mı olmamalı mı' soruları da tartışmaları da yersiz ve faydasızdır.

Tartışmaya ve ilgilileri uyarmaya değer olan diyalog ise yakın zamanlarda papalığın başlattığı ve amacı Hristiyanlığı yaymak (misyonerlik) olan diyalogdur.

Ä°yi niyetli olmayan kimselerin aleyhimde konuÅŸmaya vesile kıldıkları diyalog konusunda ben yıllardan beri bu uyarıyı yapıyorum. En son altı ay kadar önceki bir yazımda da bunu yapmıştım:

'Benim… konuÅŸmalarım ve yazılarımda hedefim, diyalogun fayda ve muhtemel risklerine dikkat çekmek, müslümanların baÅŸta 'tebliÄŸ, temsil ve cazip imaj oluÅŸturma' olmak üzere güzel hedeflerini gerçekleÅŸtirmeleri için diyaloga olan ihtiyaçlarının altını çizmek, müslüman grupların bu konudaki farklı yaklaşımlarına dayanarak birbirlerine öteki muamelesi yapmalarını önlemeye katkıda bulunmak, ötekinden önce kendi aralarında

diyalogu teÅŸvik etmektir.'

'Dünyamızda insan iliÅŸkileri baÅŸ döndürücü bir hızla deÄŸiÅŸiyor. Bu deÄŸiÅŸim rüzgârı önünde saÄŸa sola savrulup dağılmak, hatta manevi varlık bakımından yok olmak da vardır; kökü derinlerde olan, dalları, kırılmamak için saÄŸa sola eÄŸilse de kökü ve gövdesi yerinde kalan çınarlar gibi olmak da vardır. Ä°kinci oluÅŸun en önemli ÅŸartlarından biri, 'müÅŸterekleri Ä°slam' olan grupların kendi aralarında diyaloglar, birlikler, birliktelikler oluÅŸturmak; ortak deÄŸeri korumak, güçlendirmek ve nesiller boyu yaÅŸatmak için dayanışmaya ve -gerektiÄŸi kadar- ortak faaliyetlere ağırlık vermektir. Kök ve gövde saÄŸlama alındıktan sonra öteki ile diyalogun riskleri asgariye inecek, bu çeÅŸit faaliyetler deÄŸiÅŸim rüzgârının yönünü belirlemede müslümanların da önemli payları olmasına yol açılacaktır…' (Diyalog konusundaki kitabımın önsözünden).

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.