Sosyal Medya

Aile YaÅŸam

Dikkat! Depresyon bulaşıcı olabilir

Depresyonun enfeksiyon hastalıkları gibi parazit, bakteri ya da virüslerden kaynaklanıyor olabileceği ve aşıyla tedavi edilebileceği öne sürüldü.



ABD'deki Stony Brook Üniversitesi'nden Türk asıllı Dr. Turhan Canli, depresyonun duygu durum bozukluÄŸundan ziyade bir enfeksiyon hastalığı olarak yeniden tanımlanabileceÄŸini ileri sürdü.

Canli, depresyondaki kiÅŸilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanan kiÅŸilerinkine benzer belirtiler gösterdiklerini, enerjilerinin azaldığını, yataktan kalkmakta zorlandıklarını, çevrelerine ilgilerinin azaldığını belirtti.

Depresyondaki kiÅŸilerin katıldığı araÅŸtırmaların, bu kiÅŸilerin beyninde enfeksiyon belirtilerine rastlandığını ortaya koyduÄŸunu belirten Canli, bu bulguların bakteri, parazit veya virüse karşı bağışıklık sisteminin harekete geçtiÄŸini gösterdiÄŸini vurguladı. 

"Biology of Mood and Anxiety Disorders" dergisinde yayımlanan makalede Canli, bakteri, virüs ve parazitlerin genetik yapıda deÄŸiÅŸikliklere yol açabileceÄŸine, parazitlerin doÄŸum sırasında ya da ebeveynler ve çocuklar arasındaki temasla bulaÅŸabileceÄŸine dikkati çekti. 

Depresyona yakalananlar ve saÄŸlıklı kiÅŸilerin katıldığı geniÅŸ çaplı araÅŸtırmaların parazit, virüs ya da bakterilerin depresyonun nedeni olduÄŸunu göstermesi halinde hastalığın ilerde aşıyla tedavi edilebileceÄŸini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.