Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çin baskısı Doğu Türkistan'ı savaşa zorluyor

İngiliz gazetesi İndependent'te yayınlanan bir makaleye göre bazı Uygurların Afganistan ve Pakistan’da Çin zulmüne karşı bir savaş hazırlığı yaptığı iddia edildi.



Sakal, peçe, namaz gibi pek çok dini olguya yasak getiren ve hatta oruç tutan Müslümanlara zorla yemek yedirerek iÅŸkence eden iÅŸgalci Çin askerlerinin, yakın zamanda büyük bir isyan hareketiyle karşılaÅŸacağı bildiriliyor.

Ä°NDEPENDENT YAZDI

BirleÅŸik Krallık'ın en popüler gazetelerinden Ä°ndependent'da yayınlanan bir makalede, Ä°slami isyanlar sonucu 2013 yılında 130 kiÅŸinin öldüÄŸü belirtilirken, geçen yıl bu rakamın 400'ün üzerine çıkmasına özelikle vurgu yapılıyor. Makalede her yıl yükselen bu rakamın büyük bir isyanla sonuçlanacağına dikkat çekiliyor.

Ä°ÅžKENCE VE YOKSULLUK

Makalede ayrıca Uygurlar arasında hoÅŸnutsuzluÄŸun temel nedenlerinden biri de Han kökenli Çinlilerin bölgeye sürekli akını yüzünden deÄŸiÅŸen demografik denge olarak gösteriliyor. En iyi iÅŸleri Hanların alması sonucu halkın git gide daha yoksullaÅŸtığı ve bunun da artık dayanılmaz bir boyuta geldiÄŸine iÅŸaret ediliyor. 

TANSÄ°YON YÜKSELÄ°YOR

Bazı Uygurların Afganistan ve Pakistan'da Çin zulmüne karşı bir savaÅŸ hazırlığı yaptığı iddia edilirken, Kominist Çin Hükümeti'nin bölgede konuÅŸlandırdığı kuvvetleri her geçen yıl daha da arttırdığı ve bir nevi isyana karşı hazırlık içinde olduÄŸu belirtiliyor. BirleÅŸik Krallık dışında birçok ülkede benzerhaberlerin çıkmaya baÅŸlaması da bölgede giderek artan tansiyona kanıt oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.