Sosyal Medya

Coğrafyamız

Doğu Türkistanlı alime dokuz yıl hapis

Çin mahkemesi, Doğu Türkistan'daki bir Uygur alime dokuz yıl hapis cezası verdi. Gerekçe, alimin rejimle işbirliği yapmaması...



Çin'in DoÄŸu Türkistan'daki Müslümanlara baskıları devam ediyor. Son lolarak, bölgede saygı duyulan isimlerden Uygur Alim Kamber Damollam, Çin'le iÅŸbirliÄŸi yapmadığı için dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı. Damollam'la birlikte yargılanan diÄŸer tutuklulara da çeÅŸitli hapis cezaları verildi.

Ä°sveç merkezli DoÄŸu Türkistan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Çin 21 Mart'ta Kamber Damollam ve beraberindeki 16 kiÅŸiyi "Dini Aşırılığa Karşı Koyma Hizmetine Katılmayı Reddederek Tepki Göstermek" gerekçesiyle yargıladı.

Yargılama sonucunda Müslüman Alim Damollam'a 9 yıl, diÄŸer tutuklulara ise deÄŸiÅŸik yıllardaki hapis cezaları verildi.

KAMBER DAMOLLAM KÄ°MDÄ°R?

Kamber Damollam 1960 yılında Hoten’in Hanırık kentinde doÄŸdu. Laskuy kentindeki Abdulkadir Damollam Medresesinde okudu ve daha sonra Hoten merkez’deki ünlü Müslüman Alim Mahmut Kurban Damollam’dan Tefsir,Fıkıh ve Hadis dersleri aldı. Ayrıca, Hoten’in önde gelen alimlerden de dersler aldı.

Tefsir,Fıkıh ve Hadis ilimlerinde bölgenin ileri gelen bir din alimi olarak temayüz etti. Herkesçe anlaşılabilen güçlü hitabeti ile kısa zamanda Hoten ve civarında özellikle genç neslin sevgi ve güvenini kazandı. Vaaz ve sohbetlerinde Müslüman Uygurların Ä°slami deÄŸerlere dönmesi ve bu deÄŸerlere daha sıkı bir ÅŸekilde sarılması ile mevcut bir çok toplumsal ve sosyal problemin ortadan kalkacağını ısrarla dile getirdi.

Ä°nsanları takvalı olmaya, birlik, berberlik ve Ä°slam kardeÅŸliÄŸi noktasında bilinçlendirmeye çalıştı. Müslüman gençleri cehaletten, dinde yeri olmayan aşırılıklar ve hurafelerden uzak durmaya davet etti. Bölge’de “Münevver ve Yenilikçi Ulema” olarak ün kazandı. Hoten ve bölgede mevcut dini ulemanın en önde geleni olarak biliniyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.