Sosyal Medya

Dünya

Mali'de BM üssüne saldırı

Batı Afrika ülkesi Mali'nin Kidal bölgesindeki BM üssüne silahlı saldırı düzenlendi, ilk belirlemelere göre biri BM barış gücü görevlisi üç kişi öldü.



Görgü tanıklarının ifadesine göre silahlı saldırganlar, Pazar sabahı Kidal bölgesinde bulunan BM üssüne ağır silahlar ve onlarca roketle ateÅŸ açtı. 

Üste bulunan Fransız ve BM askerlerin karşılık verdiÄŸi saldırıda ilk belirlemelere göre üç kiÅŸi öldü. Hayatını kaybedenlerden biri BM barış gücü askeri.

Ülkenin baÅŸkenti Bamako'da da Cumartesi günü çoÄŸunlukla yabancıların gittiÄŸi bir restorana ve çevresine makineli tüfek ve el bombalarıyla saldırı düzenlenmiÅŸ, beÅŸ kiÅŸi ölmüÅŸtü.

Fransa müdahelesi

Mali’nin kuzeyi, Ocak 2012'de hükümet kuvvetleri ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından iÅŸgal edilmiÅŸti. Çatışmalar yüzbinlerce kiÅŸinin ayaklanmasına neden olmuÅŸ, hükümet Fransa’dan askeri yardım istemiÅŸti.

11 Ocak 2013'te Mali'ye askeri operasyon düzenleyen Fransa’nın halihazırda ülkede üç bin askeri bulunuyor.

Fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduÄŸu uranyumun önemli bir kısmını Mali'nin kuzeyindeki Kidal eyaletinden ve komÅŸu Nijer'den karşılıyor. Fransa'nın tükettiÄŸi elektriÄŸin yüzde 78'i nükleer santrallerde üretiliyor.

Beklemedeki barış anlaşması

Mali hükümeti geçen hafta ülkenin kuzeyinde altı silahlı grupla barış anlaÅŸması yapmıştı. Ä°syancı Tuareg ittifakı ise anlaÅŸma hakkında düÅŸünmek için daha fazla zaman talep etmiÅŸti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Cuma günü Taureg'e barış anlaÅŸması imzalama çaÄŸrısında bulundu.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.