Sosyal Medya

Dünya

Yunan Bakan gerginlik çıkardı

Kardak Kayalıklarında yaşanan it dalaşı DHA kameraları tarafından da saniye saniye görüntülendi.



Yunanistan'da BaÅŸbakan Aleksis Çipras'ın Savunma Bakanı yaptığı, koalisyonun küçük ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi Genel BaÅŸkanı Panayiotis Kammenos'un, helikopterle Kardak Kayalıklarına gelip, 19 yıl önce ölen Yunan subayları için denize çelenk bırakacağını açıklamasının ardından, Kardak Kayalıklarında gergin anların yaÅŸanmasına neden oldu.

Bölgede 7 Yunan, 3 Türk sahil güvenlik botu denizde, savaÅŸ uçakları ise havada it dalaşı yaptı. Saat 13.00 sıralarında Yunan askeri helikopterinin Kardak Kayalıklarına gelmesi üzerine gerginlik daha da yükseldi. Yunan internet siteleri bu helikopterde Savunma Bakanı Kammenos'un olduÄŸu ve denize çelenk bıraktığını duyurdu.

Kardak Kayalıklarında yaÅŸanan it dalaşı DHA kameraları tarafından da saniye saniye görüntülendi.

KAMMENOS DÜN AÇIKLAMIÅžTI

Yunan Savunma Bakanı Panayiotis Kammenos, Kardak gerilimi sırasında düÅŸen helikopterde hayatını kaybeden Yunan askerleri için düzenlenecek törenlerde adaya helikopterle çelenk bırakacağını dün açıkladı. Kammenos'un açıklamalarının medyada yer alması üzerine Kardak kayalıklarında saat 11.00'den itibaren büyük hareketlilik baÅŸladı. Kardak Kayalıklarına Yunanistan'a ait Kilimli (Kalimnos), Ä°stanköy (Kos) ve Leros Adaları'ndan gelen 6 Yunan Sahil Güvenlik botu Türk karasularına girip sık sık Türk balıkçıları taciz etmesiyle gerginlik baÅŸladı. Yarım saat kadar sonra da Bodrum, Turgutreis ve Yalıkavak'tan bölgeye gelen 3 Türk sahil güvenlik botu ise Yunan botlarını Türk karasularından çıkardı. Böylelikle Türk balıkçılar rahat bir nefes aldı.

Saatler 13.00'ü gösterdiÄŸinde bu kez Leros ve Kilimli adaları üzerinde Türk ve Yunanistan F-16 savaÅŸ uçaklarının sesleri duyulmaya baÅŸladı. GümüÅŸlük açıklarında savaÅŸ uçaklarının sesleri ve it dalaşı rahatlıkla izlenebildi. 10 dakika sonra da Kardak Kayalıkları üzerine gelen Yunan askeri helikopteri havada kısa bir süre durdu. Bu sırada kayalıklara 5 metre kadar mesafede Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının it dalaşı yaptığı görüldü. Türk botları kayalıklara yaklaÅŸmaya çalışan Yunan botuna izin vermedi.

Her iki ülkenin askerlerinin, botun arkasına çıkarak birbirlerine seslendikleri dikkati çekti. Yunan helikopteri bir süre ada üzerinde hareketsiz durduktan sonra Kilimli Adası'na yönelerek uzaklaÅŸtı. ÇavuÅŸ Adası açıklarında bulunan bir Türk denizaltısı ise olayı 4 mil uzaktan izledi. Bölgede halen 5 Yunan ve 3 Türk sahil güvenlik botunun bekleyiÅŸi sürerken, savaÅŸ uçakları bölgeden ayrıldı.

YUNAN SÄ°TELERÄ° DUYURDU

Yunanistan'da Savunma Bakanlığı ve askeri haberlerle ilgili yayınlar yapan 'www.defencenet.gör' internet sitesinin bugün saat 14.18'de yayınladığı haberde Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos'un bugün Koramiral Evangelos Apostolakis ile birlikte helikopter ile Kardak Kayalıkları'na gelip, 19 yıl önce ölen Yunan subayları için çelenk bıraktığını, ardından Girit Adası'na gittiÄŸini okuyucularına duyurdu. Haberde, olay anında Türk F-16'larının da bölgede taciz uçuÅŸu gerçekleÅŸtirdiÄŸi belirtildi.

TRT HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.