Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

İşte İstanbul'u uçuracak yeni metro hattı

İstanbul'a yeni metro hattı daha ekleniyor. Kabataş-Mahmutbey metro hattı arasında hizmet verecek hattın birinci etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun inşaatı başladı. Saatte 70 bin kişiyi taşıyacak hat ile Mecidiyeköy'den binen bir yolcu 26 dakika sonra Mahmutbey'de olacak.



Toplu ulaşımda önemli bir hat olan Mecidiyeköy-Mahmutbet metrosunun ilk etabının inÅŸaatına baÅŸlandı. Saatte 70 bin vatandaÅŸa hizmet edecek hat metro hatlarıyla birleÅŸerek Avrupa yakasının yarısının raylı ulaşım hizmet ağına sokacak. Metro hizmete alındığında Mahmutbey-Mecidiyeköy arası 26 dakikaya inecek.
GaziosmanpaÅŸa metro ÅŸantiyesinde çalışmaları inceleyen Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ, belediyenin yatırım bütçesinin yüzde 55’inin ulaşımla ilgili olduÄŸunu söyledi.
 Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ, Mecidiyeköy-Mahmutbey metro inÅŸaatı Yenimahalle durağında incelemelerde bulundu. (AA)
Mahmutbey metrosu tamamlandığından metronun BahçeÅŸehir’e kadar uzatılacağını ifade eden TopbaÅŸ, “BahçeÅŸehir’de çok ciddi bir talep var. Bu hattı oraya kadar uzattığımızda BahçeÅŸehir’de oturan insanlarda rahatlıkla KabataÅŸ’a eriÅŸebilecekler. Ä°nÅŸallah bunun ihalesini de bu yıl yapıyoruz. 2019 yılının başına yetiÅŸtirmiÅŸ olacağız. Buradan müjde veriyoruz. Çünkü BahçeÅŸehir’de oturanlar ‘ulaşım zor, ne olacağız?’ diye devamlı Tweet atıyorlar. 2019 yılının başında inÅŸallah BahçeÅŸehir’deki metroyla KabataÅŸ’a gelme imkanı ortaya çıkıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

 

Rakamlarla Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı:

1. ETAP
Uzunluk: 18 km
Yolcu kapasitesi :70 bin (saatte tek yön)
GeçtiÄŸi ilçeler: ÅžiÅŸli-Kağıthane-Eyüp-GaziosmanpaÅŸa-Esenler-BaÄŸcılar
İstasyon sayısı: 15
Ä°stasyonlar: Mecidiyeköy, ÇaÄŸlayan, Kağıthane, Nurtepe,  Alibeyköy, YeÅŸilpınar,Veysel Karani, AkÅŸemsettin, Kazım Karabekir, Yenimahalle, Karadeniz Mahallesi, Giyimkent-Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi, Göztepe ve Mahmutbey.

Bugün baÅŸlanan 1. Etap çalışmalarında, geliÅŸ gidiÅŸ tünelleri aynı anda karşılıklı olarak 3 köstebek ile kazılıyor. Aynı anda 5 metro istasyonunda da  kazı çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Çalışmalar 19 ÅŸantiyede yürütülüyor.
 Saatte 70 bin kiÅŸiyi taşıyacak hat ile Mecidiyeköy'den binen bir yolcu 26 dakika sonra Mahmutbey'de olacak.

2. ETAP

Mecidiyeköy-BeÅŸiktaÅŸ-KabataÅŸ Metro Hattı
Uuznluk:  7 km
Ä°stasyon sayısı:  3
Ä°stasyonlar: KabataÅŸ, BeÅŸiktaÅŸ, Darphane,

Bu hattın ihalesi Mart ayında yapılacak.

3.ETAP

Mahmutbey-BahçeÅŸehir Metro Hattı
Mahmutbey’in devamında Halkalı Toplu Konut bölgesinden geçecek olan metro BahçeÅŸehir’e ulaÅŸacak. BahçeÅŸehir-Mahmutbey-Mecidiyeköy-BeÅŸiktaÅŸ-KabataÅŸ metro hattı ile birbirine baÄŸlanacak. Ä°halesi bu yıl yapılacak hattın inÅŸaatına ne zaman baÅŸlanacağı belli deÄŸil fakat Ä°BB BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ, 2009 başında hizmete gireceÄŸini açıkladı.
 Metro hattı Bahçehir'e kadar uzatılacak ve 2009'un başında hizmete girecek.

METRO Ä°LE ULAÅžIM SÜRELERÄ°

Mahmutbey-Mecidiyeköy:       26 dakika
Kağıthane-Mecidiyeköy:          4,5 dakika
Alibeyköy-Taksim:                    12 dakika
Kağıthane-Üsküdar:                 26 dakika
Tekstilkent-Mecidiyeköy:       20,5 dakika
ÇaÄŸlayan-Yenikapı:                 14,5 dakika
Alibeyköy-Bostancı:                47 dakika
ÇaÄŸlayan– Üsküdar :              23,5 Dakika
Ümraniye– Kağıthane:           39,5 Dakika
Eyüp (Alibeyköy)– Kadıköy:   36,5 Dakika
BeÅŸiktaÅŸ-Mecidiyeköy:            5,5 dakika
BeÅŸiktaÅŸ-Kağıthane:                 10 dakika
BeÅŸiktaÅŸ-Mahmutbey:             31,5 dakika
BeÅŸiktaÅŸ-Alibeyköy:                 12,5 dakika
BeÅŸiktaÅŸ-Etiler:                         13 dakika
BeÅŸiktaÅŸ-Hacıosman:              25,5 dakika
BahçeÅŸehir-Mahmutbey:       21 dakika
BahçeÅŸehir-Mecidiyeköy:      47 dakika
BahçeÅŸehir-BeÅŸiktaÅŸ:              52,5 dakika
Halkalı T.K.-BeÅŸiktaÅŸ:              38,5 dakika

Ä°nÅŸasına baÅŸlatana hat hizmete alındığında, 4 aktarma istasyonunu ile mevcut raylı sistemler birbirine baÄŸlanacak. KabataÅŸ-Taksim Funiküler hattı ve Eminönü-KabataÅŸ tramvayı ile KabataÅŸ’ta, Yenikapı-Hacıosman Metro hattı ile Mecidiyeköy’de, Topkapı- SultançiftliÄŸi hattı ile Karadeniz Mahallesinde (Metris bölgesi), Otogar-BaÄŸcılar-BaÅŸakÅŸehir-Olimpiyat hattı ile Mahmutbey’e baÄŸlanacak. 

 


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.