Sosyal Medya

Coğrafyamız

Nijer'de Charlie Hebdo çatışmaları

Afrika ülkesi Nijer'de Charlie Hebdo’nun yeni sayısının kapağında yer alan Hazreti Muhammed karikatürüne karşı düzenlenen protestolar, şiddet olaylarına dönüştü. İki günde 10 kişi öldü.



Nijer’de Charlie Hebdo’nun yeni sayısının kapağında Hazreti Muhammed karikatürüne yer verilmesini protesto eden göstericiler, polisle çatıştı. Ülkede en az 3 kilise ve dışiÅŸleri bakanına ait bir konut yakıldı. Cumartesi günü meydana gelen olaylarda en az 5 kiÅŸi öldü. Polis kaynakları ölenlerin ikisinin ateÅŸe verilen bir kilisede yanarak can verdiÄŸini, bir diÄŸer cesedin ise bir barda bulunduÄŸunu açıkladı. Barda yaÅŸamını yitiren kadının biber gazı ve dumandan dolayı boÄŸulduÄŸu düÅŸünülüyor. Ä°ki günde ölenlerin sayısı 10'a yükseldi. 

Müslüman gruplar protestolar için çaÄŸrı yapmış ancak Nijerli yetkililer gösterilerin yasaklandığını açıklamıştı. YasaÄŸa raÄŸmen Cuma günü baÅŸlayan gösterilerde de en az 5 kiÅŸi ölmüÅŸ, bir polis karakolu saldırıya uÄŸramış ve en az iki polis aracı yakılmıştı. Polis göstericilere biber gazı ile müdahale etmiÅŸti.

Cumartesi günü devam eden gösterilerde, protestocular Niamey’in merkezinde Fransız bayrakları yaktı ve barikatlar kurdu. Meydana gelen olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı. Polis kaynaklarının verdiÄŸi bilgiye göre protestolar için çaÄŸrı yapan dört Müslüman lider baÅŸkent Niamey’de tutuklandı.

Fransa’nın Niamey BüyükelçiliÄŸi, Fransız vatandaÅŸlarına sokaÄŸa çıkmamaları uyarısını yapmıştı.

Eski Fransız sömürgesi ülkeler Mali, Senegal, Moritanya ve Cezayir’in baÅŸkentlerinde Cuma namazı sonrasında yapılan gösteriler ise barışçıl ÅŸekilde geçmiÅŸti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.