Sosyal Medya

Uzman Görüşü

Karaciğere faydası büyük!

Uzmanlar, karaciğer sağlığının korunmasında tüketilen gıdaların önemine dikkat çekiyor. Dr. Fevzi Özgönül'e göre; elma, enginar ve havuç gibi yiyecekler karaciğeri yeniliyor.



Aşırı yaÄŸlı yiyecekler, karaciÄŸer hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Obeziteyle ilgili çeÅŸitli çalışmalar yapan Dr.Fevzi Özgönül de, karaciÄŸer saÄŸlığını koruyan besinler hakkında bilgi verdi. KaraciÄŸer saÄŸlığında tüketilen gıdaların önemini anlatan Özgönül, sigara ve aşırı yaÄŸlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiÄŸine dikkat çekti. DoÄŸru yiyeceklerin, içerdiÄŸi antioksidan deÄŸerleri nedeniyle karaciÄŸeri koruyup temizlediÄŸini ifade eden Özgönül, 'KaraciÄŸer saÄŸlığında ilk adım, tüketilen gıdaların dikkatle seçildiÄŸi bir dengeli beslenme programı olmalıdır. DoÄŸru yiyecekler antioksidan etkileri ile karaciÄŸeri temizler ve korur. En büyük organlardan biri olan karaciÄŸerin, besinlerle birlikte alınan vitamin ve minerallerin emilmesi, vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesi gibi hayati görevleri bulunmaktadır. Aşırı yaÄŸlı gıdaların tüketimi karaciÄŸer yaÄŸlanması, hepatit ve siroz gibi karaciÄŸer hastalıklarına yol açabilmektedir' diye konuÅŸtu.

Peki nedir bu yiyecekler

Dr.Fevzi Özgönül, karaciÄŸeri koruyan yiyecekleri sıralayarak, ÅŸu açıklamalarda bulundu: 'Elma, yüksek lif içerir ve sindirim sistemindeki toksinlerin atılımına destek olur. Böylece karaciÄŸerin iÅŸini kolaylaÅŸtırır. KaraciÄŸerin korunmasında, sarımsağın ayrı bir yeri vardır. Sarımsak, karaciÄŸer enzimlerini aktive ederek, toksinlerin vücuttan atılımına destek olur. Kırmızı pancar ve havuç ise, karaciÄŸer fonksiyonlarının iyileÅŸmesini saÄŸlar. Yine aynı ÅŸekilde enginar, karaciÄŸer hücre onarımına destek olur ve yaÄŸlanmasını engeller.'


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.