Sosyal Medya

Dünya

'IŞİD yolcu uçaklarını vurabilecek güçte'

Alman istihbaratı, IŞİD'in yolcu uçaklarını vurabilecek Rusya, Çin ya da Bulgaristan yapımı silahlara sahip olduğu uyarısında bulundu.



Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre Alman Federal Ä°stihbarat TeÅŸkilatı (BND), geçen hafta sonunda bir grup milletvekiline verdiÄŸi brifingde, IŞİD hakkında elde edilen bazı bilgileri paylaÅŸtı.

IŞİD'in ileri teknoloji ürünü hava savunma silahlarını sahip olduÄŸunu belirten BND yetkilileri, örgütün özellikle Irak'ın kuzeyinde yolcu uçaklarını hedef alabileceÄŸi uyarısında bulundu.

IŞİD'in elinde MANPADS olarak adlandırılan, omuzdan fırlatılan taşınabilir hava savunma sistemleri bulunduÄŸu, bunların yolcu uçaklarını kalkışından hemen sonra ya da uçakların iniÅŸ için alçaldığı sırada büyük tehlike oluÅŸturduÄŸu öne sürüldü.

MANPADS'lerin Suriye ordusuna ait depolardan ele geçirildiÄŸinin tahmin edildiÄŸi, silahların Rusya, Çin ya da Bulgaristan üretimi olabileceÄŸi kaydedildi.

Almanya'dan 1800 savaÅŸçı

Öte yandan Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) gazetesi, Almanya'dan savaÅŸmak için Suriye ve Irak'a giden aşırı görüÅŸlere sahip kiÅŸilerin sayısının, resmi olarak açıklanan 450 sayısının çok daha üzerinde olduÄŸunu iddia etti.

Ä°ç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı (BfV) kaynaklarının deÄŸerlendirmelerine yer veren gazete, yapılan son incelemelerde bölgeye daha önce savaÅŸmak için gitmiÅŸ yeni isimlerin belirlendiÄŸini, bu konuda gerçekçi rakamın yaklaşık 1800 olduÄŸunu yazdı.

50 PKK sempatizanı savaşmaya gitti

Der Spiegel dergisi ise pazar günü çıkan son sayısında, Almanya'dan terör örgütü PKK'ya sempati duyan yaklaşık 50 kiÅŸinin savaÅŸmak için Suriye ve Irak' a gittiÄŸinin tahmin edildiÄŸini bildirdi.

Derginin güvenlik birimlerine dayandırdığı haberde genç yaÅŸtaki, Alman pasaportu sahibi PKK'lıların Belçika ve Hollanda'da ideolojik eÄŸitim aldıktan sonra bölgede silahlı eÄŸitimden geçirildiÄŸi kaydedildi.

PKK militanlarının Alman güvenlik makamlarının dikkatini çekmemek için özenli hareket ettikleri ve sosyal medyada da kimliklerinin açığa çıkmasına neden olabilecek görüntü paylaÅŸmadıkları belirtildi.

Bölgede savaÅŸan ve ardından Almanya'ya dönenen PKK militanlarının, ülkedeki IŞİD sempatizanı bazı gruplarla karşı karşıya gelebileceÄŸi, bunun güvenlik birimleri arasında kaygılara yol açtığı öne sürüldü.

Dergi, güvenlik makamlarının yaklaşık 50 PKK'lının savaÅŸmak üzere Irak ve Suriye'ye gittiÄŸini tahmin ettiÄŸini, ancak gerçek rakamının bunun çok daha üzerinde olabileceÄŸini yazdı.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.