Sosyal Medya

Çocuk

Çocuga şiddet öldürüyor

Dünyada her gün 345 çocuğun şiddet sonucu öldüğü belirtilirken bu ölümlerden yüzde 75'i savaş yaşanmayan ülkelerde kaydediliyor



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), her beÅŸ dakikada dünya genelinde bir çocuÄŸun ÅŸiddet sonucu öldüÄŸünü açıkladı.

UNICEF'in Ä°ngiltere Bürosu tarafından yayımlanan raporda, 20 yaÅŸ altı milyonlarca çocuÄŸun savaÅŸ alanlarından uzakta, kendi evlerinde, okullarında ve toplumlarında fiziksel, cinsel ve duygusal ÅŸiddete maruz kaldığına dikkati çekildi. 

"Tehlikedeki Çocuklar: Çocuklara Karşı Åžiddeti Sona Erdirme Eylemi" adlı raporda, hızlı kentleÅŸme, iÅŸsizlik ve giderek artan eÅŸitsizlik gibi faktörlerin çocuklara karşı ÅŸiddet riskini artırdığı belirtildi. 

Raporda her gün ortalama 345 çocuÄŸun ÅŸiddet sonucu öldüÄŸü, bu ölümlerden yüzde 75'inin savaÅŸ yaÅŸanmayan ülkelerde kaydedildiÄŸi vurgulandı. 

‘KORKU Ä°ÇÄ°NDE YAÅžAMAK’

Dünya üzerindeki çocukların yüzde 25'inin aile içi ÅŸiddet kurbanı olduÄŸu vurgulanan raporda, her 10 kız çocuÄŸundan birinin cinsel tacize uÄŸradığı kaydedildi. 

Yoksul ülkelerde yaÅŸayan çocukların daha fazla ÅŸiddete maruz kaldığına iÅŸaret edilen raporda, Latin Amerika'da yaÅŸayan bir ergenin cinayete kurban gitme riskinin, Ä°ngiltere yaÅŸayan bir ergene göre 70 kat daha fazla olduÄŸu belirtildi.  

Raporda, önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölen 0-5 yaÅŸ arası çocuk sayısının 2000'den bu yana hızla azaldığı Brezilya'da son yıllarda 15 bin ergenin ÅŸiddet sonucu öldüÄŸü ifade edildi. 

UNICEF raporunda Afrika ülkelerinden Kenya'da da her 3 kız çocuÄŸundan birinin ve her 6 erkek çocuÄŸundan birinin cinsel ÅŸiddet kurbanı olduÄŸu ve vakalardan sadece yüzde 1'inin rapor edildiÄŸi belirtildi. 

Åžiddete uÄŸrayan çocukların beyninde çatışmaya girmiÅŸ bir askerinkine benzer tepkilere rastlandığına iÅŸaret edilen raporda, bu çocukların yüzde 30'unda Travma Sonrası Stres BozukluÄŸu'nun uzun süreli semptomlarına rastlandığı vurgulandı.   

UNICEF, raporda çocuklara karşı ÅŸiddetin sadece 41 ülkede yasak olduÄŸunu ancak zengin ve geliÅŸmiÅŸ ülkelerde bile çocuklar için tam korumanın saÄŸlanamadığını kaydetti. 

UNICEF'in Ä°ngiltere Ä°cra Direktörü David Bull, "Korku içinde yaÅŸayan çocukların kendilerini güvende hissetme ÅŸansına sahip olmalarını istiyoruz. Dünyayı çocuklar için daha güvenli bir yer haline getirmek amacıyla küresel düzeyde çaba gösterilmesi gerekiyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.