Sosyal Medya

Dünya

ABD'den flaş Kobani açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye'de PYD ile "aracılar vasıtalıyla temasta bulunduklarını" söyledi.



Psaki, günlük basın toplantısında,  ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Brett McGurk'ünABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesi kapsamında,  9 ve 10 Ekim tarihlerinde Ankara’da ziyaretlerde bulunacağını kaydetti.

Kobani’deki durumla ilgili soru üzerine Psaki, geçen akÅŸam ve bu sabah ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile telefonda görüÅŸtüÄŸünü bildirdi. Psaki, görüÅŸmenin genel anlamda IŞİD tehdiyle alakalı olduÄŸunu ve Kobani’yi de ele aldıklarını ifade ederek, General Allen ve Büyükelçi McGurk’ün ziyaretinde de bu konuların konuÅŸulmaya devam edeceÄŸini dile getirdi.

Kobani’de olanları “korkunç” ÅŸeklinde nitelendiren Psaki, ABD ve Arap ülkelerinin üstlendiÄŸi roller ile Türkiye’nin oynayabileceÄŸi rollerle ilgili görüÅŸmeler yapıldığını ma bunlarla ilgili detaylara giremeyeceÄŸini belirtti. Psaki, “Türkiye’nin ÅŸu anda üstlendiÄŸi rolden memnun musunuz?” sorusu üzerine, “Türkiye, koalisyonun parçası olarak daha geniÅŸ rol üstlenme konusuna karar veriyor ve bu konudaki görüÅŸmeler sürüyor. Bu konudaki açıklıklarını belirttiler” diye konuÅŸtu.

Sözcü Psaki, bir soru üzerine, Kerry ile DavutoÄŸlu’nun görüÅŸmesinde, ABD BaÅŸkanı Joe Biden’in Harvard Üniversitesi’ndeki sözlerinin gündeme gelmediÄŸini bildirdi.

"Kimse Kobani'nin düÅŸmesini istemez ama..."

Psaki, Türk liderlerin Kobani’nin IŞİD’in eline düÅŸmesine izin vermeyecekleri sözlerinin hatırlatılıp, "ABD’nin stratejik amacının da bu olup olmadığına" yönelik soru üzerine, “Kimse Kobani’nin düÅŸmesini istemez ama bizim öncelikli hedefimiz IŞİD’in bir güvenli bölgeye sahip olmasını önlemek” dedi. Psaki, bu noktada öncelikli odaklarının, hava saldırılarını yapıldığı yerlerde petrol rafinerileri gibi yerlerin kontrolünü saÄŸlamak olduÄŸunu ifade etti.  

ABD yönetiminin, BaÄŸdat’ın düÅŸmesine izin verip vermeyeceÄŸine yönelik soru üzerine Psaki, “(BaÄŸdat’ı) savunmak için mümkün olan herÅŸeyi yapacağımızı açıkça belirtmiÅŸtik” diye konuÅŸtu.

Psaki, BaÄŸdat ile Kobani'ye yönelik farklı bakış sergilemelerine yönelik sorular üzerine, ABD olarak daha önce belirttikleri önceliklerine dikkati çekti. 

"PYD ile aracılar yoluyla görüÅŸtük"

Psaki, “PYD ile temasta olup olmadıklarına” yönelik soru üzerine, “PYD ile aracılar yoluyla temasta olduklarını” belirtti. Psaki, “PYD ile bilinen sebeplerden dolayı doÄŸrudan temas kurmuyoruz. Tabi ki genel anlamda konuÅŸursak, Suriye’de Suriyeli muhaliflerin içindeki bir dizi yetkili ile konuÅŸtuk. Evet, (PYD ile) geçmiÅŸte aracılar yoluyla görüÅŸtük” ifadesini kullandı. 

“Kobani’deki durum nedeniyle, ABD ile PYD arasında daha doÄŸrudan temasların olup olamayacağına” yönelik soru üzerine Psaki, “Bu konudaki politikamız deÄŸiÅŸmedi. Aracılar yoluyla temas kurmaya devam edeceÄŸiz” dedi.

Öte yandan Sözcü Psaki, yurdun çeÅŸitli kentlerinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere dair soru üzerine, genel anlamda ifade ve konuÅŸma özgürlüÄŸünü desteklediklerini dile getirerek, göstericileri bunları barışçıl yollardan gerçekleÅŸtirmeye, yetkilileri de barışçıl gösterilere saygı göstermeye çağırdı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.