Sosyal Medya

Sağlık

Ebola Avrupa'ya da ulaÅŸabilir

Ebola virüsünün Fransa ve İngiltere'ye ekim ayının sonlarına doğru ulaşma ihtimali olduğu belirtiliyor



Bugüne kadar 3 bin 400 kiÅŸinin ölümüne neden olan Ebola virüsünün ekim ayının sonlarında önce Fransa sonra da Ä°ngiltere'ye ulaÅŸma ihtimali olduÄŸu açıklandı.

Ä°ngiliz basınının bilimadamlarının araÅŸtırmalarına dayandırarak verdiÄŸi haberlerde, hastalığın yayılma biçimleri ve uluslararası havayolu trafik verileri göz önüne alındığında Ebola virüsünün Fransa ve Ä°ngiltere'ye ekim ayının sonlarına doÄŸru ulaÅŸma ihtimali olduÄŸu belirtiliyor.

Independent gazetesi, hastalık analizi ve hava yolları trafiÄŸi verileri göz önüne alındığı takdirde virüsün 24 Ekim'e kadar Fransa'ya ulaÅŸma ihtimalinin yüzde 75, Ä°ngiltere'ye ulaÅŸma ihtimalinin de yüzde 50 olduÄŸunu yazdı.

AVRUPA'YA ULAÅžMASI AN MESELESÄ°

Lancaster Universitesi'nden virüs uzmanı Dr. Derek Gatherer, Daily Mirror gazetesine yaptığı deÄŸerlendirmede, virüsün bulaÅŸmasını piyangoya benzetirken, Batı Afrika'da hastalığın hızla yayılmaya devam etmesi durumunda virüsün bu ülkelerden yolcu taşıyan uçaklarla Avrupa'ya gelmesinin an meselesi olduÄŸunu söyledi.

Mart ayında Batı Afrika'da ortaya çıkan ve bugüne kadar 3 bin 400 kiÅŸinin ölümüne neden olan ölümcül virüsün daha hızlı yayıldığı ve bugüne kadar 7 bin 200 kiÅŸiyi etkilediÄŸi biliniyor.

Åžimdiye kadar Fransa ve Ä°ngiltere'de sadece tek bir hasta Ebola virüsü nedeniyle tedavi edilirken bilimadamlarının araÅŸtırmalarına göre Afrika'dan bir çok yolcunun bu virüsten etkilendiklerinin farkına varmaksızın hastalığı Avrupa'ya taşıyabilme ihtimali bulunuyor.

Hastalıktan en çok etkilenen Gine, Sierra Loone ve Liberya gibi Afrika ülkelerinden Fransa'ya yoÄŸun seyahat trafiÄŸinin olması dolayısıyla bu virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında Fransa'nın olabileceÄŸi tahmin ediliyor.

Bilim dergisi PloS'da yayınlanan araÅŸtırma sonuçlarına göre, Belçika'nın hastalığı Avrupa'ya taşıma riskinin yüzde 40, Ä°spanya ve Ä°sviçre'nin yüzde 14 olduÄŸu belirtildi.

DiÄŸer yandan Dünya SaÄŸlık Örgütü virüsten en çok etkilenen ülkelere yönelik bugüne kadar hiçbir seyahat sınırlaması koymazken Ä°ngiliz Havayolları ile Emirates bu ülkelere bazı uçuÅŸlarını durdurdu.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.