Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli Kürtlere sınırda ''mobil ambulans'' hizmeti

Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere, Suruç'ta sağlık hizmeti verilmesinin yanı sıra, sınıra sıfır noktasında da mobil ambulanslarla kesintisiz sağlık hizmeti sunulduğu belirtildi.



Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere, Suruç'ta saÄŸlık hizmeti verilmesinin yanı sıra, sınıra sıfır noktasında da mobil ambulanslarla kesintisiz saÄŸlık hizmeti sunulduÄŸu belirtildi.
 

ANKARA - Zeynep Akyıl 

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere, Åžanlıurfa'nın Suruç ilçesinde saÄŸlık hizmeti verilmesinin yanı sıra, sınıra sıfır noktasında da mobil ambulanslarla kesintisiz saÄŸlık hizmeti sunulduÄŸu belirtildi.

SaÄŸlık Bakanlığı Acil SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Arıkan Nacar,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suruç'ta ilk günden itibaren AFAD'ın koordinasyonunda tüm ilgili kurumlarla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Bölgede kimsenin maÄŸdur olmaması için 30 ambulans, 90 saÄŸlık personeli ve 7 UMKE timini görevlendirdiklerini anlatan Nacar, halen 12 ambulans, 4 UMKE ekibi ve 42 personelin sahada aktif olarak çalıştığını söyledi.

Sınırdan toplam 425 yaralı giriÅŸi olduÄŸunu ve 212 hastanın taburcu edildiÄŸini belirten  Nacar, ÅŸu bilgileri verdi:

''Acil saÄŸlık hizmeti anlamında 248 hasta sınırdan 112 ambulanslarıyla taşındı. Bunlardan 130'u Suruç'tan il merkezine, 23'ü de il dışına sevk edildi. Ambulanslarımız Suruç'ta, sınırda ring yapmakta, maÄŸduriyet olmaması için mobil ÅŸekilde gezip, vaka aramakta, vakanın kendisine gelmesini beklememektedir. Zaman zaman sorumluluÄŸu olmayan kiÅŸiler tarafından sınırda ambulansın olmadığı yönünde yapılan açıklamalar gerçeÄŸi yansıtmamakta olup, 7 gün, 24  saat herhangi bir dil, din, ırk ayrımı yapmadan saÄŸlık hizmetleri etkin olarak sunulmaktadır.''

Suruç'un yanı sıra, MürÅŸitpınar sınır kapısında 2 ambulans 1 UMKE ekibi, Yumurtalık'ta 1 UMKE, 2 ambulans, 1 müdahale çadırı, SüleymanÅŸah kampında da 1 ambulans ve UMKE ekibinin hazır bulundurulduÄŸunu belirten Nacar, Suruç Devlet Hastanesi içinde hasta yoÄŸunluÄŸu oluÅŸması riskine karşı 2 müdahale çadırı bulunduÄŸunu ifade etti.

Bölgede 7 bin 526 kiÅŸiye de poliklinik hizmeti verildiÄŸini anlatan Nacar,  ''Ä°htiyaç halinde tüm gücümüzle Suruç'ta, Suriye'den gelen insanlara saÄŸlık hizmeti vermeye gönüllüyüz ve etkin olarak vereceÄŸiz. Åžu anda birinci basamak saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸemeyen herhangi bir kiÅŸi olamaz. Böyle bir risk varsa, biz oradaki kapasitemizi anlık olarak arttırırız'' dedi.

Sınırdaki aşılama hizmeti

Aynı zamanda birinci basamak saÄŸlık hizmetlerinin de Halk SaÄŸlığı Kurumu tarafından verildiÄŸini dile getiren Nacar, Suruç'ta  0-9 yaÅŸ arasında çocuk felci, 9-15 yaÅŸ arasındaki çocuklara da kızamık aşılarının rutin olarak yapıldığını ifade etti.

Bunun için 14 aşılama ekibinin çalıştığını bildiren Nacar, 5 gezici ekibin ise evleri gezerek aşılama faaliyetlerine devam ettiÄŸini kaydetti.

Nacar, bu kapsamda, ÅŸu ana kadar 15 bin 959 çocuk felci aşısı, 13 bin 603 kızamık aşısının yapıldığını bildirdi. Halk SaÄŸlığı Kurumunun ayrıca su analizlerini sıkı olarak takip ettiÄŸini, AFAD tarafından ise sığınmacıların konuklama ve barınma ihtiyaçlarının giderildiÄŸini ifade etti.

Türkiye, Kuzey Irak'ta da saÄŸlık hizmeti veriyor

SaÄŸlık Bakanlığı'nın, Kuzey Irak'ta da 5 Eylül'den itibaren saÄŸlık hizmeti verdiÄŸini anlatan Nacar, ÅŸu anda Zaho'ya 12 kilometre mesafede Derebenu mevkisinde bulunan kampta 1 doktor, 1 paramedik, 1 acil tıp teknisyeni ve 1 ebeden oluÅŸan 4 kiÅŸilik UMKE ekibinin birinci saÄŸlık hizmetini sunduÄŸunu ifade etti.

Kampta yaklaşık 3 bin kiÅŸinin kaldığına dikkati çeken Nacar, bu kampın dışında Hezil Çayı kenarında 2 bin civarında kiÅŸiye de saÄŸlık hizmeti verildiÄŸini bildirdi. Bölgede ÅŸu ana kadar binin üzerinde muayene yapıldığına iÅŸaret eden Nacar, muayene edilen kiÅŸilere ilaç da saÄŸlandığı söyledi.

 AFAD'ın bölgeye 270 tırdan fazla insani yardımda bulunduÄŸunu anımsatan Nacar, ilk tırda SaÄŸlık Bakanlığının 440 bin kutu ilaç gönderdiÄŸini ifade etti.

Nacar, ''AFAD,  Duhok'ta 20 bin kiÅŸilik bir kampı organize ediyor. Orada da saÄŸlık hizmetleri verilecek, Derebune'ye yakın Bensiva'da 10 bin kiÅŸilik kamp inÅŸaatı sürmekte, yine orada da saÄŸlık hizmeti sunmak için organize oluyoruz'' diye konuÅŸtu.

''Bayramda sağlık hizmetinde aksama olmayacak''

UMKE'nin çok büyük gönüllü ordusu olduÄŸunu, insani yardımda bir anlamda ''süper güç'' olduÄŸunu belirten Nacar, ''Türkiye, olması gereken her yerde insani yardım kapsamında üstüne düÅŸen sorumluluÄŸu, vatandaşın ülkesiyle gurur duyacağı ÅŸekilde yerine getirmekte. Ve yaptığıyla yetinmeyip daha iyisi için çalışmalar yürütmektedir'' ifadelerini kullandı. 

Nacar, bayram nedeniyle saÄŸlık hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacağını, saÄŸlık ekiplerinin 7/24 kesintisiz hizmet sunacağını sözlerine ekledi.

AA HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.