Sosyal Medya

Genel

GENÇLER YENİ OKUMALAR İÇİN BİZİ YOKLUYORLAR

"Mim-Der, bu yaz '7 Güzel Adam 7 Güzel Hafta' adında bir dizi etkinlik yapmıştı. Etkinlik amacına ulaştı mı? Derneğin mutfağında neler var bundan sonrası için? Zeynep Yücel, Abdulaziz Tantik ile konuştu.."



GENÇLER YENÄ° OKUMALAR Ä°ÇÄ°N BÄ°ZÄ° YOKLUYORLAR
 
Gençler yeni okumalar için bizi yokluyorlar

'7 Güzel Adam 7 Güzel Hafta' ekibi Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören'le


Mim-Der, bu yaz '7 Güzel Adam 7 Güzel Hafta' adında bir dizi etkinlik yapmıştı. Etkinlik amacına ulaÅŸtı mı? DerneÄŸin mutfağında neler var bundan sonrası için? Zeynep Yücel, Abdulaziz Tantik ile konuÅŸtu..

BayrampaÅŸa’da faaliyet gösteren Mim-Der, bu yaz “7 Güzel Adam 7 Güzel Hafta” adlı, Ramazan ayında baÅŸlayıp AÄŸustos sonuna kadar devam eden bir dizi etkinlik yapmıştı. Yaz aylarını böyle verimli bir ÅŸekilde geçiren gençlerin yeni dönemde neler yapacaklarını merak ettik. Hem 7 Güzel Hafta’yı hem yeni haftalardaki güzellikleri, Mim-Der Genel Koordinatörü olan ve 7 Güzel Hafta ekibine öncülük eden Abdulaziz Tantik’e sorduk.

Kısa adı Mim-Der olan Muradiye Ä°lim Merkezi EÄŸitim Kültür ve Dayanışma DerneÄŸi bünyesinde düzenlenen ‘7 Güzel Adam 7 Güzel Hafta’ etkinliÄŸi sizin yönetiminizde gerçekleÅŸtirildi. Bu etkinliÄŸin çıkış noktası ve amacı neydi?

“7 Güzel Adam ve 7 Güzel Hafta” ile amaçladığımız ÅŸey; gençlerin bir ömür boyu unutamayacakları bir güzellik yaÅŸamalarını saÄŸlamak ve bu vesile ile de öÄŸrencilerimizi güzel insanların varlığından ve eserlerinden haberdar etmek, bu güzelliÄŸin dokunulabilir, yaÅŸanılabilir ve yaÅŸatılabilir olduÄŸunu örneklik üzerinden öÄŸretmekti. Dolu dolu ziyaretlerle birlikte dokuz haftayı bulan bu çalışmada, özellikle yaÅŸayan Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören gibi üstadları tanımak ve bir nebze de olsa onların eserlerinden haberdar etmekti niyetimiz…

Gençlerle birlikte yaptığımız okumalar her hafta bir baÅŸka güzellik yaÅŸamamıza neden oldu. Ramazan olmasının getirdiÄŸi berekete Güzel Adamların bereketi eklenince gerçekten bizler için unutulmaz bir yaz oldu.

Yani amacınıza ulaÅŸtığınızı düÅŸünüyorsunuz…

Kesinlikle, ulaÅŸtığımızı düÅŸünüyorum. Bunun için de çok mutluyuz. Çünkü bir kısım çocuklar ilk kez Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören ve diÄŸer güzel adamları okudular. Seçilen kitapların tevafuk olarak birbirini bütünleyen eserler olması amacın hasıl olmasına önemli bir katkı sundu. Ayrıca her yazar hem yeni bir alan açtı, hem de diÄŸer yazarları bütünleyen bir bakış sundu.

Tabii ki bu amacın gerçekleÅŸmesinde katılım saÄŸlayan öÄŸrencilerimizin dikkati, çalışkanlığı ve sürekliliÄŸi de önemliydi. Özellikle sohbete katılımları iyiydi. Bunu sohbetin bitiminde ayrılmadan önce küçük sorular sorduÄŸumuzda ya da sohbete baÅŸlamadan önce herkesten okudukları kitaptan bahseden veya onu yorumlayan tek bir cümle istediÄŸimizde anlayabiliyorduk. Benim açımdan bu da çok mühimdi diyebilirim.

Her bir haftada yapılanları, konuÅŸulanları Dünyabizim'de haberleÅŸtirmeye çalıştık. Ama sizin gözlemlerinizi de merak ediyoruz. Güzel Adamlar katılımcı gençlerde nasıl bir etki uyandırdılar? Ki Allah hayırlı uzun ömürler versin hayatta olanlarla da ÅŸahsen tanışma imkânı buldular.

Aslında varoluÅŸumuz, varoluÅŸumuzun anlamı ve bu anlamın yaÅŸamsal bir özelliÄŸe sahip olması, nasıl bir hayata tekabül edeceÄŸini ziyaretler esnasında örneklikleri ile gözleme imkânı elde etti öÄŸrenciler. Bakışın ufkunun geniÅŸliÄŸini gördükleri gibi derinliÄŸin dipsizliÄŸini de kavradılar sanırım. Her kitap ve ziyaret sonrası öÄŸrencilerin gözlerinden fışkıran parlaklığı görmek bunu söyleyebilmek için yeterli…

Bir kere büyük adamları tanıma ÅŸerefine ermenin kazandırdığı bir geliÅŸme vardır. Hayatları onları tanıdıktan sonra aynı kalamazdı zaten… Sürekli adları geçen, övgüyle bahsedilen üstadlarla ÅŸahsen görüÅŸülmesi, onlara ait eserleri bir grupla okuma imkânı onların bakışlarını deÄŸiÅŸtirdi. Bunu, yazdıkları bir iki satırdan dahi çıkarabiliriz… Kitap okuma zevkini öyle sıradan kitaplarla deÄŸil düÅŸünce ve edebiyat dünyasının en iyi örnekleri üzerinden tattılar. Dolayısı ile bu onların hem düÅŸünsel hem de duygusal dünyalarında bir iz bırakacaktır. Hayatı ‘7 Güzel Adam 7 Güzel Hafta’dan sonra öyle aynı ÅŸekilde yaÅŸayamazlar. Çünkü ÅŸimdi yeni okumalar için yoklamalar yapılıyor bile… Bu da bize öÄŸrencilerin geliÅŸmelerinin habercisi olacaktır.

Bu süreçte piyasada konuÅŸulan ve tüketilen düÅŸüncelerin aslında bir anlamsızlık oluÅŸturduÄŸunu, mevcut düÅŸünsel yapının daha da derinleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini, edebiyatın ve düÅŸüncenin iki ayrılmaz kol olduÄŸunu ve okuma eyleminin kesinlikle yaÅŸamın bizzat kendisi olduÄŸunu bir nebze de olsa hissetmelerini saÄŸladığını umuyorum.

7 Güzel Hafta ekibi yoluna bundan sonra baÅŸka etkinliklerle devam etmeyi düÅŸünüyor anladığımız kadarıyla. Ne tür okumalar planlıyorsunuz?

Tabii ki devam edeceÄŸiz inÅŸallah, hatta konuÅŸmalar baÅŸladı bile… Ä°slam DüÅŸüncesi Tarihi okumaları yapmayı teklif etti bazı arkadaÅŸlar. Geçen seneden niyetlendiÄŸimiz bir Mantık dersi var. Bu aralar istiÅŸare halindeyiz. Ekim ortalarında inÅŸallah baÅŸlarız diye umuyoruz. Önce bir toplantı yapacağız aynı arkadaÅŸlarla, sonra yol haritasını birlikte çizelim istiyoruz. Haftada birkaç kez buluÅŸma arzumuz var. Åžartlar elverdiÄŸince bunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Ailelerin bu durumu desteklemeleri de ayrıca bizim için önemli… Güzel baÅŸlayan bir eylem aynı güzelliklerle devam eder inÅŸallah…

Peki Mim-Der’de baÅŸka ne tür faaliyetler var? Sadece öÄŸrencilere yönelik programlarla sınırlı deÄŸil bildiÄŸimiz kadarıyla?

Mim-Der’de farklı faaliyetlerimiz var. Ortaokul, lise ve üniversite öÄŸrencilerine yönelik programımız var. Hem okul derslerine yardımcı olmaya, hem kültür birikimlerine katkı sunacak okumalar, geziler yapmaya, birlikte sinema izlemeye, sportif faaliyetlere katılmalarını saÄŸlamaya, zaman zaman birlikte kahvaltı sofralarına oturmaya, aslında ikinci bir evleri, aileleri olmaya çalışıyoruz. Birbirleriyle kaynaÅŸmalarını, güzel, saÄŸlam dostluklar kurmalarını önemsiyoruz. YetiÅŸkinler için de seminerler, haftalık tefsir, hadis ve kavram çalışmalarının yanında ayda bir belirli bir konsept çerçevesinde konferanslar düzenliyoruz.

YetiÅŸkinlerin akÅŸamları uÄŸradıkları ve sohbet geleneÄŸini sürdürdükleri önemli bir ocaktır MÄ°M. Burada güzel sohbetler, müzakereler ve yorumlar yapılır. Siyasi, sosyal ya da ilmî bir mevzu konuÅŸulur. Ayrıca hanımlara yönelik siyer, fıkıh, hadis derslerine ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Aslında MÄ°M rahmetli Ahmet SarıoÄŸlu Hoca’nın ‘Hayatın MüslümanlaÅŸması’ çabasına bıraktığı yerden devam etme arzusunda ve azminde. Bu yüzden de Müslümanca düÅŸünmenin ve yaÅŸamanın imkânlarını her zeminde yoklamaya çalışıyor.

Son olarak öÄŸrencilerimiz bizim göz nurumuzdur. Onları iyi bir ÅŸekilde eÄŸitebilirsek geleceÄŸimizi belirlemiÅŸ oluruz. Onlara yapılan her yatırım doÄŸru bir eylem olarak tarihe kayıt düÅŸülmüÅŸ olacaktır… Çaba ve gayret bizden yardım ve baÅŸarı ise Allah (c.c.)’tandır.

 

DÜNYABÄ°ZÄ°M.COM

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.