Sosyal Medya

Çocuk

Çocuğa ölüm nasıl anlatılabilir

Yakınların kaybı, yaşınız ne olursa olsun bir travma nedenidir. Özellikle ebeveynlerden birinin vefatı durumunda çocuk, kendini boşlukta hisseder, ebeveyninden ayrılmayı kabul edemez, kendini ya da çevresindeki kimseleri suçlamaya kalkar. Çünkü anne, baba çocuğa hayatı öğreten ve onların temel ihtiyaçlarını karşılayan önemli kimselerdir. Bunlardan birini kaybettiğinde çocuk büyük bir yıkım yaşar. Böyle durumlarda büyük anne ya da büyükbaba ebeveynin görevini üstlenir ve çocuklara destek olurlar.



Yaşı itibariyle çocuk ölüm olayını tam olarak anlamayabilir. Ebeveynin yokluÄŸu çocuÄŸun iç dünyasında derin bir yara açar, bu yarayı tamir etmek ise aile yakınlarına düÅŸer. Ancak bizim toplumumuzda genellikle ölüm olayı çocuklardan gizlenir. Bu çocuÄŸun korku ve endiÅŸelerini daha da arttırır. Bu nedenle yakınlar çocuÄŸa, her canlının doÄŸumla ölüm arasında yer aldığını uygun bir dille anlatmalıdır.
ÇOCUKTAN GÄ°ZLEMEYÄ°N

Ölüm gerçeÄŸi çocuÄŸun yaşına ve geliÅŸim özelliklerine uygun ÅŸekilde anlatılmalıdır.

Aile çocukla konuÅŸmalı, duygularını aktarmasına yardımcı olmalıdır.

Aile çocuÄŸa destek vermeli ve yanındayız duygusunu hissettirmelidirler.

Ölen yakının yerini aile büyükleri doldurmaya çalışmalı ve çocukla saÄŸlıklı iliÅŸkiler kurmalıdırlar.

Artık eskisi kadar sevilmeyeceÄŸini düÅŸünen çocuÄŸun yarası aile tarafından sarılmalıdır.
BÜYÜKLERE GÖREV DÜÅžÜYOR

BilindiÄŸi üzere çocuklar kiÅŸilik oluÅŸumlarını tamamlarken anne babayı model alırlar. Yani erkek çocuk babayı kız çocuk anneyi model alır ve onları taklit ederler. ÇocuÄŸun hayatının merkezine koyduÄŸu kiÅŸilerden birinin vefatı büyük bir yıkımdır. Rol modelini kaybeden çocuk onun yerine koyabileceÄŸi birini arar ve bu boÅŸluÄŸu doldurmaya çalışır. Böyle durumlarda ailenin diÄŸer fertleri çocuÄŸa destek vermeli ve onların geliÅŸimlerine katkı saÄŸlamalıdırlar. ÇocuÄŸun babası vefat etmiÅŸse bu boÅŸluÄŸu amcalar ya da dayılar doldurmalı ve çocukla paylaşım içinde olmalıdırlar.
ÇOCUK TERBÄ°YESÄ°NDE AÄ°LENÄ°N ÖNEMÄ°

Çocuk temel alışkanlıkları ailede öÄŸrenir. Bunun için anne babanın dindar ÅŸahsiyetli ve örnek birer ebeveyn olmaları gerekir.

Aile insan iliÅŸkilerinde çocuÄŸa örnek olmalıdır.

Aile dini meselelerde hassas olmalı, haram helal ayırdını çocuÄŸa öÄŸretmelidirler.

Aile kurmaktan maksat şuurlu bir nesil yetiştirmek olmalıdır.

Anne baba farzları yerine getirerek çocuÄŸa örnek olmalıdırlar.
TERBÄ°YE DOÄžUMLA BÄ°RLÄ°KTE BAÅžLAR

BilindiÄŸi üzere doÄŸduÄŸunda çocuÄŸun kulağına ezan okunur. Aile içinde Ä°slami havayı teneffüs ederek büyüyen çocuk konuÅŸmaya baÅŸladığında ise kelime_i tevhidi öÄŸrenir. Hadisi ÅŸerifte hazreti peygamberin, torunu hazreti hasan doÄŸduÄŸunda kulağına ezan okurken gördük denilmektedir.

Anne Babanın sorumluluğu

ÇocuÄŸa dinini öÄŸretmek

DoÄŸru örnek olmak

Sorumluluklarını öÄŸretmek

Büyüklere görev düÅŸüyor

BeÅŸ yaÅŸlarında filandım. Büyükbabam beni camiye götürürdü. Birlikte namaz kılardık. Camide çok mutlu olurdum. YaÅŸlı amcalar benimle ilgilenir, ceplerime ÅŸeker koyarlardı. Namaz kılarken dedemin yaptıklarını tekrar eder namaz bittiÄŸinde ona sorular sorardım. Dedeme - Neden namaz kılıyoruz? diye sorduÄŸumda bana " Allah bizi yarattı, bize çeÅŸitli nimetler verdi. Biz de O'na ibaret eder ve emirlerine uyarız. Böyle yaptığımızda O'nun rızasını kazanmış oluruz. Ä°yiler cennete gidecekler biz de cennete gitmeyi arzu ederiz. Dedi. Dedeme bu kez de Cennet nasıl bir yer diye sordum. Bana yapılan her ÅŸeyin karşılığı vardır, iyilik yapanlar iyilik bulur kötülük yapanlar kötülük bulur. Allah da kendisine itaat eden iyi insanları Cennetle mükafatlandırıyor... Ben soruyorum dedem anlatıyordu. Dedem emekli bir imamdı, çocuklarla iliÅŸkileri çok iyiydi. Onlara dini anlatırken seviyelerine inerdi. Üniversiteye geldiÄŸimde dedemin bana ne kadar büyük ÅŸeyler kazandırdığını anladım. Artık hayatımın önceliklerini biliyor ve haramlardan kaçmaya gayret ediyordum. Dedem üniversite ikinci sınıftayken vefat etmiÅŸti ama bana anlattıkları içimde dipdiriydi. Sanki her an dedemin sesini duyuyor ve nasihatlarını dinliyordum. Åžimdiki dedeleri gördüÄŸümde, dedemin ne kadar ideal bir ebeveyn olduÄŸunu anlıyorum. Çocuklar dini deÄŸerlerini büyüklerden öÄŸrenirler. Dün olduÄŸu gibi bugün de, büyükanneler ve büyükbabalar çocuklarına okuyacakları okullarla ilgili telkinler yapıyorlar. Ama Allah'ın emirlerini anlatan pek yok gibi. Bu konuda onlara büyük görev düÅŸüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.