Sosyal Medya

Coğrafyamız

Åžincan'da 8 kiÅŸiye idam

Çin'in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde sekiz kişi "terör saldırısı" yaptıkları suçlamasıyla idam edildi.



Çin resmi haber ajansı Åžinhua'ya göre, Tiananmen Meydanı'nda geçen yılki "araçlı saldırı" ve Åžincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son dönemde meydana gelen saldırılarla baÄŸlantısı olduÄŸu öne sürülen sekiz kiÅŸi idam edildi.

Haberde, idam edilenlerden Huseyin GuÅŸur, Yusuf Verniyas ve Yusuf Ahmet'in Tiananmen Meydanı'nda 28 Ekim 2013'te arabayla turistlerin arasına girerek üç kiÅŸinin öldüÄŸü, 39 kiÅŸinin yaralandığı olay baÅŸta olmak üzere bölgedeki bazı ÅŸiddet olaylarıyla baÄŸlantısı olduÄŸu öne sürülerek ölüm cezasına çarptırıldığı yazıldı.

Rozi Eziz adlı kiÅŸinin de Haziran 2013'te eyaletin Aksu kentinde polise saldırdığı, Memet Tohtiyusuf'un ise geçen sene "radikal video seyrettiÄŸi" ve "bir sivili öldürdürdüÄŸü" suçlamasıyla idam edildiÄŸi ifade edildi.

Abdulselam Elim adlı kiÅŸinin ise çeÅŸitli saldırıları "organize etmekten", Abdumomin Emin ve Bilal Berdi'nin de 2011'de bölgenin Hotan vilayetinde polise yapılan saldırıları organize ettikleri öne sürülerek idam edildiÄŸi duyuruldu.

Ä°dam kararlarının ne zaman infaz edildiÄŸine dair bir açıklama yok. Bölgede haziran ayında terör suçlamasıyla 13 kiÅŸi idam edilmiÅŸti.

Åžincan Uygur Özerk Bölgesi baÅŸta olmak üzere ülke genelindeki patlama ve bıçaklı saldırı gibi olaylar Pekin yönetimi tarafından doÄŸrudan "radikal gruplarla" iliÅŸkilendiriliyor ancak konuyla ilgili net bilgi verilmiyor.

Çin yönetimi son dönemde eyaletteki güvenlik önlemlerini artırmış durumda. Ancak "bölücü" olduÄŸu iddia edilen kiÅŸilerin gözaltına alınması ve yargılanması süreçleri kamuoyuyla paylaşılmıyor. Sadece verilen cezalar resmi medya aracılığıyla duyuruluyor.

Bölge uzun süredir karışık

Åžincan'da 10 milyon Uygur Türk'ü yaşıyor. Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i Müslüman Uygurlardan oluÅŸuyor.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü 2013'teki raporunda Çin'i, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskı ve artan bir kültürel sindirme politikası uygulamakla suçlamıştı. Çin yönetimi ise bölgedeki ÅŸiddet olaylarından "terörist" olarak tanımladığı "ayrılıkçı grupları" sorumlu tutuyor.

Temmuz 2009’da özerk bölgenin baÅŸkenti Urumçi’deki ayaklanmada 197 kiÅŸi yaÅŸamını kaybetmiÅŸti, 1721 kiÅŸi ise yaralanmıştı.

2013’te ise bölgede meydana gelen farklı olaylarda Uygur, Han Çinlileri ve farklı etnik gruplardan olmak üzere 100 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.