Sosyal Medya

Kültür

Hamas 'sözde' ateşkes istemiyor

Gilad Şalit'e karşılık serbest bırakılanlardan 60'ı tekrar tutuklanmıştı.



Gazze’ye yönelik operasyonlarını aralıksız sürdüren Ä°srail arabulucuların ateÅŸkes kararını kabul edebileceÄŸinin sinyallerini verirken; Gazze’deki Hamas hükümeti 2011 yılında Gilad Åžalit'e karşılık yapılan esir takası anlaÅŸmasını ihlal eden Ä°srail’e güvenmiyor.

Ä°srail'in Gazze'ye saldırıları devam ederken Mısır, "Ä°srail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması" amacıyla ateÅŸkes için arabuluculuk giriÅŸiminde bulundu. Mısır'ın "Ä°srail'in Gazze'ye kara harekatını uygulamayacağını ve sivilleri hedef almayacağını garanti ederek tüm saldırılarını durdurması, Gazze'deki Filistinli grupların her çeÅŸit roket ve sınır saldırısına son vermeyi garanti ederek saldırıları durdurması ve sınır kapıları açılarak geçiÅŸlerin saÄŸlanması" ÅŸeklinde sunduÄŸu ateÅŸkes giriÅŸimi, Ä°srail tarafından kabul gördü.  

Ancak Ä°srail, her ne kadar bu ateÅŸkes anlaÅŸmasını kabul ettiÄŸini duyursa da atılan roketleri gerekçe göstererek Gazze'yi yeniden vurmaya baÅŸladı. Ä°srail'in daha önce de 2011 yılında esir takası anlaÅŸması ile Gilad Åžalit'e karşılık serbest bıraktığı 1027 Filistinliden 60'ını son operasyonlarda tekrar tutuklaması, Hamas tarafında soru iÅŸaretleri uyandırıyor.

HAMAS, 2012'DEKÄ° ATEÅžKES ÅžARTLARININ UYGULANMASINDAN YANA

Hamas, Kasım 2012'de Ä°srail'in Gazze'ye saldırmasıyla baÅŸlayan ve yine Mısır'ın arabuluculuÄŸuyla varılan ateÅŸkesle son bulan dönemi hatırlatıyor. AteÅŸkes anlaÅŸması metninde, "Ä°srail, Hamas yönetimindeki Gazze Åžeridi'ne yönelik havadan ve karadan yürüttüÄŸü saldırılarını durduracak. Filistinli gruplar, Ä°srail'e yönelik roket atışlarını sona erdirecek. Ä°srail kontrolünde bulunan Gazze sınırı, 24 saat sonra insan ve mal geçiÅŸine açılacak" ifadelerine yer verilmiÅŸ ancak Ä°srail, birçok kez ateÅŸkes maddelerini ihlal etmiÅŸti.

Ä°srail'in geçmiÅŸteki bu tutumu nedeniyle Mısır ve diÄŸer ülkelerin yeni ateÅŸkes giriÅŸimine sıcak bakmayan Hamas, Kudüs yönetiminin bu ateÅŸkes anlaÅŸmasının ÅŸartlarına uyması, Gazze'deki ambargoyu hafifletmesi, Batı Åžeria'daki operasyonları durdurması, hapishanelerdeki Filistinli tutuklularla Mayıs 2012'de yapılan anlaÅŸmaya baÄŸlı kalması ve Gilad Åžalit'e karşılık yapılan esir takası anlaÅŸmasından sonra tutuklanan Filistinlileri serbest bırakması ÅŸartlarını öne sürüyor.

FÄ°LÄ°STÄ°N'Ä°N GÜVENSÄ°ZLİĞİ

Öte yandan, ateÅŸkes için tarafların ÅŸart koÅŸmamasını isteyen Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın önerisine uyulmasını talep ederken, anlaÅŸmaya daha temkinli yaklaÅŸan Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı ve Gazze'deki eski Filistin Hükümeti BaÅŸbakanı Ä°smail Heniye ise sorunun ateÅŸkes deÄŸil Gazze'ye yönelik abluka ve bölgedeki açlık olduÄŸuna dikkati çekiyor.  

AteÅŸkes anlaÅŸmasına dair dün akÅŸam açıklama yapan Hamas hareketi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Ä°srail'in ateÅŸkes ilan etmesinin ardından saldırılarının devam ettiÄŸini ve Gazze'de 5 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸine dikkati çekiyor. Zuhri, Mısır'ın Gazze ve Ä°srail arasındaki ateÅŸkes giriÅŸiminin kendilerini baÄŸlamadığını belirterek, Ä°srail'in ateÅŸkesi kabulünü, "oyun" olarak nitelendiriyor.

"BOYUN EÄžDÄ°RME VE DÄ°Z ÇÖKTÜRME GÄ°RİŞİMÄ°"

Geçen günlerde, Ä°srail'e karşı operasyonlarını durdurmak için 4 ÅŸart ileri süren Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları da Mısır tarafından sunulan ateÅŸkese dair resmi veya gayri resmi makamlardan bir bilgi ulaÅŸmadığını, bu önerinin "boyun eÄŸdirme ve diz çöktürme giriÅŸimi" olduÄŸunu belirtiyor.

Ä°zzeddin el-Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, saldırıları durdurmak için Ä°srail'in, Batı Åžeria, Gazze ve Kudüs'teki Filistin halkına karşı iÅŸlediÄŸi suçları ve düÅŸmanlığı durdurması, 2012'de imzalanan ateÅŸkes ÅŸartlarına uyması ve takas anlaÅŸması gereÄŸince serbest bırakılan Filistinlilerden tekrar gözaltına alınanların bırakılması ÅŸartını ileri sürüyor.  

BARIÅž MÜZAKERELERÄ°

Ä°srail ile Filistin arasındaki barış müzakereleri 3 yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuÄŸuyla Temmuz 2013’te yeniden baÅŸlamıştı. Barış müzakereleri için belirlenen ve 29 Nisan’da bitecek 9 aylık takvim, Hamas ile Fetih'in yakınlaÅŸmasının ardından Ä°srail'in geri adım atmasıyla son bulmuÅŸtu.

Yeniden baÅŸlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için Ä°srail, "tarafların ilk yüz yüze anlaÅŸma çabası" olarak tarihe geçen 1993 Oslo AntlaÅŸması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmiÅŸti. Ä°srail’in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak Ä°srail’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluÅŸlara götürmeme taahhüdünde bulunmuÅŸtu.

ESÄ°R TAKASI ANLAÅžMASI

Ä°srail yönetimi, Ekim 2011'de Hamas ile "esir takası anlaÅŸması" imzalamıştı. Mısır hükümetinin arabuluculuÄŸunda yapılan anlaÅŸmada, Hamas'ın elinde bulunan Ä°srail askeri Gilad Åžalit karşılığında Ä°srail hapishanelerindeki bin 27 Filistinli serbest bırakılmıştı. Ä°srail'in Batı Åžeria'daki operasyonlarıyla Åžalit karşılığında serbest bırakılan bin 27 Filistinliden 60'ı yeniden tutuklanmış oldu.

Ä°srail, Batı Åžeria'da kaçırıldığı iddia edilen kayıp 3 Yahudi yerleÅŸimcinin bulunması için yürüttüÄŸü operasyon kapsamında asker Åžalit'e karşılık serbest bırakılan Filistinlilerin de bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸiyi gözaltına almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.