Sosyal Medya

Çocuk

E.A.E 7 - Kabul Dilinin Gücü

Kabul onay değildir. Kabul, yatağımın üstünde zıplayan çocuğumun bu davranışından rahatsız oluyorsam, hep yaptığımız gibi, ona bunu niye yapmaması gerektiğini anlatmaya başlamadan önce, onunla empati kurup yatağın üstünde zıplamaktan şu anda çok mutlu olduğunu anlamaktır.



Bir insan bir baÅŸkası tarafından olduÄŸu gibi kabul etmesi geliÅŸmesini, büyümesini, yapıcı deÄŸiÅŸimler gerçekleÅŸtirmesini, sorunları çözmeyi öÄŸrenmesini, psikolojik saÄŸlığının iyi yönde deÄŸiÅŸmesini,  daha üretken ve olduÄŸundan daha iyi olmasını saÄŸlayan bir iliÅŸkinin geliÅŸmesinde önemli bir etken olacaktır. Bu hayatın en basit ama güzel çeliÅŸkilerinden biridir: bir insan baÅŸkası tarafından olduÄŸu gibi kabullenildiÄŸini hissettiÄŸinde o kiÅŸi artık bulunduÄŸu noktadan ilerlemeyi, nasıl deÄŸiÅŸeceÄŸini, geliÅŸeceÄŸini, farklı olacağını ve olduÄŸundan daha iyi olabileceÄŸini düÅŸünmeye baÅŸlayacaktır.

Kabul, içindeki küçücük bir tohumun olabileceÄŸi en güzel çiçek olmasını saÄŸlayan verimli bir toprak gibidir. Toprak yalnızca tohumun çiçek olmasına imkân tanır. Sadece tohumun büyüme kapasitesini salıverir ama bu kapasite tamamen tohumun içindedir. Bir tohum gibi, çocukta geliÅŸme kapasitesini kendi oluÅŸumunda taşır. Kabul toprak gibidir (sadece çocuÄŸun kendini gerçekleÅŸtirmesine) imkân tanır.

Ebeveynin kabulü çocuk üzerinde neden bu kadar büyük bir etkiye sahip? Bu genel olarak ebeveynler tarafından anlaşılmaz. ÇoÄŸu insan çocuÄŸu kabullendiÄŸinde onun olduÄŸu gibi kalacağına inanır; buna göre en iyi yol çocuÄŸun gelecekte daha iyi olmasını saÄŸlamak için ÅŸu an çocukta neleri kabul etmediÄŸinizi söylemektir.

Ebeveynlerin, çocukların geliÅŸimi için saÄŸladığı toprak çoÄŸunlukla deÄŸerlendirme, yargılama, eleÅŸtiri, öÄŸüt, ahlak dersi, uyarı ve buyruk doludur, bunlar ise çocuÄŸu olduÄŸu gibi kabul etmediÄŸiniz mesajını verir.

Kabul, karşımızdakinin duygu, düÅŸünce, deÄŸer ve  davranışının ona ait olduÄŸunu, onun için bir anlamı olduÄŸunu, benimkiyle aynı olmak zorunda olmadığını; beni rahatsız etse bile, bunu yapmanın onun ihtiyacı olduÄŸunu anlamaktır.

Sürmekte olan ana baba gruplarımdan bir annenin zihinsel kabulünü ve bunu dile getirmesinin etkisini sizlerle paylaÅŸmak istiyorum:

Ä°ki çocuÄŸundan küçüÄŸüne hiçbir zaman portakal suyu içiremiyor ve bunun için çaba harcıyor, yararlarını anlatarak ikna etmeye çalışıyormuÅŸ. Yine portakal suyu içirme zamanı geldiÄŸinde minik kızı reddedince “Portakal suyunu içmek istemiyorsun” demiÅŸ. Kızı “Evet bana muzlu süt yapar mısın, onu daha çok seviyorum” demiÅŸ. Anne bu zihinsel kabulü yaÅŸayınca/empati kurunca: sevmediÄŸi bir ÅŸeyi zorla yemenin, içmenin kendisine de neler hissettirdiÄŸini düÅŸününce duygusal kabulü de yaÅŸayıp bu davranışı üst/kabul bölümüne çıkarmış ve muzlu sütü hazırlamış. Ä°lginç durum ÅŸimdi geliÅŸiyor. Çocuk muzlu sütünü içtikten sonra, ilk defa  portakal suyunu da alıp içiyor.
Anne ÅŸaÅŸkınlık içinde “Kabul cümleleri adeta sihirli bir etkiye sahip” dedi.
Sihir nerede? “Portakal suyunu içmek istemiyorsun,” cümlesinde mi? Yoksa o cümlenin çocukta yarattığı duyguda/duygularda mı?

Uzmanlar, terapistler ve danışmanlar kabullenmenin ne kadar güçlü olduÄŸunu kanıtladılar. En etkili terapistler ve danışmanlar kendilerine yardım için gelen insanlara gerçekten kabul edildikleri izlenimini aktaran kiÅŸilerdir. Bu, insanların bir danışmanın ya da terapistin yanında kendilerinin danışmanın yargılarına tamamen açık bıraktıklarını duymanızın nedenidir.

Bu tür kabullenme insanların danışman ya da terapist yoluyla bulduÄŸu, deÄŸiÅŸime ve geliÅŸmeye katkı saÄŸlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Özetlersek; Kabul onay deÄŸildir. Kabul, yatağımın üstünde zıplayan çocuÄŸumun bu davranışından rahatsız oluyorsam, hep yaptığımız gibi, ona bunu niye yapmaması gerektiÄŸini anlatmaya baÅŸlamadan önce, onunla empati kurup yatağın üstünde zıplamaktan ÅŸu anda çok mutlu olduÄŸunu anlamaktır. Ancak kabul sözlü ya da sözsüz olarak mutlaka gösterilmelidir. Bu olayda nasıl gösterebiliriz? Gerçekten rahatsız olmuyorsa annenin zıpladığını gördüÄŸü halde tepki vermemesi sözsüz kabuldür. Rahatsız olduÄŸu halde çocuÄŸun mutluluÄŸunu anlayıp “Yatağın üzerinde zıplamak çok hoÅŸuna gidiyor” diyerek onu anladığını kendi sözcükleriyle anlatması sözlü kabuldür. Kabulün sözlü iletimi etkin dinlemenin temelidir.

Hazırlayan: Burçin Yılmaz

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.