Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bahreyn’de patlama: 3 ölü

Başkent Manama yakınlarında polisin göstericileri dağıtmaya çalıştığı sırada bir patlama oldu. Patlamada üç polis hayatını kaybetti.



Ä°çiÅŸleri Bakanlığı baÅŸkent Manama’nın batısında, Åžiilerin yaÅŸadığı Dih köyünde güvenlik güçlerinin toplanan kalabalığı dağıtmaya çalıştığı sırada bir patlama olduÄŸunu ve 3 polisin öldüÄŸünü duyurdu.

BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Haber Ajansı'nın (WAM) hükümet yetkililerine dayandırarak verdiÄŸi bilgiye göre, patlamada ölen polislerden biri Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü çerçevesinde ülkede görev yapan bir BAE görevlisi. 

BAE ve Suudi Arabistan, 2011'de ülkede çıkan ayaklanmaların kontrol altına alınması için adaya birlikler sevk etmiÅŸti. 

15 Åžubat’ta yine Dih köyünde polis kontrol noktası yakınlarında patlama meydana gelmiÅŸ ve polisleri taşıyan araç hasar görmüÅŸtü.

En son pazar günü yine Åžiilerin çoÄŸunlukta olduÄŸu Akr eÅŸ-Åžarki’de meydana gelen patlamada bir polis yaralanmıştı.

Reformlarda uzlaşı yok

Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa Halife, Mayıs 2012'de anayasada yapılması planlanan bir dizi reformu onaylamıştı.

DeÄŸiÅŸikliklere göre kral, yasama meclisini feshetmeden önce seçimle göreve gelen parlamento baÅŸkanlarına ve atamayla göreve gelen Danışma Konseyi’ne danışmak zorunda olacak.

Ancak, düzenleme muhaliflerin taleplerini karşılamaktan uzak. Muhalifler, hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atamayla göreve gelmesinin sona ermesini istiyor.

Muhalifler yeni düzenlemeye raÄŸmen meclisi feshetme yetkisinin hâlâ kralda olduÄŸunu söylüyor.

Sünniler yönetiyor

Ülkede 14 Åžubat 2011'de baÅŸlayan monarÅŸi karşıtı ayaklanmada muhalif kaynaklara göre en az 80 kiÅŸi hayatını kaybetti. Hükümet ise bu sayısının 35 olduÄŸunu söylüyor.

2011'de baÅŸlayan isyan, Bahreyn güvenlik güçleri ile Suudi Arabistan ve diÄŸer Körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle kısa sürede bastırılmıştı.

Ülkede son olarak, kimliÄŸi açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruÅŸturma baÅŸlatıldı.

Ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten Sünni Al Halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. Vifak Ulusal Ä°slami Cemiyeti, ayaklanmaların baÅŸlamasından bu yana parlamentoyu boykot ediyor.

Hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı deÄŸiÅŸiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendiriliyor ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. Bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluÅŸturan Åžiiler siyasette eÅŸit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. Åžiilerin ayaklanmasına Sünni gruplar da karşı gösterilerle meydan okuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.