Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°ÅŸkence belgelendi

SMDK Başkanı Carba "Uluslararası medya, Suriye'de 11 binden fazla tutuklunun işkenceye maruz kaldığını belgeledi" dedi.



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Ahmet el-Carba, Suriye'de savaÅŸ suçu iÅŸlendiÄŸine iliÅŸkin fotoÄŸrafları göstererek, "Uluslararası medya, Suriye'de 11 binden fazla tutuklunun iÅŸkenceye maruz kaldığını belgeledi" dedi.

Carba, Suriye’de iç savaşın baÅŸlamasının ardından ilk kez muhalifler ve rejim temsilcilerinin masaya oturmasını saÄŸlayan Cenevre-2 Konferansı'nın açılışında yaptığı konuÅŸmada, Humus'ta Esed güçlerince terörist olarak ilan edilen masum Hajer'in, ülkede ÅŸehit edilen ilk çocuk olduÄŸunu belirterek, "Hajer, ilk ÅŸehit olan çocuktu ama son deÄŸildi. Ardınan ÅŸehit edilen Hamza ve onbinlerce çocuk rejim tarafından katledildi. Esed'in terörist savaşı bu çocukların hayatlarının baharını söndürdü" ifadelerini kullandı.

Suriyelilerin ülkedeki terörün sorumlularıın kim olduÄŸunu çok iyi bildiÄŸini söyleyen Carba, halkın Esed rejiminin zulmüne karşı bir yıl beklemelerinin ardından namus ve onurlarıyla kendilerini müdafaa etmeye baÅŸladığını ifade etti.

"Ä°çinizden hanginiz çocuÄŸunun ellerinin arasında ölmesine ve namusuna dokunulduÄŸnda dayanabilir ki?" diyen Carba, "Suriye halkı daha kaç yıl sabredecekti? 'Barış, barış' diye bğıran onlarca ve binlerce sivil insanı gördünüz. Katil eller de bu masum insanları merhametsizce öldürüyordu ve dünya da sadece izliyordu. Åžehitlerden oluÅŸan ve ÅŸehitlerini uÄŸuralayan bir halka dönüÅŸtük. Her türlü yalan ve iftirayla karşı karşıya kaldık" diye konuÅŸtu.

Carba, Cenevre 2 Konferansı'na büyük uygarlığı temsil eden bir ülke ve halkı temsil etmek için katıldıklarını anlatarak, "Zalim ve zulümlere karşı barışçıl bir ÅŸekilde mücadele eden ve kendi birliÄŸinin bozulmasına karşı çıkan bir halkı temsilen buaradayız" ifadelerini kullandı.

Carba, ÅŸöyle devam etti:

"Suriye'de biz Suriyeliler olarak hepimiz, tek bir adamın bütün bir ülkeyi her türlü çatışma ve savaÅŸa sürüklediÄŸini görüyoruz. BeÅŸÅŸar Esed bütün bunları, makamını bırakmamak için yaptı ki dünyada hiçbir makamın bir insanın canından daha önemli olmadığını unutmuÅŸtur. Uluslararası medya, Suriye'de 11 binden fazla tutuklunun iÅŸkenceye maruz kaldığını belgeledi. Bu fotoÄŸraflar, ülkedeki gerçekleri görmenize yetiyor. Bu tür olaylar herhagi bir ülkede yapılıyor olsaydı o ülke halkımızın dayandığı acının çeyreÄŸine dayanabilir miyidi? diye soruyorum. Nefsimize müdafaa seçeneÄŸinde silah yoktu ama BeÅŸÅŸar Esed rejimi halka zorla silahı seçtirdi. Suriye'de barışı ve çözümü konuÅŸmak için ve uluslarası toplumun Suriye'deki insanları dramına karşı sessiz kalmasından sonra buraya geliyoruz."

-"Konferansın, Suriye ve bölgeyi kan ÅŸelalelerinden kurtaracağını umuyoruz"-

Siyasi çözümden ötürü konferansa katıldıklarını belirten Carba, kaybedecek zamanlarının olmadığını ve bütün çabalarıyla Suriye'nin tarihi ve geleceÄŸi için önemli olan konferansın baÅŸarıyla sonuçlanmasına azmettiklerini kaydetti.

"2012'de Cenevre Konferansı'nda alınan kararların tarihi ve Suriye'de siyasi bir çözüm için bir fırsat olduÄŸunu düÅŸünüyoruz" diyen Carba, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu konferansın, Suriye ve bölgeyi kan ÅŸelalelerinden kurtaracağını umuyoruz. Suriye'deki Esed'in diÄŸer yüzünü temsil eden bazı teröristler, dünya ve bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ediyor. Esed'in uluslarası güçlerin desteÄŸiyÅŸe ülkeye soktuÄŸu terör gruplarına karşı özgür ordumuz çok büyük mücadeleler vermektedir. Bunların başında da Hizbullah teröristleri geliyor. Onlar ki Hariri'yi öldürdükleri için bugün Lahey'de mahkemede yargılanıyorlar.

Özgür ordumuz, aynı zamanda Ä°ran Devrimci Muhafız güçleriyle de karşı karşıya savaşıyor. Onların da Suriye'deki çatışmalarda iÅŸtirak edildkleri belgelenmiÅŸtir. Özgür ordumuz aynı zamanda Esed'in Irak'tan getirdiÄŸi teröristelerle savaşıyor. Ä°ÅžID ise ayrı bir hikayedir. Esed'in desteklediÄŸi bu gruba karşı özgür ordumuzun nasıl savaÅŸtığını herkes görmektedir. Özgür ordumuzun Ä°ÅžID ile savaşında ilerlemesini ngellemek için Esed'in uçakları hala bugüne kadar ordumuzun fertleri üzerine varil bombalarını atmaya devam etmektedir." 

Carba, "Biz Cenevre-1'de alınan kararların hepsini destekliyor ve onaylıyoruz ve bugün BM Genel Sekreteri'nin daveti üzerine buaraya geldik. Esed'in Suriye'de kalması konusu ise Cenevre-1' in kararlarına tamamen aykırıdır ve bunu ne kabul ederiz ne de tartışırız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.