Sosyal Medya

Ekonomi

Tunus'un ithâl ettiği belli başlı mallar, sanâyi malları, tarım âletleri, tüketim, yiyecek, giyecek ve enerji malzemeleridir. Fosfat, petrol, zeytinyağı, nârenciye, demir cevheri, balık ve tekstil ana ihraç mallarıdır.



Tunus ekonomisi genel olarak tarıma dayanmakta olup, toplam nüfûsun % 50 ilâ 60'ı bu sektörde çalışmaktadır. BuÄŸday, arpa, zeytin, nârenciye, meyve, sebze ve hurma baÅŸlıca tarım ürünleridir. Koyun, keçi, sığır ve kümes hayvanları yetiÅŸtirilen baÅŸlıca hayvanlardır. Son yıllarda balıkcılık önemli bir gelir kaynağı hâlini almıştır.

Turizm mâdencilik, yiyecek, konserve, tekstil, hafif sanâyi malları ve sun'î gübre ana sanâyi kollarıdır. Ülkede tarım ürünlerine dayalı sanâyi kollarının geliÅŸtirilmesine çalışılmaktadır. Yerli hammaddelerden fosfatın bütün iÅŸlenme safhalarının Tunus'ta gerçekleÅŸtirilmesi için büyük çaba harcanmaktadır. Tunus mâdenlerini iÅŸleyecek kadar yeterli sayıda tesise sâhip deÄŸildir. Gerek istihdam ve gerekse ihrâcat imkânlarının artması için îmâlât sanâyiine büyük önem verilmektedir.

Tunus'un ithâl ettiÄŸi belli baÅŸlı mallar, sanâyi malları, tarım âletleri, tüketim, yiyecek, giyecek ve enerji malzemeleridir. Fosfat, petrol, zeytinyağı, nârenciye, demir cevheri, balık ve tekstil ana ihraç mallarıdır.

Tunus en çok Fransa, Ä°talya, BirleÅŸik Almanya ve ABD ile ticâret yapar. Kuveyt, Suudi Arabistan, ABD, Kanada ve BirleÅŸikAlmanya yardım aldığı baÅŸlıca ülkeler arasındadır.

Hazırlayan: Ä°brahim Ethem Arıtürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.