Sosyal Medya

Fiziki Ve BeÅŸeri CoÄŸrafya



              40-100 km. geniÅŸliÄŸinde uzanan Rift vadisi tektonik çukurluÄŸunun doÄŸusunda Kenya (5199 m.) ve batısında Elgon (4321 m.) daÄŸları bulunur. Ülkedeki baÅŸlıca göller ; Hırkana (Rudolf),  Baringo, Mannington,  Nakuru,  NaivaÅŸa  ve Magadi'dir. Hint Okyanusu'na ulaÅŸan akarsuların en önemlileri Tana ve Galana'dır; Nzoia ırmağı ise sadece küçük bir kesimi Kenya'da kalan Victoria gölüne dökülür. Ülkenin ekvatoral kuÅŸakta yer almasına raÄŸmen iklimi yükseklik sebebiyle çeÅŸitlilik gösterir. Sıcaklık kıyı kesimlerinde 20- 32°C, yüksek kesimlerde ise 7- 27°C arasında seyretmektedir. Batının yüksek bölgelerinde yıllık yağış miktarı ortalama 1.000-1.250 mm. iken kuzeyde bu rakam 250 milimetreye düÅŸer. Toprakların % 30'unu tropik ormanlar, geriye kalanını step, savan ve çöller kaplamaktadır.

               Kırktan fazla etnik grubun yaÅŸadığı ülkede en kalabalık kesimi toplam nüfusun % 99'unu Kikuyu (% 22), Luhya (% 14), Luo (% 13), Kalenjin (% 12), Kamba (%11),Kisii (%6), Meru (%6) ve diÄŸer Afrikalılar (% 15) meydana getirirken Arap, Asyalı (Hintli) ve Avrupalılardın oranı % 1'dir. Ä°ngiliz Milletler TopluluÄŸu (Commonwealth) üyesi olan Kenya'nın resmî dili Ä°ngilizce ve Sevâhilî'dir (Swahili); ayrıca kırk civarında yerli dili konuÅŸulur. % 15'i ÅŸehirlerde yaÅŸayan nüfusun çoÄŸunluÄŸu tarım, hayvancılık, balıkçılık, el sanatları ve ticaret alanlarında çalışmaktadır. Resmî kayıtlarda ve Batılı kaynaklarda nüfusun % 53'ü hristiyan (% 27 Protestan, % 26 Katolik) ve % 6-7'si müslüman olarak gösterilirken müslümanlar kendileri için % 25 ile % 40 arasında deÄŸiÅŸen farklı oranlar vermektedirler. Toplam 63.800 km. karayolu ve 2733 km. uzunluÄŸundaki demiryolu ağının dışında özellikle Victoria gölünde ve Lamu, Mombasa, Malindi gibi liman ÅŸehirleri arasında deniz taşımacılığı yapılır. Ülkede toplam yirmi bir havaalanı bulunmaktadır.

                 Tarım alanında Afrika'nın örnek bir ülkesi olan Kenya'da baÅŸlıca mısır, buÄŸday, darı, çay, kahve, tütün ve pamuk yetiÅŸtirilmektedir. Hayvancılık ve balıkçılık da ekonomide önemli bir yer tutar. Ülkenin tabii kaynakları arasında altın, yakut, mermer ve soda baÅŸta gelir. En Önemli sanayi kolları gıda, metalürji, kimya, dokuma, çimento ve petrol rafine tesisleridir. Dışarıdan ham petrol, sanayi ve tarım makineleri, demir ve çelik, motorlu araçlar, petrol ürünleri, gübre ve kâğıt satın alınır.

Hazırlayan: Gökhan Akkaya

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.