Sosyal Medya

Dünya

Doktor ve hemÅŸireler iÅŸkenceye ortak oluyor

Pentagon ve CIA kontrolündeki cezaevlerinde doktorların ve hemşirelerin, terör zanlılarına yönelik işkenceye ortak oldukları belirtildi.



Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) ve ABD Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı'nın (CIA) kontrolündeki cezaevlerinde doktorların ve hemÅŸirelerin, terör zanlılarına yönelik iÅŸkenceye ortak oldukları belirtildi.

Açık Toplum Vakfı ve Tıp Enstitüsü'nün iki yıllık çalışmanın ardından yayınlanan raporunda, söz konusu cezaevlerinde, zanlıların durumlarını izlemekle sorumlu saÄŸlık personelinin, istihbarat toplama ve güvenlik uygulamaları çerçevesinde bu kiÅŸilere yönelik "iÅŸkenceye ve acımasızca, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye" müdahil oldukları ifade edildi.

Ordu, saÄŸlık, ahlak bilim ve hukuk uzmanlarının oluÅŸturduÄŸu bağımsız bir ekip tarafından derlenen raporda, tutukluların su altında tutularak havasız bırakılması gibi bazı sorgulama yöntemleri ÅŸu anda yasakken, saÄŸlık personelinden hala Guantanamo üssündekiler dahil olmak üzere zanlıları zorla beslemeleri istendiÄŸi kaydedildi.

Raporda, ABD Senatosu Ä°stihbarat Komitesi'ne, söz konusu cezaevlerinde uygulanan tıbbi yöntemler hakkında tam teÅŸeküllü bir soruÅŸturma yapması çaÄŸrısında bulunuldu.  

Pentagon veCIA raporu yalanladı

Pentagon veCIA ise raporun bulgularını yalanladı. 

CIA'nin halkla iliÅŸkiler yetkilisi Dean Boyd, raporun, "ciddi hatalar ve hatalı sonuçlar içerdiÄŸini" savundu. 

Pentagon sözcüsü Todd Breasseale, tutsak bakımını eleÅŸtirenlerden hiçbirinin, "tutsaklarla görüÅŸmediÄŸini, bu kiÅŸilerin tıbbi kayıtlarına ya da Guantanamo üssündeki prosedürlere fiilen eriÅŸmediÄŸini" ifade ederek, Guantanamo'da çalışan doktorlar ve hemÅŸireleri, "dört dörtlük profesyoneller" sözleriyle tanımladı.

Raporun yazarlarından Columbia Üniversitesi'nde onursal profesör Gerald Thomson da "Ulusal güvenlik adına, ordunun Hipokrat Yemini'ne üstün geldiÄŸi ve doktorların, ordunun ajanlarına dönüÅŸtürüldüÄŸü, tıbbi etiÄŸin ve uygulamanın aksine eylemlerde bulundukları açık" yorumunu yaptı.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, 2009 yılında selefi George W. Bush döneminde uygulanan sorgulama tekniklerini yasaklayan bir baÅŸkanlık emrini imzalamıştı. 

Obama ayrıca sorgulamayı, nakil politikalarını gözlemleyecek ve önerilerde bulunacak bir grup kurmuÅŸ ancak grubun 2009 yılındaki raporu gizli kalmıştı.

KAYNAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.