Sosyal Medya

NASA astronotu Sunita Williams’ın Ay’dan döndükten sonra Müslüman olduğu iddiası

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir haberde NASA’nın astronotu Sunita Williams’ın, Ay’dan yeryüzüne indikten sonra din değiştirdiği ve Müslüman olduğu iddia edildi. Haberlere eşlik eden metin, Sunita Williams’ın kendi ağzından olduğu iddia edilen ve İslamiyet’i seçmesine vesile olan anları anlattığı alıntılarla birlikte yer aldı.



 

12 Ocak 2019 tarihinde Facebook’ta kiÅŸisel bir hesap üzerinden paylaşılan bir gönderi 700 paylaşım aldı. Fakat bu haber aslında uzun süredir Facebook’ta dolaşıyor. 2015’te “Cübbeli Ahmet Hoca Farkın Tek Adresi” isimli Facebook sayfasından paylaşılan ve aynı metni içeren bir baÅŸka gönderi yaklaşık 2 bin paylaşım ve 2 bin 500 beÄŸeni almıştı. Aynı metnin, 2014’ten bu yana farklı görsellerle Ä°slam BirliÄŸiÄ°slam Dini TV gibi Facebook sayfalarında da paylaşıldığını görmek mümkün.

Fakat Sunita Williams’ın Ay’dan döndükten sonra yaptığı bir açıklamayla Ä°slamiyet’e geçtiÄŸini belirttiÄŸi doÄŸru deÄŸil. Williams, NASA’nın görevlendirmesiyle Ay’a deÄŸil uzay istasyonuna gitti. Uzay keÅŸiflerinden sonra yaptığı bir söyleÅŸide kendini ruhani olarak Hindu tanrısı Ganesha’ya baÄŸlı hissettiÄŸini söyledi ve Müslüman olduÄŸu ÅŸeklindeki iddiaları reddetti.

Ay’a deÄŸil uzay istasyonuna gitti

Sunita Williams NASA raporlarına göre Expedition 32 ve Expedition 33 uzay keÅŸiflerinde yer aldı ve bu iki göreviyle toplamda 322 gününü uzayda geçirdi. Ay’a son gidiÅŸ ise Apollo 17 ile 1972 yılında gerçekleÅŸti ve bu ekibin içinde Williams bulunmuyor.

Ä°ddiayı konu alan haberlerde Sunita Williams’ın keÅŸif sırasında gördüklerinden etkilenerek Müslüman olduÄŸu ifadeleri yer aldı. Fakat Williams’ın uzay keÅŸfinden sonra verdiÄŸi söyleÅŸiden Müslüman olmadığını anlamak mümkün. Expedition 32’den sonra Delhi’deki Ulusal Bilim Merkezi’nde gerçekleÅŸen ve NDTV’de yayımlanan bir söyleÅŸide Williams’ın ÅŸu ifadeleri yer alıyor:

 

 

 

 

Sunita Williams’ın konuÅŸması: “We don’t get to carry too much to space (…) Ganesha* has always been in my house, everywhere I’ve lived I’ve had Ganesha and so he had to come with me to space” (0.48-1.03) (…) “I really appreciate my Indian heritage and was glad I could bring part of it with me to space” (0.39-0.46)

Türkçe çevirisi: “Uzaya çok fazla ÅŸey götüremiyoruz (…) Ganesha* her zaman benim evimde olmuÅŸtur. Nerede oturduysam Ganesha hep yanımdaydı; bu yüzden benimle uzaya da gelmeliydi.” (…) “Hindistan kökenime çok deÄŸer veriyorum ve uzaya giderken yanımda bir parçasını götürebildiÄŸim için mutluyum.”

*Ganesha Hinduizm’de geçen fil baÅŸlı bir tanrı. Williams’in bahsettiÄŸi Ganesha, muhtemelen onu tasvir eden bir figüre ( bibloya ) iÅŸaret ediyor.

 

Aynı söyleÅŸinin devamında Williams yanına okumak için “Bhagavad Gita” kitabını götürdüÄŸünü aktarıyor. Bu Hindu metin, Mahabharata destanının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor ve Hindu geleneklerini yansıtan en meÅŸhur metinlerin arasında.

“Bhagavat Gita konusuna gelirsek, son gidiÅŸimde küçük boy tercümesini götürdüm”

Bu iddialar Williams’ın kendisine de sorulmuÅŸtu

Uzay keÅŸifleriyle ilgili diÄŸer söyleÅŸilerinde de iddia metninde yer alan “Mekke ve Medine’nin parlak ışıklar altında gözüktüÄŸü”  ÅŸeklinde bir ifadeye rastlanmıyor. Condé Nast Traveller tarafından yapılan bir söyleÅŸide, Williams’a doÄŸrudan bu konuyla ilgili bir soru sorulmuÅŸtu ve Mekke ve Medine üzerinde ışıkları gördükten sonra Ä°slamiyet’i kabul ettiÄŸi söylentilerine karşı ÅŸu cevabı vermiÅŸti:

 

Sunita Williams’ın cevabı: “I don’t know where that started. It’s not like I mind and I don’t have favoritism for any religion. But my dad is Hindu and I grew up trying to understand, what Krishna, Ram and Sita means? My mother is Christian, so then, what does Jesus mean? Me personally—not something to do with NASA—I do think there is a God and it’s somebody looking out for us and trying to guide us to live a very happy, productive life. There is further meaning. That’s just my thought.”

Türkçe çevirisi: “Bu söylentilerin nereden çıktığı hakkında hiçbir fikrim yok. Pek önemsemediÄŸim gibi dinler arasında da bir ayrım gözetmiyorum. Ama babam Hindu ve ben çocukluÄŸum boyunca Krishna, Ram ve Sita’yı anlamaya çalışarak büyüdüm. Annem Hristiyan, bu da bana Ä°sa nedir o zaman, diye düÅŸündürdü. Ben ÅŸahsen, – NASA’yla hiçbir ilgisi yok – bir Tanrı’nın var olduÄŸuna inanıyorum; bize göz kulak olan biri ve çok daha mutlu ve verimli bir hayat sürmemiz için bizi yönlendirmeye çalışıyor. Aslında konu daha derin. Bu sadece ÅŸahsi fikrim.”

 

BaÅŸka ülkelerde de paylaşıldı

Bu söylenti sadece Türkiye’de deÄŸil, baÅŸka ülkelerde de zaman zaman gündeme gelmiÅŸ ve farklı sosyal mecralarda paylaşılmıştı. Bir teyit platformu olan AFP Fact Check de yakın zamanda (10 Ocak 2019) bu konu hakkında bir analiz yayımladı. Bu analiz de iddiaları yalanlar nitelikte.

 

Sonuç olarak, Sunita Williams’ın Ay’a gittikten sonra din deÄŸiÅŸtirip Müslüman olduÄŸu doÄŸru deÄŸil. Williams Ay’a deÄŸil uzay istasyonuna gitti.  Dinler arası bir ayrım gözetmediÄŸini belirten Williams’ın, Tanrı’nın varlığına inandığını ve ruhani olarak Hindu tanrısı Ganesha’ya baÄŸlı hissettiÄŸini söylemek mümkün.

 
KAYNAK: TEYÄ°T

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.