Sosyal Medya

Macron: Talep daha yüksek maaşsa ben de Sarı Yelekliyim

Özelde Macron'un, genelde Avrupa Birliği'nin (AB) dayattığı neo liberal politikalara tepki Fransa'yı Sarı Yelek dalgasıyla silip süpürürken, Fransa Cumhurbaşkanı 'hareketin tek derdi daha yüksek ücretlerse kendisinin de Sarı Yelek olabileceği' açıklamasında bulundu.



'Ä°ÇLERÄ°NE 50 BÄ°N MÄ°LÄ°TAN SIZDI'
 
BFM TV, Paris Match, Le Figaro'dan gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Macron, "Sarı Yelek olmak demek daha az milletvekili istemek, emeÄŸinin karşılığında daha fazla ücret talep etmekse, ben de bir Sarı Yelek'im" dedi.
 
Sarı Yelekler'den "Belli bir iddiası ve lideri yok… BaÅŸlamasından bu yana çeÅŸitli dönüÅŸümlerden geçti" diye söz eden Macron, diÄŸer yandan bu harekete 'Fransa'daki kurumların yıkımını isteyen 40 bin — 50 bin militanın sızdığı' iddiasını ortaya attı.
 
HER REFERANDUMA VARIM, SERVET VERGÄ°SÄ° HARÄ°Ç'
Macron, yurttaşın herhangi bir yasa teklifinin 700 binden fazla imza toplaması halinde hükümetin onayı gerekmeksizin meclis tarafından son ÅŸekli verilerek referanduma sunulması önerisine iliÅŸkin YurttaÅŸ GiriÅŸimi Referandumu (RIC) hakkında da deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
Referandum ihtimaline açık olduÄŸunu, ama aynı zamanda halkın oyunun parlamentonun kararlarını geçersiz hale getirmesini istemediÄŸini dile getiren bankerlikten gelme Fransa lideri, kendisi tarafından kaldırılan ve zenginlerin daha fazla vergi ödemesini saÄŸlayan 'servet vergisi' konusunda referandum istemediÄŸinin altını çizdi. Bu yüzden Fransa'da 'zenginlerin cumhurbaÅŸkanı' lakabıyla anılan Macron, diÄŸer tekliflere ise açık olduÄŸunu söyledi.
 
Macron yönetimi, ne yapsa frenleyemediÄŸi Sarı Yelekler'e karşı, gösterileri izinsiz yapanların, yüzlerini kapayanların ve ÅŸiddet eylemlerine baÅŸvuranların sert ÅŸekilde cezalandırılmasına yönelik yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak bu da yeni bir tartışma baÅŸlattı ve Macron taraftarlarının bile 'yurttaÅŸların hak ve özgürlüklerine tehdit' diye tepkisini çekti.
 
Macron ise Fransız medyası karşısında "Bu (iktidardaki) 20 aydan çok ÅŸey öÄŸrendim. Beni korkuttu" ifadesini kullandı.
 
AKARYAKIT VERGÄ°SÄ°NDEN ÇIKIP TÜM SÄ°STEMÄ° HEDEF ALDI
 
'Zenginlerin cumhurbaÅŸkanı'nın çevre koruma politikalarını bahane ederek akaryakıta getirdiÄŸi otomatik vergi artırımları eski model arabalarına dizel doldurarak ekmek kazanmak için yollara düÅŸen alt gelir sınıfı mensuplarının büyük tepkini çekmiÅŸ, özellikle WhatsApp üzerinden yürüyen sohbet örgütlenmeye dönüÅŸmüÅŸ ve haftasonu Paris'in merkezini esir alan ülke çapında protestolar baÅŸlamıştı.
 
Macron'un akaryakıt vergisi gibi konularda geri adım atmasından beri hareketin sistem karşıtı karakteri daha öne çıktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.