Sosyal Medya

Güncel

'Maceracı' için istenen ceza belli oldu

Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklanan ve kapatılan Samanyolu televizyonunda "Maceracı" adlı programı sunan Murat Yeni hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.



Erzincan Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Murat Yeni "sanık" sıfatıyla yer aldı.

FETÖ/PDY'nin genel yapısı, medya yapılanması ve medyayı kullanma yöntemlerine iÅŸaret edilen iddianamede, söz konusu terör örgütünün medya-propaganda aracı niteliÄŸinde faaliyet gösteren Samanyolu televizyonunun kapatıldığı hatırlatıldı.

ÖRGÜT "MACERACI" Ä°LE HÄ°MMET GELÄ°RÄ°NÄ° ARTTIRMIÅž

Ä°ddianamede, örgütün, bu televizyon kanalında "Maceracı" isimli programla ünlenen Yeni'nin medyatik yönünden istifa edip organizasyonlara katılımını saÄŸlayarak himmet gelirini artırdığı aktarıldı.

Yeni'nin de örgütün kuruluÅŸ amaçlarını, faaliyet ve eylemlerini benimsediÄŸi, televizyon programı yaptığı iÅŸ yerlerinin terör örgütü ile iltisakı bulunduÄŸu belirtilen iddianamede, bu iÅŸletmelerin sahiplerinin tamamı hakkında yurt çapında örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle adli iÅŸlemlerin bulunuyor olmasının tesadüfi gerekçelerle izah edilemeyeceÄŸi vurgulandı.

Ä°ddianamede, Yeni'nin söz konusu televizyon programıyla örgütün üst düzey yönetiminden aldığı talimat doÄŸrultusunda bir yandan örgüte yakın lokanta gibi iÅŸletmeleri parlatılıp diÄŸer yandan bu iÅŸletme sahiplerinin örgüt içerisindeki motivasyonlarını artırdığı bildirildi.

Örgütün insanları etkileme yöntemine de iÅŸaret edilen iddianamede, örgütün, himmet toplantılarında ve genel olarak kiÅŸileri etkilemek için yapılan toplantılarda metafizik gerilim etkisi oluÅŸturup bu ortamda iyice kıvama getirilen kiÅŸilerin açık artırma usulüyle himmet arttırmasını saÄŸladığı kaydedildi.Sanığın hakkındaki suçlamaları reddettiÄŸi belirtilen iddianamede, sanığın ifadesine de yer verildi. Murat Yeni'nin soruÅŸturma aÅŸamasında verdiÄŸi ifadede, sanık "Maceracı" isimli programdan dolayı ülke genelinde tanınan ve sevilen simaya sahip olduÄŸunu anlattı.

"ÖRGÜT "MACERACI'YI VÄ°TRÄ°N OLARAK KULLANMIÅž

Bu nedenle örgütün kendisini vitrin olarak kullandığını belirten Yeni, "Düzenlenen etkinliklerde ÅŸahsımın seçilmiÅŸ olmasını vitrin pozisyonuma baÄŸlıyorum. Örgüt söz konusu etkinlikleri düzenlemekle, örgüte mensup olanlar ile halkı kaynaÅŸtırmada bizi de vitrin pozisyonunda kullanıyordu. Etkinliklerden bekledikleri fayda da bundan ibaret." ÅŸeklinde ifade verdi.

Yeni, ifadesinde profesyonel sunuculuk yaptığını belirterek, "Çekim yapacağım iller ve o ildeki esnafı Samanyolu televizyonunda konu araÅŸtırmacısı olarak görev yapan Ä°lyaz Nayir belirlerdi. Biz de o ile gittiÄŸimizde bu kiÅŸinin saÄŸladığı irtibatla görüÅŸür çekim yapardık." ifadesini kullandı.

TANINMIŞ KİŞİLER TELEVİZYON KANALINDA SOHBET TOPLANTISI YAPMIŞ

Örgütün medya yapılanmasına iliÅŸkin bilgiler veren Yeni, ÅŸunları kaydetti:

"Hatırladığım kadarıyla iki ya da üç kez televizyon kanalında cemaat sohbet toplantısına katıldım. Bu sohbetlerin büyük kısmı kanalda gerçekleÅŸirdi. Katıldığım sohbet toplantılarına benim dışımda yemek programı sunucu Oktay Usta, Sır Kapısı programını sunan Reha Yeprem, tarihçi Talha UÄŸurluer, sanatçı Gökmen Ürü, programcı Asım Yıldırım ve radyocu Asım BozkuÅŸ gibi ÅŸahıslar katılırdı. Sohbet grubumuz benim gibi medya önünde olan ve sunuculuk yapanlardan oluÅŸuyordu."

Yeni, geçmiÅŸte bir röportajında örgüt yöneticileri hakkında söylediÄŸi övücü sözlerin hatırlatılması üzerine de "O gün itibarıyla örgütün gerçek yüzünü görememiÅŸtim. O döneme kadar tanıdığım bu yapıya mensup insanları hep Anadolu'da börek açan anneler, temiz yüzlü çocuklar, eÄŸitim gönüllüsü insanlar olarak bilirdim. Bu ÅŸok ortamında birden bu insanlardan kopup farklı ve daha saÄŸlıklı analiz yapabilme imkanımız bulunmamaktaydı." cevabını verdi.

FETÖ SANIÄžI "MACERACI'YA 15 YILA KADAR HAPÄ°S Ä°STEMÄ°

Ä°ddianamede, Yeni'nin sosyal medyadaki "muratyeniMillet" isimli hesabında örgütü övücü ve amacına uygun paylaşımlarda bulunduÄŸu belirtildi.

Murat Yeni'nin örgütle organik baÄŸ kurarak örgüt adına sürekli, çeÅŸitli ve yoÄŸun faaliyette bulunduÄŸu aktarılan iddianamede, sanığın FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduÄŸu ve hakkında kamu davası açılması için yeterli ÅŸüphenin yer aldığı deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

Ä°ddianamede, örgüt üyesi olduÄŸu yönündeki iddiaları kabul etmediÄŸi belirtilen Yeni'nin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Savcılıkça davanın Ä°stanbul'da görülmesi gerektiÄŸi iÅŸaret edilerek "yetkisizlik" talebiyle Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin bu mahkemece kabul edildiÄŸi belirtildi.

İstanbul'da yakalanıp Erzincan'a getirilen Murat Yeni, 29 Kasım 2018'de tutuklanıp cezaevine konulmuştu.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.