Sosyal Medya

Güncel

2. Dünya Savaşı'ndan kalma denizaltı bulundu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TRT işbirliği ile gerçekleştirilen belgesel çalışmasında Ağva'nın 2 mil açığında 2. Dünya Savaşı'ndan kalma Alman denizaltısı tespit edildi



Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TRT iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilen Mavi Tutku belgesel çalışmasında Åžile-AÄŸva açıklarında batan 2. Dünya Savaşı'ndan kalma Alman denizaltısı U23 bulundu.

Alınan bilgiye göre, TCG AKIN arama ve Kurtarma gemisi, AÄŸva'nın 2 mil açığında yaptığı çalışmalarda denizaltıyı 40 metre derinlikte buldu ve uzaktan kumandalı cihazla görüntüledi.

TRT Haber'in sualtı belgesel programı Mavi Tutku ve Deniz araÅŸtırmacısı Selçuk Kolay'ın yaptığı araÅŸtırmalar sonucunda denizaltının bulunduÄŸu düÅŸünülen alanda yapılan çalışmalar, tarihin karanlık bir sayfasını daha aydınlatmış oldu.

U23 denizaltı batık keÅŸfini 1 yıl önce donanmaya katılan TCG AKIN gemisi yaptı. GeliÅŸmiÅŸ sualtı arama cihazlarına sahip olan gemide, 1.000 metre derinliÄŸe kadar görev yapabilen ROV adı verilen uzaktan kumandalı sualtı cihazı bulunuyor.

TCG AKIN gemisi Komutanı Deniz Yarbay Cenk Ä°lgün, derinlerde kaybolan bir tarihin tanığı U23'ün keÅŸfini gerçekleÅŸtirmekten mutlu olduklarını belirterek, "TCG AKIN komutanlığı mavi vatanda daima Türk milletinin hizmetindedir." dedi.

TRT Haber Mavi Tutku belgesel yönetmeni Hakan Aslan ise "Uzun zamandır Alman denizaltılarının Karadeniz'deki harekatı ve sonrasında yaÅŸananlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyordu. Denizaltı personeli ve görgü tanıklarının anlatımıyla hazırladığımız belgesel TRT ekranlarından çok yakında izleyici ile buluÅŸacak." deÄŸerlendirmesini yaptı.

- U23'ün tarihçesi

2.Dünya Savaşı'nda Almanlar, Barbarossa Harekatı kapsamında Karadeniz'e bir denizaltı filosu göndermeye karar vererek Türkiye'den boÄŸazların açılması talebinde bulundu. Türkiye Montrö SözleÅŸmesi gereÄŸince boÄŸazları askeri gemilere kapatmış, denizaltıların gizli geçiÅŸlerini engellemek için de Çanakkale ve Ä°stanbul boÄŸazlarına manyetik hatlar döÅŸemiÅŸti.

Bunun üzerine Almanlar, 40 metre uzunluÄŸundaki küçük tonajlı tip II-B sınıfı 6 adet denizaltısını (U9, U18, U19, U20, U23 ve U24) Hamburg Kiel'de sökerek kara ve nehir yoluyla Romanya'nın Köstence limanına kadar 7 bin kilometre boyunca 4 ay gibi kısa bir sürede taşıdı. Burada tekrar monte edilen denizaltılar Karadeniz'e açıldı. 30. filotilla olarak adlandırılan gemiler 27 Ekim 1942'den 25 AÄŸustos 1944'e kadar Rus donanmasına karşı 56 operasyon gerçekleÅŸtirdi.

SavaÅŸ sonuna doÄŸru Ruslar, 3 denizaltıyı batırdı ve Almanların yegane üssü Köstence, Kızıl Ordu'nun eline geçti. Almanya, Karadeniz'de kapana sıkışan 3 denizaltı U 19- U20 ve U-23 için Türk hükümetinden boÄŸazların açılmasını istedi ancak bu istek geri çevrildi.

BaÅŸka çaresi kalmadığını anlayan Amiral Karl Dönitz, denizaltı komutanlarına gemilerini batırma ve Türkiye'de karaya çıkma emri gönderdi. 3 Denizaltı Eylül 1944'de Türk kıyılarına yakın bir noktada buluÅŸtu. Ardından U19 Karadeniz EreÄŸli, U20 Sakarya Karasu, U23 AÄŸva açıklarında batırıldı, personel karaya çıktı.

Emre göre Alman denizaltıcılar, Anadolu topraklarında güneye inecekler ve iÅŸgal altındaki Yunan adalarına geçiÅŸ yapacaklardı. Denizaltıcılar karaya çıktıklarının ertesi günü yakalandılar ve Isparta BeyÅŸehir'de 1,5 yıl enterne edildiler. Savaşın bitmesinin ardından da ülkelerine döndüler. 13 Temmuz 1994'te nde Türk Deniz Kuvvetlerine ait TCG Kurtaran gemisi, U20 denizaltısını Sakarya Karasu açıklarında 23 metre derinlikte tespit etmiÅŸti.

"Mavi Tutku Kıyılarımızdaki Tarih" adlı belgesel çalışmasında, Fethiye körfezi açıklarında 1953'te denize zorunlu iniÅŸ yapan Fransız Yolcu uçağı enkazına 270 metre derinlikte ulaşılmıştı.Deniz Kuvvetleri Komutanlığının TCG IÅžIN adlı arama gemisi ile yapılan keÅŸif 2011'de gerçekleÅŸmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.