Sosyal Medya

Güncel

Kriterler değişti: Asgari ücret desteğinden kimler yararlanacak?

Geçen yıl ocak-eylül döneminde uygulanan asgari ücret desteği, bu yıl 12 ay verilecek. 2016'dan beri devam eden ve işçi başına 100 lira olan asgari ücret desteği artırılırken, destekten yararlanacak işçiler için de kriterler büyük ölçüde değişti.



Asgari ücret desteÄŸi ilk olarak, asgari ücrete yüzde 30 artış yapılan 2016 yılında baÅŸladı. 2016 ve 2017 yıllarında 12 ay olan asgari ücret desteÄŸi, 2018'de 9 ay verildi. Geçen yıl eylül ayında asgari ücret desteÄŸi sona erdi.
 
Habertürk'te yer alan habere göre, asgari ücrete bu yıl yüzde 26 oranında artış yapılınca, destek uygulamasına devam kararı alındı. Buna iliÅŸkin kanun önceki hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak kanun, 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere 12 ay boyunca uygulanacak.
 
BRÜT ASGARÄ° ÜCRETÄ°N 1.5 KATI
 
2016-2018 yıllarında asgari ücret desteÄŸinden yararlanacak iÅŸçilerin tespitinde, bir önceki yıl uygulanan brüt asgari ücretin iki katına kadar ücret alan iÅŸçiler dikkate alındı. Bu sene, asgari ücretin 1.5 katına kadar ücret alan iÅŸçiler için asgari ücret desteÄŸi saÄŸlanacak.
 
Bu yılın ocak ayında asgari ücret almak isteyen iÅŸyerinde, geçen yılın aynı ayında 3 bin 60 lira ve altında ücret alan kaç iÅŸçi çalıştığına bakılacak. Geçen yıl ocak ayında bu kapsamda on iÅŸçi çalıştıran iÅŸyeri için bu yıl on iÅŸçi üzerinden asgari ücret desteÄŸi verilecek.
 
Eski uygulama devam etseydi, geçen yılın aynı ayında 4 bin 60 liraya kadar ücret alan iÅŸçiler için destek saÄŸlanacaktı.
 
KAPSAM DARALTILDI AMA TUTAR ARTTI
 
Yapılan bu deÄŸiÅŸiklikle, asgari ücret desteÄŸi verilen iÅŸçi sayısı azaldı. Buna karşılık, kiÅŸi başına destek tutarı artırıldı. Üç yıl boyunca iÅŸçi başına 100 lira olan destek tutarı, toplam iÅŸçi sayısı 500'ün altında olan iÅŸ yerleri için 150 liraya çıkartıldı. Böylece, örneÄŸin geçen yıl 12 iÅŸçi için aylık bin 200 lira destek alan iÅŸveren, bu yıl 10 iÅŸçi için aylık bin 500 lira destek alacak.
Toplam iÅŸçi sayısı 500'ün üzerinde olan iÅŸyerlerinde ise iÅŸçi başına 150 lira yerine 100 lira destek verilecek.
 
SENDÄ°KALI Ä°Åž YERLERÄ°NE POZÄ°TÄ°F AYRIMCILIK
 
Sendikasız iÅŸ yerlerinde asgari ücret desteÄŸinden yararlanılabilecek iÅŸçi kriteri asgari ücretin 2 katından 1.5 katına indirilirken, sendikalı iÅŸ yerlerinde asgari ücretin 3 katı uygulaması aynen devam edecek. Buna göre, sendikalı iÅŸ yerlerinde bu yılın ocak ayında destek verilecek iÅŸçi sayısı belirlenirken, geçen yılın aynı ayında 6 bin 90 liraya kadar ücret alan iÅŸçilerin sayısı dikkate alınacak. Sendikalı iÅŸ yerlerine pozitif ayrımcılık yapılırken, sendikal örgütlenmenin teÅŸvik edilmesi amaçlanıyor. Bunun yanı sıra sendikalı iÅŸ yerlerinde toplu iÅŸ sözleÅŸmesinden kaynaklı olarak ücretlerin daha yüksek olması da pozitif ayrımcılık uygulamasında önemli bir etken.
 
Yer altı maden iÅŸlerinde en düÅŸük ücret asgari ücretin iki katı olduÄŸu için, bu iÅŸ yerlerinde, geçen yıl brüt ücreti 8 bin 130 liraya kadar olan iÅŸçiler için destek saÄŸlanacak.
 
13.5 MÄ°LYAR LÄ°RA DESTEK
 
2018 yılında 9.7 milyon iÅŸçi için 9 ay boyunca asgari ücret desteÄŸi saÄŸlandı. Toplam ödeme 8.5 milyar lira düzeyinde oldu. Kriterler aynı kalsaydı 2019 yılında 10.6 milyon iÅŸçi için 11.1 milyar lira destek saÄŸlanacaktı. Ancak, 500 iÅŸçi kriteri getirilmesi ve destek verilecek iÅŸçi ücretlerine asgari ücretin 1.5 katı sınırı konulması dolayısıyla destek kapsamındaki iÅŸçi sayısı 9.3 milyon kiÅŸiyle sınırlı olacak. Buna karşılık toplam destek tutarı 13.5 milyar liraya ulaÅŸacak. 500 iÅŸçi kriteri getirilmeyip, iÅŸçi sayısı azaltılmasaydı ödenecek destek tutarı 15.7 milyar lirayı bulacaktı. Yapılan deÄŸiÅŸiklikle küçük iÅŸletmelerin daha çok destek almasına olanak saÄŸlandı. Asgari ücret desteÄŸi ödemeleri, 2018 yılında olduÄŸu gibi bu yıl da Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
 
Ä°ÅžÇÄ° ÇIKARTAN ALAMAYACAK
 
Bu yıl asgari ücret desteÄŸiyle ilgili kanun maddesine önemli bir ekleme yapıldı. 2019'da destekten yararlanacak iÅŸletmelerin iÅŸçi sayısının, geçen yıl aylık bazdaki en düÅŸük iÅŸçi sayısının altına düÅŸmemesi gerekiyor. ÖrneÄŸin geçen yıl ÅŸubat ayında 7, diÄŸer aylarda 9 iÅŸçi çalışmış olan bir iÅŸ yerinde bu sene 6 iÅŸçi çalıştırılıyorsa asgari ücret desteÄŸi verilmeyecek.
Bu yıl kurulan ÅŸirketler ile daha önce kurulduÄŸu halde geçen yıl hiç iÅŸçisi olmayan iÅŸ yerleri ise bu yıl çalıştırdıkları tüm iÅŸçiler için destek alabilecekler.
 
Asgari ücret desteÄŸi, iÅŸverenin ödemesi gereken diÄŸer primlerden mahsup ediliyor. Ä°ÅŸçiye bir ödeme yapılması söz konusu deÄŸil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.