Sosyal Medya

Fehmi Koru: Yeni bir medya geliyor

Nevşin Mengü‘nün epeydir CNN-Türk‘te görünmediğini bilenleriniz şaşırmış olabilir. Şaşıranlar şaşırmasın. Deutsche Welle‘nin sağladığı internet platformunda her hafta salı akşamı bir saatlik konuklu program yapıyor Mengü.



- Reklam -

Son konuÄŸu bendim.

Yine artık CNN-Türk‘te program yapamayanlardan Åžirin Payzın‘ın da t24 haber sitesinin saÄŸladığı imkanla konuklu programlarıolduÄŸunu da hatırlatırım.

Ä°steyen, canlı yayın sırasında izleme imkanı bulamadığı için izleme derdine düÅŸen varsa, YouTube üzerinden benimle yapılan programa ulaÅŸmak mümkün.

NevÅŸin Mengü‘nün önceki programlarına göz attım; canlı yayın sonrasında izleyenlerin sayısı 100 binlerin üzerinde. Karar gazetesinde ekonomi üzerine yazan Ä°brahim Kahveci‘yi tam 100 bin 656 kiÅŸi izlemiÅŸ.

Ä°ÅŸin güzel tarafı ÅŸu: Yalnız önceden bana sormayı tasarladığı sorularla yetinmedi NevÅŸin Mengü, biz konuÅŸurken kendisine gönderilen mesajlardaki soruları da yöneltti. Tam anlamıyla izleyicinin de içerisinde yer aldığı bayağı aktif akışlı bir program oldu.

Stüdyoda bulunan sorumluya, cevabını bildiÄŸim halde, “Bu tür bir program sizin gibi profesyonel bir mekanda deÄŸil de evden de yapılabilir mi?” diye sordum, bugünün altyapı imkanlarıyla bile evden yayın yapılabiliyor.

Cep telefonunuz kamera oluyor ve ânında yayındasınız…

Geleneksel medya düzeni sarsıntıda

Vaktiyle merkez medyada yer alan televizyon programcılarından kendine güvenenler ÅŸimdi artık bu yola baÅŸvuruyorlar.

RuÅŸen Çakır NTV ve Habertürk deneyimleri sonrası ‘Medyascope’ adıyla bir televizyon kanalı oluÅŸturdu, her gün saatler boyu canlı yayın yapıyor, yapılan programları anında internet sitesinde de izleyicilerin dikkatine sunuyor.

Ünsal Ünlü her gün sabah 11.00’da o günün gazetelerini gazeteci gözüyle deÄŸerlendiriyor.

Rıza Zarrab – Hakan Atilla davası New York’ta devam ederken Cüneyt Özdemirmahkemeden canlı yayınlarla takipçilerini dakika dakika geliÅŸmelerden haberdar etmiÅŸti. Åžimdi gündemde Nicolas Maduro var; bir baktım, Cüneyt Özdemir oradan kendi kanalının takipçilerine izlenim sunuyor. (Bu ülkeden yaptığı ‘Venezuela’da ne oluyor’ baÅŸlıklı ilk haberini ÅŸimdiye kadar tam 162 bin 570 kiÅŸi izlemiÅŸ).

Geçen seçimde adı-sanı pek bilinmeyen bir genç, aynı yöntemle yaptığı yayınlara siyasi parti liderlerini çıkarmayı da baÅŸarmıştı.

Bunlar benim bildiklerim. Kim bilir bilmediÄŸim, bu yolu kullanan daha kaç gazeteci var.

OcakMedya sitemizin yazarlarından Kadir Durgun da yazılarını görüntülü olarak okuyucularıyla paylaşıyor, biliyorsunuz.

YouTube üzerinden açılan bir kanalla bütün dünya canlı yayınları ânında izleyebildiÄŸi gibi, platform, daha sonra da, kanala ayırdığı sayfasında eski-yeni programlara ulaşılması imkanını saÄŸlıyor. E-posta adresinizi kaydettirdiÄŸinizde o kanaldaki programlardan sürekli haberdar ediliyorsunuz.

Program dönüÅŸü eve doÄŸru yol alırken radyodan Ä°stanbul belediye baÅŸkanlığına aday AK Partili Binali Yıldırım‘ın sesi geldi. Benim dinleyebildiÄŸim bölümde, torununun ısrarıyla gittiÄŸi ‘e-sports’ etkinliÄŸinden aldığı izlenimleri anlatıyordu. 4 milyon kiÅŸi evlerinde veya bu amaçla açılmış yerlerde oynuyormuÅŸ oyunları; ilgilenen sayısı da 10 milyonu buluyormuÅŸ…

Geçenlerde burada bilgisini sunmuÅŸtum: Ä°nternet sayesinde meÅŸhur olmuÅŸ ve izleyici sayısı milyonlarla ifade edilen, aylık kazançları yüzbinlerce dolar olabilen genç insanlar var.

Dünyamız artık böyle bir dünya.

Her ay milyonlarca lira harcanarak yayın sürdüren televizyon kanallarında yapılan canlı yayınlar bir tarafta, cepten tek kuruÅŸ harcamak gerekmeden yapılan canlı yayınlar diÄŸer tarafta.

Sizce günümüzde hangisi daha çok izleniyordur?

Yasaklar aşılabiliyor

Dünyanın deÄŸiÅŸik köÅŸelerinde siyaset yapanlar bu yüzden huzursuzlar. Bıraksanız, Trump, sosyal medyayı bir tek kendisi kullanacak, baÅŸkalarına engelleyecek… Çin’i yönetenler sizin bizim sınırsız kullanabildiÄŸimiz bazı imkanları kendi vatandaÅŸlarına kısıtladı.

Bizde de Wikipedia’ya eriÅŸim yasağı hala sürüyor.

Oysa, konulan yasakları, getirilen engelleri aÅŸmak hiç de zor deÄŸil; bir bilseler… Yasaklarla bir yere varılamıyor bugünün dünyasında, insanlar bir yolunu bulup istedikleri sitelere eriÅŸebiliyorlar çünkü.

Merkez medyada yerlerini kaybeden yazarlar isterlerse okurlarıyla daha özgür bir platformda buluÅŸabiliyor. O zahmete katlanmayanlar bile, günde birkaç Twit atarak takipçilerine görüÅŸlerini aktarabiliyor.

NevÅŸin Mengü, Åžirin Payzın, RuÅŸen Çakır, Kadir Durgun, Ünsal Ünlü de izleyici bulma sıkıntısı çekmeyen televizyoncular. Gündemi de merkezdeki kanallardan daha çok onları yaptıkları yayınlar belirlemeye baÅŸladı.

Ä°ki ay sonra yapılacak seçimde belki de ilk kez ‘taÅŸra’ sayılabilecek internet üzerinden yapılan yayınların izleyici sayısı, ‘merkez’ diye bilinen kanallardan daha fazla olabilecek.

Herkes hazırlığını buna göre yapsın.

OCAK MEDYA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.