Sosyal Medya

Kürsü

Abdurrahman Dilipak: Doğudan-batıdan gelen haberlerde insanların yüreklerini ferahlatıcı bir haber yok

Abdurrahman Dilipak- Yeni Akit



Birçok insan Fransa’da baÅŸlayan olayların diÄŸer Avrupa ülkelerine yayılıp yayılmayacağını merak ediyordu. Merak edilen bir diÄŸer konu, Venezuela’da Maduro’nun akıbeti.
 
Ve yine merak edilen bir baÅŸka konu: Çin-ABD iliÅŸkileri.. BaÅŸka bir “felaket” konusu: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres uyardı: “Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi hızlı ilerliyor ama uluslararası toplum gerekeni yapmıyor. Gerekenlerin yapılması için siyasi irade de yok. EÄŸer yüzyılın sonunda hava sıcaklığı 1,5 derece artarsa, felaket bir durumla karşılaÅŸacağız” dedi.
 
Çin’i unuttuk bu arada deÄŸil mi? Çin’den “nükleer” gözdağı! ABD ile gerilim yaÅŸayan Çin, 4 bin 500 kilometre menzilli nükleer savaÅŸ baÅŸlığı taşıma kapasitesine sahip DF-26 balistik füze testi gerçekleÅŸtirdi ve ‘ABD’ye saÄŸlam bir cevap verilecek’ dedi.
 
Anlayacağınız doÄŸudan-batıdan gelen haberlerde insanların yüreklerini ferahlatıcı bir haber yok.
 
ABD’nin Venezuela’da baÅŸlattığı darbe giriÅŸiminin ardından AB ve Rusya’dan gelen açıklamalarda taraflar yerini belli etti. AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, Trump’a destek veriyor. Tusk, “Bu kararlarını umarım tüm Avrupa Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaÅŸlarının verdiÄŸi demokratik yetkiye sahip’ ifadeleri ile açıkladı. ABD ve AB kavgalı olsa da, 3. ülkelere karşı birlikte hareket ediyorlar.
 
Darbeciler Demokratmış! 
 
Öte yandan; AB ülkelerinin aksine, Rusya ise Maduro’yu desteklediÄŸini açıkladı. ABD’nin Venezuela’da Maduro yanlılarına karşı darbecileri desteklemesi ve Maduro yanlılarının icraatları tartışma konusu oldu.
 
Bu arada; Maduro Seferberlik ÇaÄŸrısı yaptı! ErdoÄŸan ise Maduro’yu aradı ve destek mesajı verdi.
 
Bu geliÅŸmeler olurkenVenezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, ABD ile tüm diplomatik iliÅŸkileri kestiklerini ve ABD’li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. Ama ABD Madura’yı deÄŸil, Venezuela Ulusal Meclis BaÅŸkanı Juan Guaido’yu yeni yönetimin başı olarak tanıdığını açıkladı. Guaido, ülkenin baÅŸkenti Caracas’ta düzenlenen, bizdeki Gezi benzeri, hükümet karşıtı gösterilerde kendisini “geçici devlet baÅŸkanı” ilan etmiÅŸti. Bu yakın ve sıcak ilgi darbenin arkasında ABD’nin olduÄŸunu gösteriyor.
 
Dünyanın tek baÅŸ aÄŸrısı bunlar deÄŸil. Fransa ile Ä°talya arasında da bir kriz patlak verdi.Fransa AB Bakanı Nathalie Loiseau, Ä°talya BaÅŸbakan yardımcılarının Fransa’ya yönelik eleÅŸtirilerine cevap verdi: “Anlamsız açıklamalar. ‘Kim daha salak’ diye yarışma yapmak istemiyoruz” dedi. Öte yandan; Ä°talya ve Fransa hükümetleri arasında son haftalarda yapılan, birbirlerini eleÅŸtiren karşılıklı açıklamalarla baÅŸlayan diplomatik kriz yeni açıklamalarla giderek büyüyor.
 
Davos’ta düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu’nda Ä°talya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte, “Fransa’nın BM Güvenlik Konseyindeki koltuÄŸu AB’ye verilmeli. EÄŸer Fransa BM Güvenlik Konseyindeki yerini kullanılabilir bir hale getirmek istiyorsa bunu konuÅŸalım ve Avrupa baÄŸlamında yapalım” dedi ve kıyamet koptu. 
 
Bu ÅŸekilde Almanya da mahcur olmaktan kurtulacak tabi. Kısa süre önce Merkel ve Macron Almanya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde kalıcı koltuÄŸa sahip olmasına öncelik vereceklerini açıklamıştı. Ä°talya’nın Fransa ile aralarında soÄŸukluk girmesine sebep olan baÅŸka sözleri de var: “Fransa Afrika’da sömürgeci bir politika izliyor ve bu yüzden cezalandırılmalı.” Ä°talya BaÅŸbakan Yardımcısı Luigi Di Maio ve diÄŸer BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Matteo Salvini’nin sözleri iki ülke arasında diplomatik krize sebep olmuÅŸ, Fransa, Di Maio’nun açıklamalarından dolayı hafta başında Ä°talya’nın Paris Büyükelçisini DışiÅŸleri Bakanlığına çağırmıştı. DiÄŸer yandan; Ä°talya Adalet Bakanı Alfonso Bonafede, terörizm suçundan aranan ve Fransa’da bulundukları tespit edilen 14 kaçağın iade edilmesi için Fransa’ya resmi talebin gönderildiÄŸini ifade etti. Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet ise verdiÄŸi demeçte, söz konusu Ä°talyanların iadesine iliÅŸkin kendilerine henüz bir talep gelmediÄŸini söyledi. Bunlar iki ülke arasında ciddi bir rekabet ve güven krizi olduÄŸunu gösteriyor. Fransa’nın bugünlerde laiklikle de başı dertte. Fransa Ä°çiÅŸleri Bakanı Christophe Castaner 1905 laiklik yasasında gerekli görmeleri halinde deÄŸiÅŸiklik yapabileceklerini belirtti. CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron da laiklik yasası ile ilgili çalışmalara destek veriyor. Macron bu çalışmaların yapıldığını doÄŸruladı. Bu çerçevede Müslümanları da kapsayan, her dini topluluÄŸun kuruluÅŸ ve yapılarının finansmanının ÅŸeffaflığı ve kamu düzenine riayeti esas alan yeni bir laiklik anlayışının Fransa’dan sonra diÄŸer birçok ülke için model oluÅŸturması yanında, dünyada yeni bir tartışma baÅŸlatması da bekleniyor.
 
Hükümet olarak Müslüman kuruluÅŸların iÅŸleyiÅŸine karışmadıklarını ancak ilgisiz de olamayacaklarını ifade eden Castaner, 1905’den bu yana deÄŸiÅŸen ÅŸartların mevcut durumda sorunları çözme açısından yeterli olmadığı görüÅŸünde. Yeni düzenleme ile ülkede dini kuruluÅŸlar arasında bir ayrım gözetilmeyeceÄŸi, yasa taslağının Bakanlar Kuruluna sunulmadan önce dini kuruluÅŸların yöneticileriyle görüÅŸüleceÄŸi belirtiliyor. Castaner, kısa adı CFCM olan Ä°slam Konseyi (Communauté Francophone de Confession Musulmane) ile bu konuda ortak çalışmalar yaptıklarını ve birçok konuda görüÅŸ birliÄŸi içinde olduklarını, Müslümanlara karşı yapılan saldırıların kabul edilemez olduÄŸunu ve herkes gibi Müslümanların da Fransa’da özgür bir ÅŸekilde dinlerini yaÅŸayabileceklerini söyledi. 
 
Durun daha bitmedi. Yeni haberlerimiz var. Venezuela’dan sonra Sudan’da olaylar patlak verdi. Bu arada, Venezuela Latin Amerika’yı böldü. Dünya da bölündü. Sudan’da sanki Afrika’yı bölecek gibi. Ve tabi Arap dünyasını, Ä°slam dünyasını da bölecek. Aslında gösteriler 1 aydır devam ediyordu. Son günlerde gösteriler ÅŸiddetini artırdı ve çıkan olaylarda 30 ya da 40 kiÅŸinin öldüÄŸüne dair haberler geliyor. Sudan’daki gösteriler 19 Aralık’ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde baÅŸlamış ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüÅŸmüÅŸtü. Sudan’da, farklı meslek örgütlerini çatısı altında barındıran Sudan Meslek Grupları BirliÄŸi ile 3 muhalif ittifak, son olarak ülke genelinde gösteri düzenlenmesi ve meydanlarda cuma namazı kılınması için çaÄŸrı yaptı. Gösteriler gece de devam edecek. Göstericiler Sudan’ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri ile BirleÅŸmiÅŸ Milletler binaları önünde toplanıyor, konvoylar düzenliyorlar, oturma eylemleri yapıyorlar. Hedef rejimi devirmek. 
 
Bu arada; Yemen’de Stocholm’da bir ay önce imzalanan ateÅŸkes baÅŸlamadan bitti. Bir gün 50’den fazla insan hayatını kaybetti. Husi’lerin vurduÄŸu mülteci kampında ona yakın sivil hayatını kaybederken 30’dan fazla yaralı var.
 
Ve bir son dakika haberi: Türkiye’deki gezi eylemlerinin arkasındaki isim olarak adından söz edilen ve “Arap Baharı” gibi isimlerle anılan ayaklanmaların finansörü Yahudi iÅŸ adamı George Soros, “ABD ve Çin arasındaki soÄŸuk savaşın sıcak savaÅŸa dönmesi tehdidi olduÄŸunu” söyledi. Kambersiz düÄŸün olmayacağına göre, ÅŸimdi böyle bir savaÅŸ için çalışıyor olmalılar.
 
Durum bu! Hemen karamsarlığa kapılmak yok. Bu onların hesabı. Bir de Allah’ın hükmü var. Görelim Mevla’m neyler. Selam ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.