Sosyal Medya

Güncel

Mazlumder'den Süleyman Soylu'ya tepki: Başörtüsünün güvenlik gerekçesiyle çıkartılması kabul edilemez

Mazlumder Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, başörtüsünün güvenlik gerekçesi ileri sürülerek cebren çıkartılmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.



Mazlumder Genel Merkezi, Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun nezarethanelerde kadınların baÅŸörtüsünün çıkarıldığına dair ifadelerini yaptığı yazılı açıklamayla kınadı.
 
Açıklamada, “Soylu’nun ‘tedbir alıyoruz’ gerekçesiyle açıkladığı baÅŸörtüsünü cebren çıkartılması olayı asla kabul edilemez. Suç ve suçluyla mücadelede hukuk kurallarına ve temel haklara riayet edilmesi gerekir.” denildi.
 
Mazlumder’den yapılan açıklama ÅŸu ÅŸekilde:
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun basına yansıyan, “Biz bir tedbir alıyoruz. Nezarethaneye bir kadın veya bir erkek girdiÄŸi zaman biz hiçbir ÅŸey tutmuyoruz. Kadın meselesi biraz daha hassas bir mesele. Kadınları ayrı bir nezarethaneye koyuyoruz. BaÅŸörtüleri konusunda bir tasarruf yapmak durumundayız. BaÅŸörtülerini alıyoruz, orada hiçbir erkek personel olmuyor. Kadın nezarethaneye girdiÄŸi andan itibaren onun başına bir bone veriyoruz” ÅŸeklindeki açıklama,  Adana Åžubemizin 23.01.2018 tarihinde yapmış olduÄŸu “MERSÄ°N KOM GÖZLEM RAPORU” ve GYK üyemiz Tevfik Durmaz’ın 24.12.2018 tarihinde yapmış olduÄŸu “BATMAN ‘GÖZALTINDA BAÅžÖRTÜSÜ ÇIKARILAN KADINLAR RAPORU” baÅŸlıklı raporlarımızda ortaya koyduÄŸumuz tespitlerle örtüÅŸmektedir.
 
Sayın Soylu’nun “tedbir alıyoruz” gerekçesiyle açıkladığı baÅŸörtüsünü cebren çıkartılması olayı asla kabul edilemez. Suç ve suçluyla mücadelede hukuk kurallarına ve temel haklara riayet edilmesi gerekir.
 
BaÅŸörtüsünü çıkartma gerekçesi olarak sunulan, ‘kendilerine veya birbirlerine zarar vermemeleri’ hususu gerçekçi de deÄŸildir. Bu mantıkla gidilirse kiÅŸilerin gömleÄŸi, pantolonu, iç çamaşırı ve diÄŸer kıyafetlerine de müdahale edilmesi gerekir…
 
Sayın Soylu’nun sözleri pratik uygulamalar ve nezarethanelerin fiziki ÅŸartları ile de örtüÅŸmemektedir. Kadınların konulduÄŸu nezarethaneler de birçok hizmetin erkek memurlar tarafından verilmesi, kadınların lavabo ihtiyaçları için erkeklerin olduÄŸu bölümden geçmek zorunda kalmaları, kameraların başında erkek personelin olması, bazı memurların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemeleri gibi birçok gerçekle karşı karşıyayız.
 
MAZLUMDER olarak, bu uygulamayı kınadığımız ifade eder, temel hakların ihlali anlamına gelen bu uygulamadan derhal vaz geçilmesini talep ederiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.