Sosyal Medya

Güncel

TARÄ°HTE BUGÃœN(03 Ocak): Ali Åžir Nevai vefat etti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Ali Şir Nevai’nin vefatı, Ermeni çetelerin Ardahan’da katliam yapması, Mersin’in işgalden kurtulması, Diyarbakır’da bir apartmanın çökmesi var…



GÜNÜN OLAYI

Türk Edebiyatının Önemli Åžahsiyetlerinden Ali Åžir Nevai Vefat Etti (1501)

Timurlular Devleti zamanında Horasan’da yaÅŸamıştır. Ünlü bilim ve devlet adamı Hüseyin Baykara ile arkadaÅŸtırlar. Åžair, yazar ve mimardır. Türkçeye verdiÄŸi büyük deÄŸer ile bilinir. Hatta Muhakemet’ül Lügateyn (iki dilin karşılaÅŸtırılması) adlı eseri Türkçenin Farsça’dan üstün bir dil olduÄŸunu ispatlamak için yazmıştır. ÇaÄŸatay Türkçesinin tanınmış edebiyat adamı Ali Åžir Nevai 3 Ocak 1501 yılında vefat etti.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Ä°ngiltere Osmanlı – Rus Savaşında aracılık Yapmayı Kabul Etmedi (1878)

1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında Rusların doÄŸuda Erzurum’a, batıda ise Ä°stanbul önlerine kadar gelmesi üzerine savaşın durdurulması için giriÅŸimlere baÅŸladı. Paris AntlaÅŸmasında imzası bulunan devletler Osmanlı devletini yalnız bıraktılar. Bu durum üzerine Osmanlı devleti Ä°ngiltere’den arabuluculuk yapmasını istedi. Fakat Ä°ngiltere hükümeti 3 Ocak 1878’de aracılık teklifini kabul etmediÄŸini ve Osmanlı devletinin barış için doÄŸrudan Rusya’ya baÅŸvurması gerektiÄŸini bildirdi.

Enver PaÅŸa 33 Yaşında Harbiye Nazırı Oldu (1914)

Kurmay Yarbay Enver Bey, hiç albaylık yapmadan Mirliva(general)lığa yükseltildi ve arkasındanda 3 Ocak 1914 tarihinde Harbiye Nazırı oldu. Harbiye Nazırı olduÄŸunda Enver paÅŸa 33 yaşına girmek üzereydi. Åžehzade Süleyman Efendi’nin kızı Naciye Sultan’la evlenerek saray ile iliÅŸkilerini de daha yakın boyutlara taşımıştır.http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=218607

Ermeni Çeteleri Ardahan’da Katliam Yaptı (1917)

Ermeni çeteciler Ardahan Arap Camii’ne kapattıkları 373 Müslüman Türk’ü ateÅŸe verdikleri cami ile birlikte 3 Ocak 1917 tarihinde yakarak katlettiler.

Mersin Ä°ÅŸgalden Kurtuldu (1922)

Mersin Mondros AteÅŸkes antlaÅŸmasının yedinci maddesine dayanılarak önce Ä°ngilizler tarafından daha sonra ise Fransızlar tarafından iÅŸgal edilmiÅŸtir. Kuva-i milliyeciler tarafından özellikle Fransızlara karşı bölgede direniÅŸ yapılmıştır. Fransızlar ile TBMM’nin 20 Ekim 1921 tarihinde yapılan Ankara antlaÅŸması ile iÅŸgal kuvvetleri bölgeden çekilmiÅŸlerdir. Mersin’in tam olarak iÅŸgalden kurtulduÄŸu gün 3 Ocak 1922’dir.

Solcu Militanlar Ä°le Sınırda Çatışma Çıktı (1973)

Filistin’de ki kamplarda eÄŸitim alarak Türkiye’ye sızmaya çalışan solcu militanlar ile askerler arasında 3 Ocak 1973 tarihinde çatışma çıktı. Çatışmada iki asker ve iki vatandaÅŸ hayatlarını kaybettiler.

Diyarbakır’da Apartman Çöktü (1983)

Diyarbakır’ın Åžehitlik semtinde 3 Ocak 1983 tarihinde 7 katlı ve 28 daireli ‘Hicret' apartmanı sabaha karşı çöktü. Enkaz altında kalan bina sakinlerinden 84 kiÅŸi öldü. Yapılan araÅŸtırmalarda binanın yıkılmasında müteahhitlik hatası tespit edildi. Yapılan yargılama sonrasında binanın müteahhidi 2,5 yıl hapis yattıktan sonra çıktı.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

 1521. Martin Luther, Roma Katolik Kilisesi tarafından aforoz edildi.

1925. Ä°talya’da Benitto Mussolini, bütün yetkileri elinde topladı.

1941. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı, kurban derileri ve bağırsaklarının Türk Hava Kurumu’na bağışlanmasına iliÅŸkin görüÅŸ açıkladı.

1945. TBMM, Japonya ile iliÅŸkilerini kesmeye karar verdi.

1952. Erzurum ve Hasankale’de deprem: 69 kiÅŸi öldü, 299 kiÅŸi yaralandı.

1953. Samuel Beckett’in oyunu “Godot’yu Beklerken” Paris’te sahnelenmeye baÅŸlandı.

1963. Türk Halk MüziÄŸi Sanatçısı, AraÅŸtırmacı ve Derlemeci Muzaffer Sarısözen, 65 yaşında öldü.

1977. Beylerbeyi’deki tarihi Halil PaÅŸa yalısı yandı.

1978. Hindistan’da Ä°ndra Gandhi Kongre Partisi’nden çıkarıldı.

1983. Diyarbakır’da 7 katlı, 28 daireli bir apartman çöktü; enkazdan 83 ceset çıkarıldı.

1986. Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (Ä°MKB) hisse senetleri alım satımı baÅŸladı.

1993. ABD BaÅŸkanı George Bush ve Rusya Federasyonu Devlet BaÅŸkanı Boris Yeltsin, stratejik nükleer silahlarda indirimi öngören START-2 anlaÅŸmasını imzaladılar.

2002. Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında çalışan kadınların “streç, kot ve benzeri” dışında pantolonları giyebilmelerine olanak tanındı. (Kadın memurlar 7 Aralık 2001’de pantolon giyebilmek için ülke genelinde eylemler yapmıştı.

2004. Mısır'ın özel havayolu ÅŸirketi Flash Air'e ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı Kızıldeniz'e düÅŸtü: 148 kiÅŸi öldü.

2007. Kütahya'da öÄŸrenci otobüsü takla attı: 21 yaralı

2009. Ä°srail ordusu Gazze Åžeridi'ne yönelik kara harekatına baÅŸladı.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.