Sosyal Medya

Kürsü

Rasim Özdenören- Düz yolda giderken kimin ne olduğu belli olmaz

Rasim Özdenören- Yeni Şafak



Platon en önemli yapıtı olan Devlet’te ÅŸöyle diyordu: “Korumakla görevli olanların, yıkmaya karar verdikleri bir devleti kimse kurtaramaz.”
 
Ä°ÅŸte bu yıkmayı kendine görev saymış olanlar bizim hâlâ ulusça olgunlaÅŸmadığımız kanısını taşıyor.
 
Onlara göre biz, hâlâ özgürlüÄŸümüzü elimize alacak denli özgürleÅŸmiÅŸ deÄŸiliz. Dahası, özgür deÄŸiliz...
 
Biz hâlâ kendimizi yönetecek olgunluÄŸa eriÅŸemedik.
 
Bu yüzden asla kendi başımıza bırakılmamamız gerekiyor. Çünkü çıkarımızın ne olduÄŸunu bilemeyeceÄŸimiz için özgürlüÄŸümüzü nerelerde har vurup harman savuracağımız da belli olmaz.
 
Bu söylem yurt dışında oluÅŸturuluyor...
 
Kendi ülkesi hakkındaki bu söylemle oralara mesaj ulaÅŸtırılıyor...
 
Ä°ÅŸte onlara göre biz özgürlüÄŸün deÄŸerini bilemeyeceÄŸimiz için başımıza onun deÄŸerini bilecek birileri dikilmelidir. O birileri hem özgürlüÄŸün deÄŸerini bilir, hem bizim deÄŸerimizi bilir. Ve bu deÄŸerlerle bizim çıkarımızı uzlaÅŸtırmanın da üstesinden gelir. Biz ise halen zihinsel yorgunluk halini yaşıyoruz. Biz, kendi deÄŸerimizi bilmediÄŸimiz gibi, elimizdeki özgürlüÄŸün deÄŸerini de bilecek olgunlukta deÄŸiliz.
 
Olay yeni deÄŸil: bu milletin henüz özgürlüÄŸe alışık olmadığı, özgür bırakıldığı takdirde başını hangi taÅŸa vuracağı belli olamayacağı için başına bir vasi atanması gereÄŸi son ikiyüz yıldır söyleniyor.
 
Ä°nsan teklerinin de, ulusların da sınavı, iÅŸte tam da bu uç noktada ortaya çıkar. Düz yolda giderken kimin ne olduÄŸu belli olmaz. Ancak bir çaparızla karşılaşıldığında onun hamurunun mayası nedir, ne deÄŸildir anlaşılır.
 
Öncesini bir yana bıraksak bile bu ulusun son bin yıldır başından geçenler piÅŸmiÅŸ tavuÄŸun başından geçmedi. Nice hataratlar atlattı o. Kaç kez ölümün kıyısından dönmeyi baÅŸardı. Kaç kez küllerinden yeni bir doÄŸuÅŸla uyandı...
 
Onu yönetmeye talip olan, ona akıl vermeye kalkışan, onun olgunluÄŸunu ölçmeye teÅŸebbüs etmeden önce kendi olgunluÄŸunu sınamadan geçirmelidir.
 
Ulusun onlara layık olup olmadığını sorgulamadan önce, kendileri onun yönetimine ne ölçüde liyakat kesp edebildiklerini anlamaya çalışmalıdır.
 
EÄŸer bilinçli bir ihanet deÄŸilse onların bu tutumu, bindiÄŸi dalı kesmeye çalışan gafilin davranışıdır...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.