Sosyal Medya

Güncel

Savunma sanayinde 10 dev proje

Savunma sanayinde önemli imzalar atan Türkiye, güvenlik güçlerinin mevcut veya planlı sistem ve platformlarının ihtiyaçları ve geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarına yönelik olarak 10 yeni Ar-Ge projesi başlattı.



Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir, baÅŸkanlıkta gerçekleÅŸtirilen imza töreninde yaptığı konuÅŸmada, Ar-Ge çalışmalarını çok daha hızlı ve etkin ÅŸekilde yürütebilecek yeni bir yapı oluÅŸturduklarını anımsattı.  

“4 Ar-Ge panelini topladık”

Bu kapsamda ilk Ar-Ge panelini 22 Aralık 2016’da gerçekleÅŸtirdiklerine iÅŸaret eden Demir, bugüne kadar da toplam 4 Ar-Ge panelini topladıklarını söyledi. Demir, bu panellerde alınan kararlar doÄŸrultusunda toplam bedeli 300 milyon lira olan 10 Ar-Ge projesi için imza atacaklarını belirtti.  

Projelerde yüklenici modelini KOBÄ°-sanayi-üniversite iÅŸ birliÄŸine dayalı olarak oluÅŸturduklarını ifade eden Demir, "Projelerde üniversitelerimiz, enstitülerimiz ve KOBÄ°’lerimiz baÅŸta olmak üzere 15 yüklenici veya alt yükleniciye yer verilmiÅŸtir." dedi.  

“Bu desteklerin birbirini tamamlar halde olması gerekiyor”

Devletin çeÅŸitli birimlerinde Ar-Ge destekleri bulunduÄŸunu, bunlar arasında Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBÄ°TAK odaklı olanların hatırı sayılır bir yer tuttuÄŸunu dile getiren Demir, savunma sanayisinde geliÅŸtirilen bir dizi teknolojinin ise sivil alanda da yer bulduÄŸunu söyledi.  

Ar-Ge konularında devlet aklının bir araya gelmesinin önemini vurgulayan Demir, "Bu desteklerin birbirini tamamlar halde olması gerekiyor. Birbirinin ayağına basan, ön alan veya ön kesen deÄŸil, birbirini tamamlayan ÅŸekilde projelerin yürütülmesine ihtiyaç bulunuyor." diye konuÅŸtu.  

“2023 hedeflerine ulaÅŸmanın yolu Ar-Ge ve teknolojiden geçmektedir”

Demir, bütün Ar-Ge konularının bir noktada birbiriyle baÄŸdaÅŸtığını ifade ederek, bu kapsamda ülkenin saÄŸlığına, güvenliÄŸine ve uzun vadeli refahına katkılar saÄŸlayan çözümler geliÅŸtirildiÄŸini bildirdi. Demir, ÅŸunları kaydetti:   

"Ülke olarak 2023 hedeflerine ulaÅŸmanın yolu Ar-Ge ve teknolojiden geçmektedir. Türkiye, 10-12 bin dolar kiÅŸi başı milli gelir bandını aÅŸmak istiyorsa bu çalışmaların bıkmadan, üÅŸenmeden, sabırla sürdürülmesi gerekiyor. Bu açıdan bünyemizde yürüttüÄŸümüz Ar-Ge çalışmalarının diÄŸer kurumlarla çok yakından koordine edilmesi gerektiÄŸine inanıyorum. ArkadaÅŸlarımızı da bu konuda destekliyoruz." dedi.  

Demir'in konuÅŸmasının ardından Ar-Ge projelerinde görev alacak kurumların yöneticileriyle sözleÅŸmeler imzalandı.  

Projeler neler getirecek?

Atılan imzalarla, Alüminyum Yeni Nesil Alaşım GeliÅŸtirilmesi (Ayna), Duyarsız Yemleme Åžarjı GeliÅŸtirme (Duyem), DüÅŸük Frekans Aktif Sonar Sistemi GeliÅŸtirilmesi (Düfas), Sıcak Åžekillendirme Ä°le Multifazlı Çelik GeliÅŸtirme (Hançer), Twt Ä°çin Yüksek Voltaj Güç Kaynağı GeliÅŸtirilmesi (Kudret), Stirling SoÄŸutuculara Yönelik Kalıcı Mıknatıs Neodyum (Ndfeb) GeliÅŸtirilmesi (Mıknatıs), Kızılötesi Dedektör Takımı GeliÅŸtirilmesi (Nar), Nükleer Radyasyon Tehdidine Karşı Yerli Algılayıcı Ve Tespit Sistemi GeliÅŸtirilmesi (Radat), Yürüyen Dalga Tüp Mikrodalga Güç Yükselteci GeliÅŸtirilmesi (Seyyah) ve Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3) projeleri baÅŸlatıldı.  

Özellikle havacılık uygulamalarında kritik malzemelerin yerli olarak üretilmesi büyük önem taşıyor. Ayna Projesi ile havacılık gereksinimlerine uygun olarak aşınma dirençli, korozyona dayanıklı, yüksek sıcaklık mukavemetine sahip alaşımlar konusunda yurt dışı bağımlılığın kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.  

Hançer Projesi ile sıcak ÅŸekillendirme prosesine uygun zırh çeliÄŸi alaşımının geliÅŸtirilmesi, Mıknatıs Projesi ile üstün manyetik özelliklere sahip neodyum demir bor tabanlı kalıcı mıknatısların milli olarak geliÅŸtirilmesi, Düfas projesiile düÅŸük frekanslı aktif sonar sistemlerine yönelik piezoelektrik tek kristal seramik malzeme ve transdüserlerin geliÅŸtirilmesi, Kudret Projesi ile yürüyen dalga tüplerin çalışabilmeleri için gerekli yüksek voltajları üretebilen güç kaynağı geliÅŸtirilmesi ve Seyyah Projesi ile radar, elektronik harp ve uydu/uzay sistemlerinde kullanılabilecek nitelikte tamamen milli imkanlarla yürüyen dalga tüp güç yükselteci geliÅŸtirme teknolojisi kazanılması hedefleniyor.  

Kızılötesi algılama sistemleri ve bileÅŸenleri milli imkanlarla geliÅŸtirilecek

Nar Projesi ile kızılötesi algılama sistemlerinin ve bileÅŸenlerinin milli imkanlarla geliÅŸtirilebilmesi ve yurt dışı bağımlılığın giderilmesi, yüksek voltajları üretebilen güç kaynağı geliÅŸtirmesi, Radat Projesi ile nükleer radyasyon tehditlerini tespit etmek amacıyla algılayıcı sistem geliÅŸtirilmesi ve roket ve füze sistemlerinde kullanılmak üzere Duyem Projesi ile güvenlik ve duyarsızlık isterleri üst seviyede olan duyarsız yemleme ÅŸarjı geliÅŸtirilmesi saÄŸlanacak.

Bu yıl ilk defa Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor Yarışma Programı (Y3) ile elektro optik uydu görüntülerinden otomatik hedef tespit ve tanıma konularında Türkiye'de var olan yetenek ve birikimler adil ve hassas ÅŸekilde ölçülerek, bu kabiliyetlerin gelecek projelerde deÄŸerlendirilmesi hedefleniyor.  

Ä°mzalanan ve imzalanacak yeni projelerin, emniyet ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışı bağımlılığın azaltılması, özgün, yerli ve milli çözümlerin hayata geçirilmesi ve Türkiye'deki Ar-Ge ve teknoloji yetkinliÄŸinin artırılmasına önemli katkılar sunması bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.