Sosyal Medya

Güncel

Bakan Dönmez: Fatih sondaj gemisiyle 2-3 ayda ilk neticeyi almayı umuyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 'Fatih sondaj gemimizle ilk sondaja başladık. 2-3 ay içinde ilk neticeyi almayı ümit ediyoruz.' ifadelerini kullandı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bolu'nun Göynük ilçesinde yerli kömürden elektrik üretimi yapan Aksa Enerji Santrali'ni ziyaret ederek iÅŸçilerle yemek yedi.

Dönmez, yaptığı açıklamada, yerli ve yenilenebilir kaynakların ülke ekonomisi açısından son derece önemli olduÄŸunu söyledi.

Güçlü Türkiye için enerji kaynaklarını sonuna kadar kullanmanın önemine sürekli vurgu yaptıklarını aktaran Dönmez, "Bunun güzel örneklerinden birisi burası. Bir yılı kapatıp bir yıla girerken sizlerle olmak için burada bulunuyoruz. Bu vesileyle tüm çalışanlarımıza yeni yılda mutluluklar diliyorum. Hayırlara vesile olsun inÅŸallah. 2019'un, 2018'den daha güzel geçmesini arzu ediyorum." ifadelerini kullandı.

"BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N Ä°Åž GÜVENLİĞİ ÖNEMLÄ°"

Bakanlık olarak 2018'de hedefledikleri projeleri gerçekleÅŸtirdiklerine, özel sektörün de hedeflerini büyük oranda tutturduÄŸuna dikkati çeken Dönmez, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"2019, 2018'den devreden projelerin bitirilmesi açısından önem arz ediyor. Ä°nÅŸallah devam eden projeleri önümüzdeki yıl tamamlamış olacağız. Bu tesisin baÅŸka yönü, madencilik kısmı da var. Yer altından kömür çıkarıyorsunuz. Bu vesileyle bütün madenci kardeÅŸlerimin yeni yılını kutluyorum. Ä°nÅŸallah bu özverili çalışmalarınız sayesinde yer altından ülkemizin geleceÄŸini aydınlatmaya devam edecek destanlara, yeni baÅŸarı hikayelerine imza atacak bir performans bekliyoruz.

Hem enerji iÅŸ kolu hem de madencilik tarafından iÅŸ güvenliÄŸiyle alakalı müdürlerinizin, amirlerinizin size dediÄŸi her ÅŸeye harfiyen uyun. Siz bizim için daha önemlisiniz, iÅŸ belki biraz aksayabilir ama sizi buradan her akÅŸam evinize saÄŸ salim göndermek istiyoruz. Lütfen iÅŸ güvenliÄŸine de bu anlamda dikkat edelim."

Bakan Dönmez, bu yıl hayata geçirilen projelere de deÄŸinerek, bunlardan birinin Trans Anadolu DoÄŸalgaz Boru Hattı (TANAP) olduÄŸunu dile getirdi.

DoÄŸal gazı ağırlıklı olarak komÅŸu ülkelerden aldıklarını vurgulayan Dönmez, TANAP ile Azerbaycan'dan 16 milyar metreküp taşıma kapasitesine sahip yeni hat çektiklerini, bunu Haziran ayında iÅŸletmeye aldıklarını kaydetti.

"Ä°LK SONDAJDA DOÄžAL GAZ BULMAK Ä°ÇÄ°N DUA BEKLÄ°YORUZ"

O hattın bir kısmının Türkiye'den Avrupa'ya doÄŸru gideceÄŸini anlatan Dönmez, ÅŸunları kaydetti:

"Söz verdik, yaptık. Yine STAR Rafinerisi Türkiye'deki 4.-5. rafinerimiz olarak hizmete girdi. AÅŸağı yukarı 6 milyar dolarlık bir projeyi hayata geçirmiÅŸ olduk. DiÄŸer önemli projemiz de Türk Akımı. Ä°nÅŸallah önümüzdeki yılın sonlarına doÄŸru onu da iÅŸletmeye açacağız. Deniz kısmındaki iÅŸlemleri tamamlanmış durumda. Orada da ilerleme söz konusu. Ama asıl beklentimiz tabii, bunları yurt dışından deÄŸil, kendi kaynaklarımızdan, topraklarımızdan, denizlerimizden çıkartmak. Onun için de Fatih sondaj gemimiz ile ilk sondajımıza baÅŸladık. Ä°nÅŸallah önümüzdeki 2-3 ay içerisinde ilk neticeyi almayı ümit ediyoruz. Biz ümitliyiz, sizden ilk sondajda doÄŸal gaz ya da petrolü bulmak için dua bekliyoruz, özellikle enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için."

Bakan Dönmez, ikinci sondaj gemisinin de Åžubat ortalarında geleceÄŸini aktararak, "Daha önce zaten iki sismik araÅŸtırma gemimiz vardı. Bunlar da faaliyetlerine devam ediyor. Ä°ki sondaj, iki araÅŸtırma gemisiyle inÅŸallah gece gündüz demeden 'Varsa bulacağız' sloganıyla hareket ediyoruz." diye konuÅŸtu.

Madencilik alanında havadan jeofizik görüntüleme alanında büyük mesafe kaydettiklerini anlatan Dönmez, ülkenin yüzde 80'inin adeta havadan röntgenini çektiklerini söyledi.

Dönmez, bunu gelecek yıl tamamlayacaklarını belirterek, "Madencilikte hakikaten önemli bir atılım yılı geçirdik. Sadece MTA olarak 1 milyon 500 bin metre sondaj yaptık. GeçtiÄŸimiz yıl bu rakam 1 milyondu, tarihi rekor var. Ä°nÅŸallah önümüzdeki yıl da iÅŸ programına uygun olarak bu sondajlara devam edeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, daha sonra tesisi gezerek, ana kumanda merkezinde iÅŸletme müdürü Özcan HafızoÄŸlu'ndan bilgi aldı.

Bakan Dönmez, Göynük ilçesindeki AkÅŸemseddin Hazretlerinin türbesini ziyaret ederek dua etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.