Sosyal Medya

Kürsü

Bunu yapanlar dikkat! 144 Bin TL cezası var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2019 yılında çevreyi kirletenlere uygulanacak para cezalarını açıkladı.



Çevre ve Åžehircilik Bakanlığınca 2019'da çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezaları belirlendi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığınca, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına iliÅŸkin tebliÄŸ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre ilgili kanuna aykırı davranan kiÅŸi ve kuruluÅŸlara 2019 yılında kesilecek olan para cezaları, yeniden deÄŸerleme oranı olan yüzde 23,73 oranında artırıldı.

Buna göre, 1 Ocak 2019'dan itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri bin 546, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olanlar da 3 bin 93 lira idari para cezası ödeyecek.

Sahte belgelere 12 bin 373 lira ceza

Belge olmadan emisyon ölçümü yapanlara veya belgelerde tahrifat yapanlara ve sahte belge düzenleyenlere yönelik cezalar da 12 bin 373 lira oldu. 
Hava kirliliÄŸi yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve iÅŸletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve iÅŸleten veya iznin iptal edilmesine raÄŸmen kurmaya ve iÅŸletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan deÄŸiÅŸiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri deÄŸiÅŸiklikleri tanınan sürede yapmayanlar, 72 bin 197 lira ceza ödeyecek. Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa ödenecek idari para cezası 144 bin 404 lira olacak.

Hava kirliliÄŸi yönünden kurulması ve iÅŸletilmesi izne tabi olmayan tesislerin iÅŸletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanlar 18 bin 37 lira ödeyecek.

Fabrika, ÅŸantiye ve eÄŸlence gürültüsü için de 36 bin 95 lira ceza

Katı yakıt özelliklerini saÄŸlamayan yakıtları ithal eden veya satanlar; katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boÅŸaltılması veya torbalanmasına iliÅŸkin düzenlemelere uymayanlar 12 bin 373 lirayla cezalandırılacak. Belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda bu ceza miktarı 18 bin 559 lira olarak uygulanacak.

Standartlara aykırı ÅŸekilde gürültü ve titreÅŸime neden olan konutlar için ceza miktarı bin 192 lira, ulaşım araçları için 3 bin 600 lira, iÅŸ yerleri ve atölyeler için 12 bin 25 lira, fabrika, ÅŸantiye ve eÄŸlence gürültüsü için de 36 bin 95 lira olacak.

Denizi kirletenler yüksek ceza ödeyecek

Yeni düzenlemeyle denizi kirleten tüm deniz araçlarına yönelik cezalar da groston başına büyük oranlarda artırıldı. 
Bu kapsamda, Foça'da 38 bin 282 grostonluk deniz kirliliÄŸine neden olan gemiye 1 milyon 644 bin 742 lira 4 kuruÅŸ ceza kesilmiÅŸti. 
Aynı durumun 2019'da olması halinde bu ihlali yapan gemiye kesilecek ceza miktarı 25 milyon 713 bin 550 lira olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.