Sosyal Medya

Güncel

Binyamin Netanyahu döneminde 3300'den fazla Filistinli katledildi

İsrail Başbakanı Netanyahu döneminde Gazze Şeridi'ne 2 kez büyük çapta saldırı düzenlendi.



Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu döneminde Gazze Åžeridi'ne 2 kez büyük çapta saldırı düzenlendi. Netanyahu'nun onayıyla Gazze'ye düzenlenen bu 2 saldırıda 2 bin 250'den fazla Filistinli ÅŸehit oldu.

Aşırı saÄŸcı görüÅŸleriyle öne çıkan Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun ülkesinde yönetimi elinde tuttuÄŸu dönemlerde aralarında çok sayıda kadın ve çocuÄŸun da olduÄŸu 3 bin 300'den fazla Filistinli, Ä°srail güçlerinin saldırılarında ÅŸehit edildi, binlercesi yaralandı.

Ä°srail'in Filistin'e karşı uyguladığı baskı ve ihlallerin baÅŸ mimarlarından biri olarak gösterilen Netanyahu, Ä°srail ordusu tarafından abluka altındaki Gazze Åžeridi'ne düzenlenen 2 kanlı saldırı sırasında baÅŸbakanlık görevini yürüttü.

Filistinliler açısından kabusa dönen ve hâlâ devam eden Netanyahu yönetimi oldukça kanlı geçti.

Ä°srailli insan hakları kuruluÅŸu B'Tselem'in verilerine göre, Netanyahu'nun aralıksız olarak baÅŸbakanlık görevini yürüttüÄŸü 2009'dan bu yana iÅŸgal altındaki Batı Åžeria ve Gazze'de en az 3 bin 316 Filistinli, Ä°srail güçlerinin saldırılarında ÅŸehit oldu.

Ä°srail saldırılarında yaÅŸamını yitiren Filistinlilerden 775'i çocuk, 334'ü de kadın.

Ä°KÄ° KEZ GAZZE'YE BÜYÜK ÇAPLI SALDIRI EMRÄ° VERDÄ°

Netanyahu dönemindeki Ä°srail saldırılarında en ağır bedeli Gazze Åžeridi ödedi.

Dört kez baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturan Netanyahu, Gazze Åžeridi'ne yönelik 2012'deki "Bulut Sütunu Operasyonu" ve 2014'teki "Koruyucu Hat Operasyonu" isimli saldırıların emrini veren kiÅŸi oldu.

Can kaybının yanı sıra Gazze'de büyük yıkımlara yol açan bu iki saldırı, son yıllarda Ä°srail'in Filistinlilere yönelik katliamlarında ön sıralarda yer alıyor.

B'Tselem'in verilerine göre, Ä°srail'in 2012'de Gazze'ye düzenlediÄŸi saldırılarda 167 Filistinli yaÅŸamını yitirdi.

2014 EN KANLI YILLARDAN BÄ°RÄ° OLDU

Netanyahu'nun başbakanlığında İsrail'in 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye başlattığı saldırılar nedeniyle 2014, Filistin tarihindeki en kanlı yıllardan biri oldu.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) raporuna göre, Ä°srail ordusu 51 gün boyunca 6 bin hava saldırısının yanı sıra 14 bin 500 tank atışı ve 35 binden fazla top atışıyla Gazze'yi vurdu.

Ä°srail'in saldırılarında 495'i çocuk, 253'ü kadın olmak üzere 2 bin 104 Filistinli ÅŸehit oldu, 11 binden fazla kiÅŸi de yaralandı.

Filistin makamları, özellikle hava saldırıları nedeniyle harabeye dönen ÅŸehirde 28 bin 366 evin zarar gördüÄŸünü, bunlardan 3 bin 329'unun tamamen, 23 bin 445'inin kısmen yıkıldığını kaydetti.

Saldırılar nedeniyle altyapısı ağır hasar alan Gazze'de 65 bin Filistinli evsiz kaldı.

DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE KATLÄ°AM

Gazze'ye düzenlenen en kanlı saldırılar arasında gösterilen 2012 ve 2014 saldırılarının emrini veren Netanyahu baÅŸbakanlığında Ä°srail bu yıl bölgede yeni bir katliama imza attı.

Gazze sınırında 30 Mart'tan bu yana "Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü" adı altında barışçıl gösteriler düzenleyen Filistinlilere karşı Ä°srail askerleri, gerçek mermi de dahil olmak üzere aşırı güç kullanımından geri durmadı.

Netanyahu yönetimi, Gazze Åžeridi'ne 2006'dan bu yana kara, hava ve denizden uygulanan ablukanın kaldırılması ile topraklarından zorla sürülen Filistinli mültecilere geri dönüÅŸ hakkı verilmesi talebiyle sınırda düzenlenen barışçıl gösterilere dahi tahammül edemedi.

Yerel televizyonların canlı yayınlarla takip ettiÄŸi gösterilerde Ä°srail askerleri dünyanın gözü önünde Filistinlileri katletti.

Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı'nın verilerine göre, gösterilerde 30 Mart'tan bu yana 225'ten fazla Filistinli Ä°srail askerleri tarafından ÅŸehit edilirken, binlerce Filistinli de yaralandı.

Ä°srail'in Gazze sınırındaki saldırılarında hayatını kaybedenlerin arasında 42 çocuk, 4 kadın, 3 saÄŸlık çalışanı ve 2 gazeteci de yer alıyor.

Gösteriler sırasında Ä°srail güçlerinin gerçek mermilerle yaraladığı 101 Filistinlinin bacağı veya eli kesilmek zorunda kaldı.

Aynı dönemde Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi hava saldırısı ve tank atışlarında da en az 14 Filistinli hayatını kaybetti.

MESCÄ°D-Ä° AKSA'YA BASKINLARDA ARTIÅž

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen fanatik Yahudilerin sayısında geçen yıla oranla ciddi artış yaÅŸandı.

Filistinli yetkililer, bu yıl Mescid-i Aksa'ya 28 binden fazla fanatik Yahudi'nin baskın düzenlediÄŸini, Ä°srail güçlerinin Harem-i Åžerif'i iki kez Müslüman cemaatin giriÅŸine tamamen kapattığını açıkladı.

Geçen yıl 26 bin Yahudi yerleÅŸimci, Aksa'ya baskın düzenlemiÅŸti.

FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ°LERE YAÅžAM HAKKI TANIMIYOR

Netanyahu döneminde katliamların yanı sıra Filistinliler üzerindeki baskı da giderek arttı.

Özellikle iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te Ä°srail yönetimi Filistinlilerin ev yapması için imar izni vermezken, bazı evleri de izinsiz inÅŸa edildiÄŸi iddiasıyla yıkmaya devam ediyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsani Yardım Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Ä°srail bu yıl DoÄŸu Kudüs'te Filistinlilere ait 133 evi "ruhsatsız" olduÄŸu gerekçesiyle yıktı.

Raporda, DoÄŸu Kudüs'te geçen yıl aynı gerekçeyle 142 evin Ä°srail tarafından yıkıldığına dikkat çekildi.

Filistinlilerin evlerini yıktıkları yetmezmiÅŸ gibi Ä°srail yönetimi yıkım masraflarını da söz konusu evlerin sahiplerinden alıyor.

Ä°SRAÄ°L GÜÇLERÄ° HER GECE GÖZALTI BASKINLARI YAPIYOR

Ä°srail'in Filistinliler üzerinde baskı kurmak için kullandığı bir baÅŸka yöntem ise gözaltılar.

Ä°srail güçleri, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'te hemen her gece evlere baskın düzenleyerek Filistinlileri farklı iddialarla gözaltına alıyor. Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'te sıradan hale gelen gözaltılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduÄŸu Filistinlilerden bazıları günlerce gözaltı merkezlerinde tutuluyor.

Kudüs'teki Esir Aileleri Komitesinin verilerine göre, Ä°srail iÅŸgal güçleri bu yıl sadece Kudüs'te 1600 kiÅŸiyi gözaltına aldı. Komite, Kudüs'te gözaltına alınanların dört birinin çocuk olduÄŸunu ve bunlardan 30'unun 14 yaşından küçük olduÄŸunu kaydetti.

Filistin resmi kaynaklarına göre, Ä°srail hapishanelerinde 52'si kadın, 430'u idari tutuklu, 6'sı milletvekili ve 270'i çocuk olmak üzere 6 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

BATI ÅžERÄ°A'DAKÄ° GÖSTERÄ°LERE SERT MÜDAHALE

Ä°srail güçlerinin ihlalleri bununla da sınırlı deÄŸil.

Ayrım (Utanç Duvarı) ve yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerini protesto etmek için Batı Åžeria'da özellikle cuma günleri düzenlenen gösterilere Ä°srail güçleri, gerçek, plastik mermi ve göz yaÅŸartıcı gazla müdahale ediyor.

Bu müdahalelerden basın mensupları ve Filistinli saÄŸlık çalışanları da nasibini alıyor.

YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMLERİNİN GENİŞLETİLMESİNE HIZ VERİLDİ

Netanyahu yönetimi, bir taraftan Filistinliler üzerindeki baskını artırırken diÄŸer taraftan da Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'teki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin geniÅŸletilmesine hız verdi.

Ä°srailli insan hakları örgütü "Barış Åžimdi"nin (Peace Now) eylül ayında yayımladığı rapora göre, bu yılın ilk altı ayında Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'teki Yahudi yerleÅŸim birimlerine 1073 yeni konut inÅŸasına baÅŸlandı. Bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 870 olduÄŸu ifade edildi.

Bugün itibarıyla DoÄŸu Kudüs'te 18, Batı Åžeria'da ise 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimi bulunuyor. Bu yerleÅŸim birimlerinde 220 bini DoÄŸu Kudüs'te, 400 binden fazlası da Batı Åžeria'da olmak üzere 650 bine yakın Yahudi yerleÅŸimci kalıyor.

Özellikle Batı Åžeria'daki Yahudi yerleÅŸimciler, iÅŸgalin boyunduruÄŸu altında yaÅŸayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Batı Åžeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde 2015'te Filistinlilere ait bir evin Yahudi yerleÅŸimciler tarafından ateÅŸe verilmesi sonucu evde yaÅŸayan ailenin 18 aylık bebeÄŸi Ali DevabiÅŸe yanarak hayatını kaybetmiÅŸ, anne, baba ve 4 yaşındaki diÄŸer çocukları Ahmed ise ağır yaralanmıştı. Filistin ve uluslararası toplumda büyük infiale yol açan saldırının ardından, baba Saad (31) ve anne Riham DevabiÅŸe (28) de tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybetmiÅŸti.

Yahudi yerleÅŸimciler sık sık Filistinlilere ait köylere ırkçı saldırılar düzenliyor, Filistinli çiftçilerin tarım arazilerine ve meyve aÄŸaçlarına zarar veriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.