Sosyal Medya

Güncel

Sarı Yelekliler 200 noktada yol kapattı

Fransa'da Sarı Yelekliler'in bir kısmı 200 noktada yol kapama eylemi yapıyor



Fransa'nın baÅŸkenti Paris'te sarı yeleklilerin düzenlediÄŸi gösteriye katılanların sayısının ciddi oranda düÅŸtüÄŸü görülürken, ülke çapında 200 noktada yol kapama eylemi yapan protestocuların sınırlarda tırların geçiÅŸini engelleyeceÄŸi bildirildi.

Protestolar nedeniyle maÄŸazaların kepenk indirdiÄŸi Paris'in Champs Elysees Caddesi'nde bu hafta gösteri yapılmadı. Geçen haftaların aksine Champs Elysees'deki maÄŸazaların yanı sıra Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi gibi turistik yerler kapatılmadı.

Paris'in hemen dışındaki sembolik öneme sahip Versay Sarayı önünde yapılacağı açıklanan gösteriye katılanların sayısı ise beklentilerin altında kaldı. 1789’da Fransız Devrimi'ne kadar Fransız krallarına ev sahipliÄŸi yapan saray yakınında çok az kiÅŸi toplanırken, protestocuların çoÄŸu Montmartre Kilisesi'nde buluÅŸarak yürüyüÅŸe geçti. 

- 200 noktada yol kesme eylemi

Protestolar ülkenin diÄŸer bölgelerinde yol kapama eylemi olarak devam ederken, dün geceden bu yana yaklaşık 200 dönel kavÅŸağı trafiÄŸe kapatan göstericiler, sık sık "Macron istifa" ÅŸeklinde slogan attı.

Öte yandan protestocuların ülkenin Belçika, Ä°talya, Ä°spanya ve Almanya sınırlarında tırların geçiÅŸini engelleyeceÄŸi bildirildi. Saint-Etienne kentinde de protestocular yol kapama eylemi yapıp, ateÅŸ yaktı. 

Sarı yeleklilerin gösterilerde kapattığı dönel kavÅŸakta dün yaÅŸanan kazada bir kiÅŸi ölürken, protestolara baÄŸlı hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a çıkmıştı.

- Protestolar 

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik ÅŸartların kötüleÅŸmesine tepki olarak 17 Kasım'da baÅŸlayan ancak daha sonra CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron yönetimine yönelik öfkeye ve isyana dönüÅŸen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en ÅŸiddetli protestosu haline dönüÅŸtü.

Genellikle ÅŸehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleÅŸenlerden oluÅŸan göstericiler, Macron ve yönetiminden ekonomik koÅŸulların iyileÅŸtirilmesini talep ediyor

Sarı yelekliler, bunun yanı sıra hayatlarını yakından ilgilendirecek konuların ve bununla ilgili çıkacak yasaların referandum yoluyla halka sorulmasını istiyor.

Gösterilerde, ÅŸu ana kadar 10 kiÅŸi hayatını kaybederken, yaklaşık 4 bin 341 kiÅŸi gözaltına alındı, binden fazla kiÅŸi yaralandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.