Sosyal Medya

Çin’de 2.500 Yıllık Lüks Binek Arabası Bulundu

Arkeologlar, Kuzey Çin’in Hebei Eyaletindeki bir mezarlıkta lüks bir binek arabası ortaya çıkardı. Doğu Zhou Hanedanlığı’na (MÖ 770-256) ait bu araç yaklaşık 2500 yıllık.



Arkeologların belirttiÄŸine göre araç 142.5 cm geniÅŸliÄŸinde ve 106 cm uzunluÄŸunda. Tekerleklerinden her biri 140 santimetre ve 38 telden oluÅŸmakta. Yardımcı araÅŸtırmacı Li Cunxin, Qin Hanedanlığı’ndan (MÖ 221 – 206) önceki zamanlara tarihlenenler içinde bu aracın büyük hacminin oldukça nadir olduÄŸunu söylüyor.
 
Arkeologlar, taşıtın üzerine boyanmış çok sayıda zarif desen tespit etti. Ayrıca, uzun bir süre boyunca toprak altında kalmasına raÄŸmen parlaklıklarını koruyabilmiÅŸ altın folyo süslemelere sahip bir çift canavar ÅŸeklindeki metal rozetler buldular.
 
AraÅŸtırmacılar buradaki mezarın sahibinin toplumsal statüsünün yüksek olduÄŸunu düÅŸünüyorlar. Uzmanlara göre bu kiÅŸi bir kabile ÅŸefi seviyesinde olabilir. 
 
Arkeologlar eseri tam olarak restore etmeden önce çeÅŸitli teknolojik yöntemler sayesinde araç hakkında daha detaylı bilgi elde etmek istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.