Sosyal Medya

Güncel

Tacikistan'da devlet dairelerinde Başörtüsü zulmü: Yasaklanıyor

Tacik makamları, devlet ve özel kurumlardaki kadınların başörtülü olarak çalışmasını yasaklamaya karar verdi.



Halen baÅŸörtüsü ile çalışan kadınların, tüm kurumlara, kuruluÅŸlara ve iÅŸletmelerde çalışmasını engelleyecek bir yasa tasarısını hazırlamak üzere Ulusal Yasama Merkezi’nde bir çalışma grubu kuruldu. Resmi baÅŸörtü yasağı için ilk giriÅŸim Tacikistan‘daki kadınların baÅŸörtüsü takmalarını yasal olarak kısıtlayan ilk giriÅŸim budur. Bugüne kadar yetkililer, halk arasında açıklayıcı bir çalışma yürütmeye çalışmışlardı.

BaÅŸörtü takmanın Tacikli kadınların ulusal geleneklere ve kıyafet giyme kültürüne aykırı olduÄŸu öne sürülmüÅŸtü. Yetkililer, kadınların baÅŸörtüsü, satr, burka ve diÄŸer Müslüman kıyafetleri giymelerini önermiyor. Ä°nsan hakları savunucuları bu tür kısıtlamaların vatandaÅŸların hak ve özgürlüklerini ihlal ettiÄŸini savunuyor. KaynaÄŸa göre, 18 Aralık’ta DuÅŸanbe’de, Tacikistan’ın tüm devlet kurumlarının temsilcilerinin bu sorunu tartışmaya katılacağı bir yuvarlak masa toplanacak.

Kadın ve Aile Ä°ÅŸleri Komitesi baÅŸlattı Bu tasarının geliÅŸtirilmesinin baÅŸlatıcısı, Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti kapsamındaki Kadın ve Aile Ä°ÅŸleri Komitesidir. Savcı, Tacikistan BaÅŸsavcılığı’na yazdığı mektupta, satra ve baÅŸörtülü kadınlara yasal olarak tüm idari binalara girilmesinin yasaklamasını istedi. Savcılık Genel Sekreteri, bu talebi, Ulusal Mevzuat Merkezi’ndeki yasayı hazırlamak için bir bölümler arası komisyonun oluÅŸturulduÄŸu ayrı bir talimat temelinde, BaÅŸkanın icra dairesine gönderdi. Sivil toplum aktivistlerinden biri olan Munira Shahidi, 14 Aralık’ta ÅŸunları söyledi: “Bence yasaların bir ya da daha fazla giysi giyme hakkını yasaklamalarının yanlış olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Ancak, toplumda kıyafet giyme kültürü üzerine açıklayıcı bir çalışma yürütmek için, eÄŸitim kurumlarında özel derslerin tanıtımı, son derece gereklidir. O zaman yasal kısıtlamalar getirmemiz gerekmeyebilir. ”

Kaynak : Türkistander Haber Merkezi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.