Sosyal Medya

Güncel

Lübnan mültecilere vatandaşlık vermeyecek

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, sorunun tek çözümünün "ana vatana güvenle geri dönüş" olduğunu söyledi



Lübnan DışiÅŸleri Bakanı Cibran Basil, ülkesinin göçmen veya mültecilere vatandaÅŸlıkvermeyi reddettiÄŸini bildirdi.

Lübnan DışiÅŸleri Bakanı Basil, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) üye ülkeler tarafından hazırlanan ve Fas'ın MarakeÅŸ kentindeki uluslararası konferansta imzalanan "Küresel Göç SözleÅŸmesi" üzerine BM 73. Genel Kurulu BaÅŸkanı Maria Fernanda Espinosa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'ye bir mektup gönderdi.

MarakeÅŸ'teki konferansa katılan Lübnan heyetinin, topraklarındaki çok sayıda Suriyelimültecinin oluÅŸturduÄŸu ekonomik, sosyal, güvenlik ve demografik sorunlara iliÅŸkin endiÅŸelerini dile getirdiÄŸini aktaran Basil, ülkesinin söz konusu konferansta "kararlılık ve sorunlara yaklaÅŸma konusunda Lübnan'ın da aralarında bulunduÄŸu dünya ülkelerinin hassasiyetlerini gözetleme" ÅŸeklindeki ifadeleri içerdiÄŸinden dolayı Küresel Göç SözleÅŸmesi lehine oy kullandıklarını belirtti.

Bahsi geçen sözleÅŸmenin baÄŸlayıcı olmadığı ve ülkelerin egemenliÄŸinin her ÅŸeyden üstün olduÄŸunu savunan Basil, "Lübnan için, topraklarındaki göçmen veya mültecilerin sorununa tek çözüm yolu ana vatanları olan ülkeye güvenle geri dönmeleridir." ifadelerini kullandı.

Mültecilere saÄŸlanan insani yardımların ev sahibi toplumun çıkarları pahasına olmaması gerektiÄŸine vurgu yapan Basil, ÅŸunları kaydetti:

"Lübnan'ın, topraklarındaki mültecilere iÅŸ imkanı saÄŸlaması veya devlet ile halkın kaynaklarını onlara tahsis etmesi mümkün deÄŸildir. Çünkü ülkedeki iÅŸ gücü piyasası dar ve kaynakları çok sınırlı. Ayrıca da söz konusu imkanların saÄŸlanması mültecilerin, zayıf bir ülkede uzun vadede kalmasını gerektirecektir."

DışiÅŸleri Bakanı Basil, mülteciler krizinin kendi topraklarında siyasileÅŸtirilmemesi için Lübnan'ın hassas davrandığının altını çizdi.

Lübnan'da resmi rakamlara göre yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mültecinin yaÅŸadığı belirtilirken, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre ise bu sayı 1 milyonun altında.

Fas'ın MarakeÅŸ kenti, 10 Aralık'ta BM'ye üye 150'den fazla ülkenin katılımıyla Küresel Göç SözleÅŸmesine iliÅŸkin uluslararası konferansa ev sahipliÄŸi yapmıştı.

Fas DışiÅŸleri Bakanı Nasır Burita da BM Küresel Göç SözleÅŸmesi'nin çoÄŸunluÄŸun oyuyla kabul edildiÄŸini açıklamıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.