Sosyal Medya

Güncel

Resmen başladı! O damga yoksa ürüne güvenmeyin

Elektronik ticarette yeni bir dönem başladı. Güven damgası ile artık internet alışverişleri daha güvenli olacak. Yeni uygulama Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından duyuruldu.



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, elektronik ticarette güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaret sitelerinin güvenilirliÄŸinin tesis edilmesi amacıyla Güven Damgası sistemi oluÅŸturulduÄŸunu vurgulayarak, "Bu kapsamda, tacir ve sanayicilerin üst kuruluÅŸu olan Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) güven damgası saÄŸlayıcı olarak yetkilendirilmiÅŸtir. CumhurbaÅŸkanlığı 100 Günlük Ä°craat Programında da yer alan güven damgası uygulaması devreye girmiÅŸtir. Bu kapsamda TOBB tarafından e-ticaret sitelerine güven damgası verilecektir" dedi.

Güven damgası ile internet kullanıcılarının çevrim içi alışveriÅŸ yapmalarının önündeki baÅŸlıca engellerden olan güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaÅŸanan endiÅŸelerin giderileceÄŸini vurgulayan Pekcan, "Güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaretin geliÅŸtirilmesi amacıyla kurulan güven damgası sistemi sayesinde vatandaÅŸlarımız gönül rahatlığıyla internet üzerinden alışveriÅŸ yapabilecektir. Sisteme gönüllülük esasına göre dahil olmak isteyen e-ticaret siteleri Güven Damgası SaÄŸlayıcıya (GDS) www.guvendamgasi.org.tr sitesi üzerinden baÅŸvuruda bulunacaklar" ifadesini kullandı.

Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında TebliÄŸde yer alan güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyduÄŸu tespit edilen e-ticaret sitelerine GDS tarafından güven damgası tahsis edileceÄŸine dikkat çeken Bakan Pekcan ÅŸunları kaydetti:

"Böylece güven damgasını internet sitesinde gören vatandaÅŸlarımız e-ticaret sitesinin belirli standartları yerine getirdiÄŸini, tüketicinin korunması, kiÅŸisel veriler ve ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuatlara uygun davrandığını, güvenilir bir otorite tarafından denetlendiÄŸini bilecek ve alışveriÅŸ yaparken kendini güvende hissedecektir."

"E-TÄ°CARET FAALÄ°YETÄ°NDE BULUNANLAR BÄ°LGÄ° GÜVENLİĞİ Ä°ÇÄ°N ÖNLEM ALACAK"

Elektronik ticaret faaliyetinde bulunanların, internet sitelerinin ve mobil platformların güvenliÄŸini, bilgilerin yalnızca internet sitesi ve alıcı tarafından görülmesini saÄŸlayan yani üçüncü kiÅŸilerin siteye girilen bilgilere eriÅŸimini engelleyen sistemlerle saÄŸlayacağını kaydeden Bakan Pekcan, "Ayrıca, belirli aralıklarla yapılan sızma testleriyle de varsa güvenlik açıkları tespit edilebilecek, vatandaÅŸlarımız herhangi bir zarar görmeden bu açıklar düzeltilebilecek ve güven damgasına sahip olan sitelerin güvenliÄŸi tam anlamıyla saÄŸlanmış olacaktır. Güven damgasına sahip e-ticaret siteleri, alıcıların sipariÅŸi hakkında bilgi alabilmesi, talep ve ÅŸikayetlerini telefon aracılığıyla iletebilmesi için müÅŸteri hizmetleriyle iletiÅŸim imkanı sunacak, talep ve ÅŸikayetlerin etkin bir ÅŸekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını saÄŸlayacaktır.

Öte yandan, e-ticaret sitelerinde elektronik ticarete konu malın stok bilgisi, içeriÄŸi, malzemesi, ölçüleri gibi özelliklerine iliÅŸkin detaylar ile gerçek boyutlarının anlaşılmasını mümkün kılan görseller gibi birçok ayrıntıya yer verilecek, alıcıya kargo takip imkanı sunulacaktır. Bu gibi uygulamalarla hizmet kalitesinin arttırılması saÄŸlanacaktır" bilgilerini paylaÅŸtı.

ÇEVRÄ°M Ä°ÇÄ° ŞİKAYET SÄ°STEMÄ° GELÄ°YOR

Bakan Pekcan şunları kaydetti:

"Güven Damgası SaÄŸlayıcısı tarafından, güven damgasının; tahsis edilmesi, güvenlik ve hizmet standartlarına uyulmaması halinde askıya alınması ve iptaline iliÅŸkin iÅŸlemleri yürütülecek ve güven damgası tahsis edilen e-ticaret siteleri denetlenecektir. Güven Damgası sistemine dahil olan firmalar ile vatandaÅŸlarımız arasında çıkabilecek uyuÅŸmazlıkların çözümü, talep ve ÅŸikayetlerin etkin bir ÅŸekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını saÄŸlanabilmesine yönelik çevrim içi ÅŸikayet sistemi ile e-ticarette ortaya çıkan uyuÅŸmazlıkların hızlı ve etkin çözümlenebilmesi saÄŸlanacaktır."

E-TÄ°CARET SÄ°TELERÄ°NÄ°N YENÄ° PAZARLARA AÇILMASI SAÄžLANACAK

TebliÄŸ kapsamında Güven Damgası SaÄŸlayıcıya uluslararası güven damgası kuruluÅŸlarından en az birine üye olma ÅŸartı getirildiÄŸini ifade eden Pekcan ÅŸöyle devam etti:

"Böylece, bu kuruluÅŸların uluslararası geçerliliÄŸi olan logoları güven damgası alan iÅŸletmeler tarafından kullanılabilecek; iÅŸletmelerimizin yeni pazarlara açılması ve yeni müÅŸterilere ulaÅŸması kolaylaÅŸacak, uluslararası güvenilirliÄŸi tesis edilecek, uluslararası rekabet gücünün ve elektronik ticaret hacminin arttırılması saÄŸlanacaktır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.