Sosyal Medya

Güncel

Sarı yelekliler eylemlerine 'canavar' benzetmesi

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner "son üç hafta, onu yaratanların elinden kaçan bir canavar ortaya çıkardı" derken, milletvekili Benoit Potterie'e içinde kurşun olan mektup gönderildi. Büyük gösteriler öncesi ülkede çok sayıda valilik, akaryakıt ve diğer yanıcı maddelerin satışını yasakladı



Fransa Ä°çiÅŸleri Bakanı Christophe Castaner, son üç haftadır yaÅŸanan gösterilerin bir canavar ortaya çıkardığını belirterek, yarınki gösterilere katılacaklar arasında ÅŸiddet yanlısı aşırıcıların bulunacağını söyledi.

Castaner, düzenlediÄŸi basın toplantısında yarın “sarı yeleklilerin” ülke genelinde yapacağı gösteriye iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu. 

Ciddi güvenlik önlemleri aldıklarını ifade eden Castaner, yarınki gösterilere geçen haftakilerin aksine daha az kiÅŸinin katılacağını ve toplam sayının birkaç bini bulacağını ancak bunların çoÄŸunun ÅŸiddet yanlısı aşırıcılar olacağını ifade ederek, "Son üç hafta, onu yaratanların elinden kaçan bir canavar ortaya çıkardı." dedi. 

Olası ÅŸiddet eylemlerine sıfır tolerans göstereceklerini söyleyen Castaner, "Åžimdi diyalog zamanı" diyerek sarı yelekleri masaya oturmaya çağırdı.

Saray yakınlarında önlem

Gösteriler öncesi Paris’te polis hareketliliÄŸi de arttı. Emniyet güçleri, "Åžanzelize Bulvarı"nın yanı sıra protestoların diÄŸer bir adresi olarak gösterilen Elysee Sarayı yakınında da güvenlik önlemi almaya baÅŸladı. Polisin, saraya çıkan yollardan geçmek isteyenlerin çantalarını kontrol etmesi dikkat çekti. 

MaÄŸazalar ve bankalara tahtalı koruma 

Paris’in ünlü Åžanzelize Bulvarı'nda  yarınki gösteriler öncesi maÄŸazalar ve restoranlar kendi önlemlerini almaya baÅŸladı. Ünlü markalara ev sahipliÄŸi yapan bulvar üzerindeki maÄŸazaların, bankaların ve bazı restoranların cam ile kapılarını tahtalar ve tel örgülerle kapladığı görüldü. 

Yanıcı maddelerin satışına yasak 

Fransa’da çok sayıda valilik, akaryakıt ve diÄŸer yanıcı maddelerin satışını yasaklarken, Montauban kentinde 28 molotof kokteylinin yanı sıra 3 ev yapımı patlayıcının ele geçirildiÄŸi açıklandı. 

Milletvekiline kurÅŸun gönderildi 

Bu arada, Le Figaro gazetesinin haberine göre, CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un kurucusu olduÄŸu Cumhuriyet YürüyüÅŸü hareketinden milletvekili Benoit Potterie'e, yarın sarı yeleklilerin düzenleyeceÄŸi gösteri öncesi, içinde bir merminin ve bir notun olduÄŸu bir mektup gönderildi.

Haberde, notta "Bir sonraki kez bu mermi iki gözünün arasına isabet edecek." ifadelerin yer aldığı belirtildi.

Potterie'nin bu olayın ardından suç duyurusunda bulunduÄŸu bilgisi verildi.

Sarayı basma çaÄŸrısına soruÅŸturma 

Öte yandan, Paris Savcılığı canlı yayında yarın düzenlenecek gösteride sarı yeleklileri Elysee Sarayı'nı basmaya davet eden eylemcilerin eski sözcüsü Eric Drouet hakkında "suç iÅŸlemeye provokasyon ettiÄŸi" ve yasadışı eylem yapmak" istediÄŸi gerekçesiyle soruÅŸturma açtı.

Sarı yeleklilerin ülke genelinde yarın düzenleyecekleri gösterilerde 89 bin polisin görev yapacak. Sadece Paris'te 8 bin polis ile bir düzine zırhlı araç koruyacak. 

Kepenkler açılmayacak 

Fransız yetkililer, geçen hafta düzenlenen protestolarda dükkanların yaÄŸmalanması, camların kırılması, araçların ve bazı binaların ateÅŸe verilmesi gibi ÅŸiddet olaylarının tekrarlanmasından endiÅŸe duyuyor.

Polis bu nedenle Åžanzelize Bulvarı'ndaki maÄŸaza ve restoranlara not göndererek gösteriler sırasında olası ÅŸiddet olaylarına karşı uyarıda bulunarak, bu iÅŸ yerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları, dışarıda sandalye ve masa bırakmamalarını, kentteki inÅŸaat ÅŸirketlerinden cadde üzerinde inÅŸaat malzemeleri bırakmamalarını talep etmiÅŸti.

Müzeler kapalı, opera programları ve maç iptal 

Gösteriler Paris'in kültür hayatını da etkilerken, Åžanzelize yakınlarındaki müzeler yarın açık olmayacaklarını duyurdu. Benzer ÅŸekilde Paris'in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programların da iptal edildiÄŸi açıklanmıştı.

Fransa 1. Futbol Ligi'nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında yarın başkentte oynanması planlanan karşılaşmanın da ertelendiği belirtilmişti.

Paris'in sembolleri kapatılacak 

Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak.

Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı'nın da kapalı kalmaya devam edeceÄŸi duyurulmuÅŸtu.

Metro hatları durdurulacak

Paris'te yarın yapılacak eylemler nedeniyle çok sayıda metro hattı ile Åžanzelize Bulvarı'nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiÄŸe kapatılacak. 

Protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik ÅŸartların kötüleÅŸmesine tepki olarak 17 Kasım'da baÅŸlayan "sarı yeleklilerin" eylemleri, ülkede son yılların en ÅŸiddetli protestosuna dönüÅŸtü.

Genellikle ÅŸehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleÅŸenlerden oluÅŸan göstericiler, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'dan akaryakıt vergilerini düÅŸürmesini ve ekonomik koÅŸulların iyileÅŸtirilmesini talep ediyor.


BaÅŸkent Paris'in Åžanzelize Bulvarı çevresinde 1 Aralık'ta düzenlenen ve binlerce kiÅŸinin katıldığı gösteride polisin eylemcilere sert müdahalesi, sokaklarda araçların ve çöp bidonlarının yakılması, iÅŸ yerlerinin yaÄŸmalanması, sık aralıklarla ses bombalarının patlatılması ve alevlerin yükselmesi, kenti "kaosa" sürüklemiÅŸti.

Åžanzelize Bulvarı çevresindeki birçok restoran, kafe ve maÄŸaza, protestolar nedeniyle kepenk indirmiÅŸ ve çevrede de 3 ila 4 milyon avroluk hasar oluÅŸmuÅŸtu. Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de caddeler ve yollar kapatılmıştı.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kiÅŸi yaralanmış ve bin 424 kiÅŸi gözaltına alınmıştı.

"Sarı yeleklilerin" protesto ettiÄŸi akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiÄŸi açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterilere devam edeceÄŸini duyurmuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.