Sosyal Medya

TÜSİAD uyardı: İflaslar başlarsa durum daha kötüye gider

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomide yaşanan dalgalanmaya ilişkin "Konkordato ilan eden şirketlere her gün bir yenisi ekleniyor. Moraller bozuluyor. Reel sektör önünü göremiyor. Eğer iflaslar başlarsa durum daha da kötüye gider" dedi.



TÜSÄ°AD Yüksek Ä°stiÅŸare Kurulu Toplantısı bugün Ankara’da düzenlendi. Ä°ÅŸte toplantıda konuÅŸma yapan TÜSÄ°AD Yüksek Ä°stiÅŸare Kurulu BaÅŸkanı Tuncay Özilhan’ın açıklamaları:

Dünyadaki krizlerin tarihi, neredeyse her seferinde krizleri tetikleyen faktörün siyaset kaynaklı olduÄŸunu gösterir.

Ama siyasi olaylar her durumda ekonomik krize yol açmaz. Ekonomik temelleri saÄŸlam, kamu bütçesi ve ödemeler dengesi açık vermeyen, bankacılık sektörü güçlü, denetim ve gözetimin iyi yapıldığı, merkez bankası ve diÄŸer düzenleyici ve denetleyici kurumları özerk, kamu ve özel sektörde borçluluk oranları düÅŸük olan ekonomiler krizlere dayanıklıdır.

"YANLIÅž KARARLARIN BEDELÄ° ÖDENÄ°YOR"

Türkiye, biraz sonra daha detaylı yer vereceÄŸim bazı sorunlara raÄŸmen, 2001 krizinden sonra güçlendirilmiÅŸ olan ekonomik temelleri sayesinde, krizde önemli bir direnç gösterebiliyor.

Åžirketler son 10 senedir kıymetli TL ve bol uluslararası finansmana dayalı bir model içinde idi. Bu ÅŸirketler ÅŸimdi zor durumda. GeçmiÅŸteki bir takım yanlış kararların bedeli ödeniyor. Konkordato ilan eden ÅŸirketlere her gün bir yenisi ekleniyor.

"EÄžER Ä°FLASLAR BAÅžLARSA DURUM DAHA DA KÖTÜYE GÄ°DER"

Moraller bozuluyor. Reel sektör, yüksek enflasyon ve TL'deki dalgalanma nedeniyle önünü göremiyor. Yüksek faiz oranları kredi kullanımını sınırlıyor. EÄŸer iflaslar baÅŸlarsa, durum daha da kötüye gider.

Dalga dalga KOBÄ°'lere, esnafa ve vatandaÅŸa yayılır. Ä°ÅŸsizlik bugünkü seviyelerinin üstüne çıkar. Yüksek iÅŸsizlik ve enflasyon halkın satın alma gücünü düÅŸürür. DüÅŸen talep ÅŸirketler kesimini daha da zora sokar.

"KREDÄ° KAPASÄ°TESÄ° HEPTEN DARALIR"

Bankaların bilançolarında sorunlu alacaklar artar ve kredi kapasitesi hepten daralır. Bu ihtimalin önüne geçilmesi için finans sektörünün doÄŸru araçlarla desteklenmesi mutlaka gündeme alınmalı.

Reel sektör ve bankacılık sektörünün bir sarmal halinde aÅŸağı çekilmesi önlenmeli. Belli bir süre için büyüme hızında sert bir düÅŸüÅŸ kaçınılmaz görünüyor. Önemli olan bundan sonra ekonominin saÄŸlıklı bir büyüme patikasına girmesi. SaÄŸlıklı büyüme üretimden geçer. Üretimde yaratılan katma deÄŸeri artırmadan istikrarlı bir büyüme sürecine giremeyiz.

"BÄ°RÇOK YERDE Ä°ÅžLER YÜRÜMÜYOR"

Parlamenter sistemden baÅŸkanlık sistemine geçiÅŸin sancıları çekiliyor. Birçok yerde iÅŸler yürümüyor, her kademede kararlar bir üst merciye devrediliyor. CumhurbaÅŸkanımızın dediÄŸi gibi “Bakanlıklarımızda sistemin henüz tam oturmamış olmasından dolayı bazı sıkıntılar olduÄŸunu ve bürokraside bundan kaynaklı rehavet olduÄŸunu biliyoruz.” Ä°nÅŸallah, bu sıkıntılar kısa sürede aşılır ve güçlü bir geleneÄŸi olan bürokrasimiz yeniden etkin bir ÅŸekilde çalışmaya baÅŸlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.