Sosyal Medya

Güncel

Almanya'da, Müslüman mezarlık sayısı artıyor

Türkiye'nin en çok işçi göçü verdiği Almanya'ya ilk giden kuşak öldüğünde kendi ülkesinde gömülmek isterken bu yönelişin değiştiği ve Almanya'da bulunan Müslüman mezarlıklarında artış gözlemlendiği açıklandı



Almanya'daki göç biyografisi raporlarına göre Alman topraklarında Müslüman mezarlıksayısı her geçen gün artıyor.

Almanya'daki ilk Müslüman mezarlığı 18. yüzyılın sonunda Berlin'de kuruldu. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun büyükelçisi olan ÅŸair Giritli Ali Aziz Efendi (Muhayyelat-ı Aziz Efendien bilinen eseri), 1798'de beklenmedik bir ÅŸekilde öldü. Bugün Almanya'da ölen Müslümanların çoÄŸunluÄŸunun kendi ülkelerinde gömüldüÄŸü doÄŸru ancak raporlar gittikçe daha fazla Müslüman'ın Almanya'yı son dinlenme yeri olarak tercih ettiÄŸini ortaya koyuyor.

Almanya'da mevcut Müslüman mezarlık alanları, Frankfurt, Köln, Essen, Dresden, Freiburg, Stuttgart veya Münih'te bulunmaktadır. Almanya'da 500'den fazla Müslüman mezar alanı var. Ayrıca, son yaÅŸanan mülteci akını sonrası Müslüman mezarlığı ihtiyaç alanının gelecek dönemde daha da artacağı düÅŸünülmekte.

Bonn yakınlarındaki Königswinter'da mezarlık kültürüne yönelik tüketici giriÅŸimi olan Aeternitas, temsili olmayan anket sayılarını açıkladı. Buna göre, 2006 yılında Berlin'de yaklaşık 170 Müslüman mezarlığı bulunuyor. 2017 yılında ise bu rakamın 330 olduÄŸu belirlendi. 1995'te Hamburg'da 65 Müslüman mezarı varken kısa zaman sonra bu sayı 308'e ulaÅŸtı. Frankfurt'ta 2015 yılında 104 olan Müslüman mezarlığı sayısı 2017'de 124'e çıktı.

Müslüman mezarlıkları artıyor

Alman Düsseldorf Cenaze DerneÄŸi Genel Sekreteri Stephan Neuser yaptığı açıklamada, Almanya'ya iÅŸçi olarak gelen ilk göçmen Türkler, öldükleri zaman neredeyse tamamı Türkiye'ye dönüp orada gömülmek istiyordu. Ä°nsanlar çoÄŸu kez ülkesine geri gönderilmeyi içeren bir devlet sigortası almışlardır. Gelecek nesilde, bu farklı olacak. Yeni kuÅŸak, daha çok Almanya'ya gömülmek istiyor. Bu iyi bir ÅŸey, çünkü cenaze kültürü toplumun bir yansımasıdır." dedi.

Ä°slami cenazeye göre deÄŸiÅŸen yasalar

“Bazı federal devletler son yıllarda cenaze yasalarını deÄŸiÅŸtirdi." diyen Neuser, Ä°slami usüllere göre ölüler kefenle gömüldüÄŸü için bazı bölgelerdeki mezarlıklar, tabut zorunluluÄŸunu belli koÅŸullar altında gevÅŸetebiliyor. " açıklamasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.