Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyon zirveden düşüşe geçti

Enflasyon ekimdeki yüzde 25,24'lük zirvesinin ardından, kasımda 3,62 puanlık düşüşle yüzde 21,62'ye geriledi.



üketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık yüzde 1,44 azalarak piyasa beklentisinden daha iyi bir performans gösterdi. Ekimde yüzde 25,24 ile Temmuz 2003'ten bu yanaki tarihi seviyesine çıkan yıllık enflasyon, 3,62 puanlık düÅŸüÅŸle yüzde 21,62'ye indi. Böylece kasım ayındaki 3,62 puanlık gerileme, 2003 yılı bazlı endeksin bu zamanki en sert aylık düÅŸüÅŸü olarak kayıtlara geçti.

Ekonomistler, Türk lirasındaki deÄŸer kazancı, yavaÅŸlayan iç talep, vergi indirimleri ve iÅŸlenmemiÅŸ gıdadaki kısmı düzeltmenin etkisiyle enflasyonun piyasa beklentisinin ötesinde gerilediÄŸini belirtti.

Yıl sonunda enflasyonun yüzde 20 seviyesine gerileyebileceÄŸini tahmin eden analistler, gelecek yıl baz etkisiyle yükseliÅŸe geçse de 2019'un ikinci yarısında yüzde 20'nin altına ineceÄŸini bildirdi.

"2019 yılında politika faizinde indirim alanı mevcut"

AA muhabirine enflasyon geliÅŸmelerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım AraÅŸtırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, kasım ayında enflasyon verilerinden bekledikleri ılımlı sinyalleri aldıklarını belirtti.

Kurdaki istikrar kazanma eÄŸilimi ve petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir göz önüne alındığında, enflasyon göstergeleri arasındaki farkın daralma eÄŸiliminin gelecek aylarda hız kazanarak tarihsel ortalamalarına uygun olarak birbirine yaklaÅŸabileceÄŸini dile getiren Tokalı, ÅŸunları kaydetti:

"Vergi indirimlerinin geçici etkisi karşısında, kur ve petrol fiyatlarının destekleyici görünümünü düÅŸündüÄŸümüzde, kasım sonunda yüzde 21,62'ye inen yıllık enflasyonun bu yılı yüzde 21,5 civarında tamamlayabileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Merkez Bankası'nın son tahminlerinde enflasyon yüzde 23,5 idi. 2019 sonuna ait yüzde 17,5'lik tahminimizi ise koruyoruz. Çekirdek enflasyondaki düÅŸüÅŸün de belirgin olması enflasyon görünümü açısından destekleyici. Kritik 'C' göstergesi kasım sonunda yüzde 24,34'ten yüzde 20,72'ye indi. Son enflasyon verilerinden alınan ılımlı sinyallere karşın, para politikasının sıkı duruÅŸunda hemen bir gevÅŸeme beklemiyoruz. Özellikle baz etkisi nedeniyle, yıllık enflasyonun gelecek yılın ilk çeyreÄŸinde düÅŸüÅŸ trendini devam ettirmesi zor görünüyor. Tahminimiz, yıllık enflasyonun bu dönemde yüzde 21-24 bandında dalgalanabileceÄŸi yönünde. Ancak, vergi düzenlemelerine baÄŸlı indirimlerin ortadan kalktığında temel dinamiklerin seyri belirleyici olacak."

Tokalı, küresel likidite koÅŸullarının geliÅŸen ülkelere yöneliminin sürmesi ve enflasyonda kalıcı düÅŸüÅŸ sinyalleri alınması durumunda, 2019 yılında politika faizinde indirim alanının mevcut olduÄŸunu belirtti.

"Mart ya da nisan ayında TCMB faiz indirim sürecine girecektir"

QNB Finaninvest BaÅŸekonomisti Burak Kanlı da deÄŸer kazanan kur, sert bir biçimde yavaÅŸlayan iç talep, vergi indirimleri ve iÅŸlenmemiÅŸ gıdadaki kısmı düzeltmenin beklentilerin altında bir enflasyon verisinin ortaya çıkmasına yol açtığını söyledi.

Özellikle dayanıklı tüketim malı enflasyonundaki düÅŸüÅŸ ve iÅŸlenmemiÅŸ gıda enflasyonunun yıllık bazda yüzde 35 gibi sürdürülemez bir seviyeden yüzde 28'e düÅŸmüÅŸ olmasının dikkat çekici olduÄŸunu vurgulayan Kanlı, yıllık enflasyonun aralık ayında da düÅŸerek, 2018'i yüzde 21'in altında bir rakamla kapatma ihtimalinin çok yüksek olduÄŸunu belirtti.

Kanlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2019'da ise enflasyon ilk yarı yüzde 20'ler civarında dalgalandıktan sonra ikinci yarıda baz etkilerinin devreye girmesiyle düÅŸüÅŸ eÄŸilimine girecek. Merkez Bankası açısından, faiz indirimlerinin gündeme geleceÄŸi dönemler yaklaşıyor. Ancak bunun için erken olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Mart ya da nisan ayında TCMB faiz indirim sürecine girecektir."

"Kasım ayında enflasyonun aylık bazda gerilemesi endeks tarihinde ilk kez oldu"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise kasım ayında TÜFE'nin yüzde 1,44 azalış ile yüzde 0,66 azalış yönündeki konsensüs beklentiden fazla bir düÅŸüÅŸ gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirtti.

2003 yılı bazlı endeksin kasım ayları tarihsel ortalamasının yüzde 0,93 artışla bu yıl için lehte baz etkisi olduÄŸuna iÅŸaret ettiÄŸini söyleyen Bürümcekçi, "Kasım ayında enflasyonun aylık bazda gerilemesi endeks tarihinde ilk kez oldu." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.